Най-голямата частна банка от Турция влиза у нас

Ишбанк ще ползва правото на единния паспорт в ЕС чрез дъщерното си звено в Германия

Най-голямата частна банка от Турция влиза у нас

© Цветелина НиколаеваНай-голямата частна банка в Турция - Ишбанк (Türkiye İş Bankası A.Ş), възнамерява да влезе на българския пазар, като открие клон в София. Това ще стане чрез дъщерната й банка в Германия, която носи същото име (İşbank GmbH).


Така турската институция ще се възползва от правото на единния паспорт в Европейския съюз и ще избегне необходимостта и процедурите, свързани с искането и даването на лиценз от централната банка в България.


Единният паспорт дава право на кредитни институции, лицензирани в страна от ЕС, да откриват свои поделения в другите държави от Евросъюза само с уведомление до централната банка на съответната страна, без да е необходимо да получават лиценз за това.
"След нотификация от Германската служба за надзор върху предоставянето на финансови услуги лицензираната в Германия Ишбанк - дъщерно дружество на едноименната турска частна банка, започна подготовка за откриване на клон в България.".


Това се казва в отчета за дейността на БНБ за първите шест месеца на тази година. За да започне ефективна банкова дейност, след като получи потвърждение от надзора тук, клонът трябва да изпълни и определени технически, информационни, комуникационни и други изисквания.


Ишбанк в Турция е най-голямата частна банка, която към края на септември 2010 г. управлява активи за 86.4 млрд. долара (124.8 млрд. турски лири), отчитайки ръст от 13.7% на годишна база. Чистата й печалба за деветте месеца е 1.646 млрд. долара (2.4 млрд. турски лири), става ясно от публикувани на сайта на банката основни финансови показатели за деветмесечието.


Кредитният й портфейл е 40.5 млрд. долара (58.5 млрд. турски лири) и отчита увеличение с 24%. Делът на необслужваните заеми от всички кредити е 4.6%. Депозитите са за 55.7 млрд. долара (80.4 млрд. турски лири) Към края на септември банката има 1135 клона в Турция.


Има 14 поделения в Европа чрез дъщерната си банка в Германия (11 в самата Германия и по един в Холандия, Франция и Швейцария), представителен офис в Китай, а през октомври е придобила базираната в Москва "Банка София" (Bank Sofia).


Към 31 декември 2009 г. 41.54% от турската банка са собственост на Isbank Members’ Supplementary Pension Fund, 28.09% се държат от Republican People’s Party  и 30.37% се търгуват свободно на борсата. От информация в сайта на банката става ясно, че тя е листвана на борсите в Истанбул и в Лондон.


Турската банка заявява интереса си към региона на Балканите, като през април тази година посочва, че вижда нови възможности там. Преди десетина дни главният изпълнителен директор на банката Ерзин Йозинке (Ersin Özince) съобщава пред журналисти, че германската Ишбанк има разрешение за откриване на клон в София, цитиран от турския вестник "Хюриет". Тогава той посочва и че имат планове за отваряне на клонове в Ирак, Азербайджан, Египет и Сирия.


Имайки предвид развитието и ръста на икономиката в Турция (11% през първото тримесечие – бел. ред.), явно се увеличава и апетитът за експанзия на сериозни местни играчи, коментираха представители на банковия сектор у нас.


България има силен стокообмен с Турция и традиционни търговски взаимоотношения с нея, така че е нормално това да представлява интерес като бизнес направление в дейността на една банка, още повече че все пак тук няма мащабен играч, който да обслужва търговските взаимоотношения, коментираха още банкери. В България има две турски банки – клон на Зираат банк и Д банк, но те са малки като размер и дейност.


Това не е първият опит за влизане на Ишбанк в България. Преди няколко години банката проявява интерес да отвори клон тук, но тогава е насочена от БНБ да се огледа за възможност да купи действаща вече институция, вместо да прави бизнес "от нулата".


След влизането на страната ни в ЕС от правото на единния паспорт реално се възползваха израелската Банк Леуми, която откри клон у нас чрез румънското си поделение прекрати дейността си през лятото на 2009 г., след като работи тук около година. Друга банка, създадена на този принцип, е Регионална инвестиционна банка, клон на латвийската Regionala Investiciju Banka JSC, която е с украински акционери.


Те откриха свой клон във Варна, като ефективна банкова дейност започнаха от октомври миналата година.Ишбанк в цифри:


- 86.4 млрд. долара активи
- 1.64 млрд. долара печалба
- 1135 клона в Турция

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 450 Гневно

  Турците идват- не ги пускайте

 2. 2 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#1] от "naso":А можете ли да ги спрете?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 3. 3 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Весело
 4. 4 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Вече станаха 30 банки , егати конкуренцията ! Иначе с еочакваше турските банки да дойдат дали чрез придобиване на бани на нашият пазар (гръцки) или чрез нови , но все пак конкуренцията е хубаво нещо нека колкото повече , толкова по-добри продукти и услуги !

 5. 5 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Можем да вземем добър пример от тях, как се развива икономика - поне в последните 10-тина години.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 6. 6 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Уточнението, че става дума за частна банка е много на място. Повечето от големите турски банки са именно държавни.

  Преди време видях колко шокиран беше голям туски бизнесмен, когато разбра, че в България няма не само нито една държавна търговска банка, но и нито една банка на български юридически субект!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  (Цирковете с Банката на Столична община дето я "откраднаха" /Ковачки/ и ще я връщат по съдебен път, за да я крадат пак, не ги броя.)

 7. 7 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#6] от "konora":

  На държават не и е работа да "играе" на пазара на ТБ , работата на държавната машина е да следи и контролира капиталовие и ликвидни изискванията и спазването на потребителските права ! Може би изненадата на турския бизнесмен е била , защото Турция по същество изклщючително малко с едоближава до демокрацията , но това е друга тема ! Ако искаме държавни банки това е пряк път към нова банкова криза , по-ефеклтивно от частния сектор няма !

 8. 8 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Интернешънъл Асет Банк не е ли български юридически субект ?

 9. 9 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "ямболия":

  Банки с преобладаващо българска собственост:
  Първа инвестиционна
  ББР
  Инвестбанк
  Интернешънъл Асет
  КТБ
  ТБ Д
  ЦКБ
  Тексим

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 10. 10 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 931 Неутрално

  ТБ Д -каква българска собственост та тя е на Фуат Гювен ,и прави разлика между БЪЛГАРСКИ ЮРИДИЧЕСКИ СУБЕКТ и БЪЛГАРСКА банка с български капитали , но регистрирана в Кипър примерно !

 11. 11 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "ямболия":

  Фуат Гювен е български гражданин. Не виждам коя от изброените отговаря на даденото от теб описание.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK