Източна Европа ще расте по-бързо от Западна


Спрямо региона България е отличник в публичните си финанси

Източна Европа ще расте по-бързо от Западна, ако глобалната макрообстановка се запази стабилна и големите икономики продължат да увеличават вноса си. Това прогнозираха представители на рейтинговите агенции "Муудис" (Moody's) и "Фич" (Fitch) - Петр Винс, директор на "Муудис" за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), и Ричард Хънтър, управляващ директор на Fitch за Европа, Близкия Изток, Африка и Азия, по време на конференция за управление на кредитния риск, организирана от консултантската компания ICAP.


По думите им, тъй като ЦИЕ е пострадала значително повече от кризата, представянето й ще бъде значително по-добро от това на Западна Европа. Според "Фич", ако Западна Европа се движи с около 2% икономически растеж догодина, ЦИЕ ще отбележи около 3% такъв. Същото обаче не важи за публичните финанси на региона с едно голямо изключение - България. Дефицитът на страната спрямо брутния й вътрешен продукт се очаква да остане по-нисък от средното за региона и развита Европа и през следващата година.
Ниската задлъжнялост на България е и един от основните фактори, заради които пък "Муудис" даде позитивна перспектива за страната в началото на тази година, посочи Винс. По този критерии държавата за момента е отличничка в ЦИЕ. Всички останали държави в региона са или със стабилна, или с негативна перспектива. България обаче изостава по отношение на промишленото производство въпреки ръста в експорта си. Най-силни в това отношение излизат малките балтийски страни, които бяха най-сериозно засегнати от кризата - Естония и Латвия.


Като цяло "Муудис" има позитивни очаквания за глобалната макрообстановка, но тъй като рецесията беше дълбока, възстановяването ще е дълго и бавно. Допълнително в глобален аспект Moody's има най-позитивни очаквания в момента само в един сектор и това е производството на автомобили заради държавната помощ в сектора и увеличаващото се потребление.


Негативни са очакванията за фармацията, която зависи от патенти. Според агенцията предстои период, през който ще изтекат много патенти, което ще свали значително приходите и маржините на компаниите, произвеждащи оригинални лекарства.


Анализ на "Фич" обаче показва, че автомобилният сектор в Европа, Близкия изток и Африка ще е сред най-зле представящите се за периода 2009-2011 г. спрямо пиковата 2007 г. Агенцията прогнозира 13% спад на приходите и двойно повече на печалбата.


За компаниите, занимаващи се с добив и преработка на природни богатства, Fitch вижда около 22% спад в приходите и 10% на печалбата преди лихви и данъци. В химическата промишленост ще има незначителен ръст на постъпленията, до 1%, и 13% понижение на печалбата.


"Фич" е най-позитивна за кумулативното представяне на търговията на дребно. Приходите в сектора според агенцията ще се повишат с над 20% през посочения период. В същото време печалбата преди лихви, данъци и амортизация ще нарасне с почти 10 на сто.


Добро представяне се очаква и за сектора на потребителските услуги – там се очаква приходите да се повишат с почти 20%, а печалбата – с около 18%.
Като цяло една от позитивните тенденции, отбелязани още от "Муудис", е ниското ниво на фалитите в глобален мащаб на фона на нивото от последната по-голяма рецесия през 2001-2002 г.  В Европа те се очаква да бъдат под 2%, смята Винс.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Абсолютно прави са - Боси ходим, бодро стъпваме.

 2. 2 Профил на vf315
  vf315
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И ако не спрат , никога няма да ги стигнем

 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  Прочетете си статиите побликувани в 20.15 и 20.08часа и се разберете помежду си, кой лъже. Аз съм склонен да вярвам на тях, а не на вас. А вие какъв хонорар взехте за побликуването на тази лъжа?

 4. 4 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До #2 - не само да спрат. Срещу нас да почнат да бягат , пак няма да ги стигнем. Кога според теб ще стигнем стандарта на гърците?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK