КФН обеща нов проект за таксите, съгласуван с частния сектор

Регулаторът оттегли първоначалното си предложение след съпротива


Ако се въвеждат нови такси, то това трябва да стане плавно и постепенно, за да не окаже сериозно негативно въздействие върху пазарните участници
Орлин Пенев, председател на асоциацията на застрахователите

След силна съпротива от почти всички браншови организации и от самия финансов министър Симеон Дянков Комисията за финансов надзор (КФН) оттегли проекта си за вдигане на таксите за поднадзорните лица в инвестиционния, осигурителния и застрахователния сектор и ще изработи ново предложение с обещание да отчете в него интересите на частния сектор.


За решението си КФН уведоми обществеността чрез интернет страницата си в сряда късно вечерта, като за целта е изпратила преди това и писмо до Министерския съвет.
До връщането в изходна позиция надзорът прибегна след близо месец съпротива и критика на почти всички браншови организации на пазара, които акцентираха върху това колко неподходящ е моментът за подобна стъпка. В проекта се предвиждаше двойно и на места дори по-голямо увеличение на таксите за небанковите финансови дружества под неин надзор.


След организациите на управляващите дружества и инвестиционните посредници, които реагираха най-бързо, през последните дни с официални писма до правителството срещу намеренията на КФН излязоха още от асоциацията на търговските банки, асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) и тази на директорите за връзки с инвеститорите (БАДВИ), както и от Българската фондова борса.


"Предлаганият нов размер на таксите е твърде висок и не съответства на текущата влошена икономическа обстановка и изключително свития финансов пазар", възразяват от обединението на търговските банки в писмото си. Конкретното им компромисно предложение е, ако въпреки всичко се вдигат такси, то това да е само за тези за нови разрешителни и лицензи, а тези за общ надзор, потвърждаване на информация и разглеждане на документи да се запазят непроменени или поне да не се вдигат сериозно.


Банкерите твърдо се обявяват срещу въвеждането на нови тарифи, които според тях ще вдигнат административните бариери в бизнеса и ще оскъпят излишно процеса на държавно регулиране. Предложението на КФН по отношение на таксата за общ надзор над банките - инвестиционни посредници, беше да се вдигне 6 пъти - от 1800 на 10 800 лв.


Недоволство срещу новите такси чрез съвместно становище са изразили директорите за връзки с инвеститорите и индустриалния капитал, които обединяват компании, част от които са на борсата, потвърдиха от ръководствата им.


"Ако се въвеждат нови такси, то това трябва да стане плавно и постепенно, за да не окаже сериозно негативно въздействие върху пазарните участници", представи позицията на застрахователите пред "Дневник" Орлин Пенев, председател на асоциацията им - АЗБ. Асоциацията на пенсионните фондове не възрази срещу вдигането на надзорните такси по принцип, но с условието да се огледа внимателно размерът на увеличението. 


Финансовият министър Симеон Дянков също се обяви срещу плановете на регулатора. Само преди малко повече от една седмица пък депутатите от бюджетната комисия гласуваха допълнителна субсидия от над 4 млн. лв. за КФН - точно толкова, колкото комисията се надяваше да събере от пазара чрез вдигането на таксите.


Следващата седмица предстои свикване на консултативния съвет към председателя на КФН Стоян Мавродиев с цел продължаване на дискусиите и изготвяне на ново предложение за тарифа за таксите, което да бъде внесено за разглеждане в Министерския съвет, стана ясно от съобщението на надзора.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на whyman
  whyman
  Рейтинг: 213 Неутрално

  добра инициатива на надзора, още повече обаче ми допадат мерките на комисията по линия на ГО. Най-сетне да се намери някой който да притисни брокерите, тези които вземат по 30% комисионна за попълването на една бланка. Приветствам и идеята те да бъдат намалени и записани в полицата, защото като клиент искам да знам къде какво и колко плащам.-

 2. 2 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Поздравления за ръководството на КФН, защото през последните години режимът на високи държавни такси създава особено голяма тежест за фирмите в България, което се констатира в доклад на Световната банка, посветен на по-доброто регулиране. Според доклада остарялата нормативна рамка, слабата институционална структура и отсъствието на правителствена политика при определянето на държавните такси са довели до неконтролируем ръст на таксите, като те са нараснали цели 60 % за периода 2003-2008 година. Някои държавни такси са толкова високи, че вредят на конкуренцията, се подчертава още в доклада.

 3. 3 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Приветствам мерките на КФН за въвеждане на правила и прозрачност на застрахователния пазар. Време беше някой да го направи.

 4. 4 Профил на deep_water
  deep_water
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "whyman":
  Естествено, че клиента трябва да знае какво плаща.
  А по статията поздравления за опозицията, както и надзора, че се отказа от тази стъпка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK