Сърбия завърши предпроектното си проучване за "Южен поток"

Сърбия завърши предпроектното си проучване за "Южен поток"

© ReutersСръбската компания "Сърбиягаз" е приключила предпроектното си проучване за сръбския участък от проекта "Южен поток", съобщиха от компанията. Главният изпълнителен директор на проектната компания за изграждането на газопровода Марсел Крамер призова и останалите страни членки - България, Унгария и Словения, да ускорят работата си по него.


"Завършването на технико-икономическото проучване за сръбския участък от газопровода "Южен поток" е голям успех за всички фирми, включени в него. Радвам се да кажа, че ние бяхме първите, които организират съвместно предприятие в проекта, и сега сме първите, които приключиха националните си проучвания", коментира Душан Баятович, генерален директор на "Сърбиягаз ". По думите му усилията на дружеството са насочени към изграждането на "Южен поток" в утвърдените вече срокове.


"Приключване на това проучване е още една важна стъпка към навременното стартиране на проекта. "Южен поток" ще увеличи сигурността на доставките, ще стимулира икономическата активност и донесе така необходимата ползите за околната среда", обясни Марсел Крамер.
Целта на руско-италианския проект "Южен поток" е да създаде алтернативно трасе извън територията на Украйна за доставки на природен газ за Източна, Централна и Южна Европа. Руската компания иска да избегне зависимостта на доставките за Европа от държави транзитьори и затова започна да изгражда и други трасета освен съществуващия вече тръбопровод през Украйна.


Строежът на "Южен поток" се очаква да започне през 2013 г. и в края на 2015 година съоръжението да заработи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK