Даденото на ДАНС "Енергони" ще си партнира с швейцарска офшорка


Дружеството готви извънредно ОСА

Енергийната компания "Енергони", която попадна в полезрението на ДАНС заради съмнения за пране на пари чрез сделки с акции, обяви проект за сътрудничество с регистрирана в Швейцария компания на име Evi Distribution. Това стана ясно от съобщение на самото дружество.


В италианската столица Рим е бил подписан меморандум, в рамките на който "Енергони" може да възложи на EVI да реализира проектите от портфейла на регистрираното на борсата в София дружество, обявен, че включва крупните 2271 мегавата вятърни паркове и 400 мегавата соларни паркове. Заради проекта българската компания готви и извънредно общо събрание.
"Енергони" нашумя с това, че няма почти никакви активи и дейност, но за сметка на това е с най-високия акционерен капитал на борсата (547 млн. лв.), формиран след апорт на патент за производство на електричество от ветрогенератори.


Заради сделки с акциите му за 20 млн. лв. на част от настоящите акционери и съмнения за пране на пари в тази връзка българското ФБР - ДАНС, беше сезирано от КФН. Сигнал до службите подаде и Централният депозитар, който регистрира прехвърлянето на собствеността по транзакции с акции.


Сделките бяха две на брой, реализирани на нерегулирания пазар на борсата през инвестиционния посредник "Маккап". На 23 септември гръцкият гражданин Димитриос Айвалиотис (държи 43.3% дял преди сделката) продаде на сънародника си Михаил Георгопападакос (държи 28.5%) 128.65 млн. акции за 16.7 млн. лв. (по 0.13 лв. на акция).


Ден след това последният, който е и изпълнителен директор на "Енергони", продаде над 64 млн. акции на компания със същото име като на посредника - едноличното акционерно дружество "Маккап", за над 2.5 млн. лв. (по 0.04 лв. за акция). Само от тази сделка Георгопападакос реализира загуба от около 5.8 млн. лв.


Компанията купувач и едноименният посредник са собственост на Максим Димов, който е член на съвета на директорите на енергийното дружество и акционер в него чрез "Маккап холдинг" (11.7%). Димов е бивш депутат от ДПС и финансов консултант на НДСВ по времето на управлението им.


Въпреки че взе публичен статут и стигна до нея, КФН на два пъти блокира акциите на "Енергони" за търговия на регулирания пазар заради съмнения в истинността на финансовите й данни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK