България остава с най-ниската покупателна способност в ЕС

Разликата със средния показател за съюза дори се увелчиава

България остава с най-ниската покупателна способност в ЕС

© ДневникБългарите продължават да бъдат гражданите с най-ниска покупателна способност в Европейския съюз и остават на едно от последните места сред страните от Стария континент. Пред нас са дори и държави като Черна гора и Сърбия, които все още не са членки на ЕС.


Това показват данните от последното изследване за тази и следващата години на на най-големия германски институт за пазарни анализи GfK.


Нещо повече - показателят (който отчита инфлацията, доходи, цени на стоки и услуги, БВП) за България пада спрямо 2009 г., докато средният за Европа и ЕС се увеличава, което означава, че стандартът в страната се отдалечава от средноевропейския. У нас за тази и следващата година покупателната способност е 2618 евро на човек, докато за ЕС и 43 държави в Европа е съответно 14 202 и 11 945 евро.
Общото средно повишение е с 2%, докато в България се отчита спад от 8%. Страната с най-големи възможности пък е Лихтенщайн - там на човек се падат около 50 хил. евро на година. Анализаторите на GfK дават за пример големите дисбаланси именно с България, като я сравняват с Норвегия - скандинавската страна е с показател от 25 хил. евро.


Реално стандартът у нас е едва 18% от средния за ЕС. България все пак не е единствената страна със спад на показателя - такъв има и при някои западни държави, но повечето от Централна Европа успяват да го повишат.


Намаляващата покупателна способност на хората е поредният знак, че възстановяването на вътрешното потребление най-вероятно ще се забави. Такава е нагласата и на повечето икономисти и представители на бизнеса през последните няколко месеца, още повече че цените на много от стоките и услугите растат при свити доходи.


"Потреблението навлиза в един порочен кръг - колкото повече се свива, толкова повече нараства натискът за още по-големи ограничения, защото се губят работни места, а доходите се изяждат от стабилния ръст на цените", коментира Цветослав Цачев, главен анализатор в "Елана".


Изводите от изследването съвпадат с последните резултати на Евростат, според които през 2009 г. Българите разполагат с по-малко от половината доход на средноевропейския гражданин. Те обаче и засилват опасенията за по-бавно възстановяване на потреблението в страната, особено на фона на растящите цени на хранителни стоки, които според националната статистика формират 37% от разходите на домакинствата.


След България в таблицата са подредени и Босна и Херцеговина, Беларус, Албания, Косово, Украйна и Молдова, където покупателната способност на човек от населението е едва 832 евро годишно.


Данните на GfK показват и че все повече се увеличава разликата между България и държавите от първите 15 в класацията. Така например Швеция регистрира годишно увеличение до 17 149 евро на човек при 14 561 евро година по-рано. В някои от първите 15 също е отчетено намаление на годишна база (например Австрия, Швейцария и др.), но като цяло то е под 1%. 


"Така фирмите имат по-малко продажби и се борят за всеки клиент, а приходите от ДДС и акцизи намаляват, с което още ще падне качеството на здравеопазването, образованието и т.н. "Няма да се учудя, ако и през следващата година продължи нарастването на спестяванията в банките, което е индикатор за ниското потребителско доверие и страха в бъдещето", казва още той.Цените растат, но остават най-ниските


Цените в България плавно растат, но продължават да са най-ниските в целия Европейския съюз в номинално изражение. Това показват данните на Евростат към края на 2009 г., но публиквувани тази седмица. Според тях цените в България са само 53% от средното за ЕС. Спрямо предходната година има увеличение - през 2008 г. ценовото равнище е било 51% от средното за ЕС. Според Евростат в България се продават най-евтиното месо (цената му е 59% от средната за ЕС), хляб (52% от средната за ЕС), цигари (46% от средната за ЕС). България е на едно от първите места и в класацията на най-евтиния алкохол - 77% от средната за ЕС, като тук отстъпваме само на Румъния. България традиционно се нарежда на първите места в ЕС по най-ниски цени на храните и напитките. Според Евростат през 2009 г. страната ни отстъпва само на Полша и Румъния в това отношение. През изминалата година потребителската инфлация в България се забави силно, а за тази година прогнозите за инфлацията са, че ще се движи между 2% и 3%.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Кой е виновен за това?
  Ами, Б. Б. глава.
  И нашите тъпи политици,
  заслужаващи ритници!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Весело

  Мангали!!! Сменяйте дестинацията и "черта" към Лихтенщайн )) Бързайте, щото колко държавица е, а румънските мангали и те не спят

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 3. 3 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 515 Гневно

  Статията е добра като констатации , но изобщо не е аналитична и в нея нищо не се предлага за да изплуваме напред.Иван Костов много хули миналото , а като него има и други бивши консултанти като него още от комунистическо време.За разлика от тях имаше и други , които знаеха как да се изгради икономиката.Имаха концепция какви предприятия да се изградят , как да се ускорява селското стопанство и земеделието.Вече изминаха 21 години , а никой не е представил проек за нашата икономика и селско стопанство.Занимават ни само с глупости и отношенията помежду си и поотделно с Русия , Европа и САЩ и само се подмазват като малки деца пред чужденците.Именно , затова сега сме на опашката.Докато не излезе някой умен и смел политик , който да каже в Южна, Северна,Източна и Западна България ще изградим следните големи промишлени предприятия и земеделски аграрни комплекси , които ще осигурят нови работни места и ще увеличат националния доход , така , че да бъдем на едно от челните места в Европа.Не може Сърбия и Черна гора , които водиха война и бяха жестоко бомбардирани да ни изпреварват сега и разрухата у нас да е като след война.Тя се дължи на неправилния ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ и на ХИЩНИЧЕСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ.При прилагане на Закона за земята не трябваше да се ликвидират ТКЗС и ДЗС , а да се преобразуват в големи акционерни дружества, за да се запазят сградите , селскостопанските машини, стопанския инвентар , комасацията на земята ,масивите с насаждения, животновъдните ферми и изкуственото напояване.Така направиха Чехия , Словакия и други и сега внасяме от там селсостопанска продукция.Полша , Румъния , Чехия , Словакия и другите пък си запазиха промишлените предприятия и изградиха други големи за машиностроене ,автомобили , електроника и др.В това време в България само се разграждаше и крадеше и никой не влизаше в затвора за това.

 4. 4 Профил на Бай Иван
  Бай Иван
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#3] от "miet":

  Коментара ти е отличен.Браво.

 5. 5 Профил на V.V.Putin
  V.V.Putin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "miet":

  Докато не излезе някой умен и смел политик , който да каже в Южна, Северна,Източна и Западна България ще изградим следните големи промишлени предприятия и земеделски аграрни комплекси , които ще осигурят нови работни места и ще увеличат националния доход , така , че да бъдем на едно от челните места в Европа...
  Прав си.Ама без АЕЦ Белене това няма да стане...

 6. 6 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До #3 - Правилно хортуваш , но не се ли сещаш , че всичко бе разсипано от алчните тъпанари , начело с Луканов с цел по - лесно да се окраде? Или си забравил как докато разсипваха ТКЗС- тата и АПК-тата и манипулираха хората да не си вземат земята , Нора Ананиева взе нейната?Чувал си за прословутите куфарчета с $ които е раздавал на правилните хора. Запитвал ли си се , защо именно в $ , а не в левове? Припомни си дирижираните инфлационни взривове с колминация през 1997-ма 3000 лева за 1$ и ще се сетиш.Но първо беше Локанковото от0.90 стотинки за $ , осъмнахме с курс 24лева за $! След две седмици курса падна на 8 лева за $. Това беше началото. Имах познат, честен комунист който наивно ме питаше: - "В наше село никой не си ще земята , сега какво ще правят ?" Отговорих му: -"Ако във вашият блок всички се откажат от апартаментите си какво ще стане? Ще ги одържавят и след това ще ги продадат на някой "наш" човек на безценица.Същото ще направят и с земята , ако не си я вземете." Така и направиха червените мошенници. Обезцениха и промишленност и земеделие изграждани 45 години. Обезцениха и спестяванията на хората . И след това разпродадоха всичко на свои хора за жълти стотинки. Те обаче се оказаха некадърни да го стопанисват и днес резултатите са на лице.

 7. 7 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Проблемът е, че няма реформи. А няма реформи, защото има страх от протести и такъв да не се загубят изборите. Затова изборите ще се загубят.

 8. 8 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "kimba3":

  Това , което хортуваш са само следствията от причините , които посочвам , а именно:"неправилния ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ и на ХИЩНИЧЕСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ" и т.н..Личностите и изпълнителите , които са се облагодетелствували от приложението им в тази корупционна среда на разграждане естествено , че ще са "маркс-ленинисти" , защото въпреки че не се признава , но възпитанието на всички от това поколение е в "марксизъм - ленинизъм" или "тоталитаризъм"!Тези личности белязаха нашия преход и като "демократи" и като "доносници", но сега те май са най-богатите !

 9. 9 Профил на red_army
  red_army
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Москва се явява световен лидер по количество автомобили на глава от населението от марката Audi и Porsche, разкри президентът на концерна Volkswagen Мартин Винтеркорн"....дали е случайна приликата с България и броя на луксозните автомобили по нашите улици....освен това че и на двете места такива коли се карат от бивши и настоящи червени дебелосерковци и техните деца и внуци.....както тези на бивши КГБ-сти и децата им.

 10. 10 Профил на LvM
  LvM
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#3] от "miet":

  Докато чакаме някой да дойде и да каже "Тука ще строим това, там онова" няма да я докараме далече. Ако всеки се гледа себе си, а не чака някой да дойде да му даде хляба в ръцете, в крайна сметка всички ще сме по-добре. Това, разбира се, важи ако държавата се грижи за ред, законност и равни възможности за всички, което не е точно нашия случай.
  Друг въпрос е доколко ни е останал предприемачески потенциал след 45 години комунизъм и 20 години червен капитализъм.

  "Socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings."
 11. 11 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "newsflash":
  "Докато чакаме някой да дойде и да каже "Тука ще строим това, там онова" няма да я докараме далече." Аз говоря за крупни предприятия и агрофирми , които са по възможностите на държавата и стратегически инвеститори , а не на обикновенния българин , който може да инвестира в магазин или работилничка, с които да прехранва само своето семейство и двама , трима човека персонал.Трябва държавата ни да я докара далече , както направи например Словакия , която може само да ни мотивира и да ни служи за пример, какво трябва да направим!

 12. 12 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ...сред страните от Стария континент. Пред нас са дори и държави като Черна гора и Сърбия, които все още не са членки на ЕС... - А там неотдавна преживяха и война! Боже!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Докато чакаме мутрополитиците на прехода да пуснат някой
  " умен и смел политик" ,ще дочакаме ликвидацията на България.Не че сме далече от това състояние.Правят се всякакви подписки- "За" това- "Против" онова, а подписка за мажоритарна система на избор на народни представители няма.Никай не дава на хората,суверена да избира.Карат ни да " избираме " избраните от някого тъпанари.След това се чудим защо е зле положението.Когато се назначава човек в една пиклива фирма- шефът се среща с десетки и гледа да има информация за качествата на назначения ,даже да става въпрос за чистач.В същото време седим и чакаме някой да подбере 1000 човека от кол и въже ,за да изберем от тях 240 да ни решават съдбата.Кажете,ако имаше мажоритарна система ,кой от настоящите депутати ,освен Доган в няколко района ,щеше да бъде избран?Станишев ли,Костов ли,М.Димитров ли ?Да не говорим за другите .Щеле да купуват изборите? При мажоритарните купуването на гласове е преди изборите и не се знае кого ще изберат.При пропорционалната система си купуват направо цели парламентарни групи и много по евтино,щото дупетатите знаят,че ако не слушат шефа ще видят следващия мандат парламента през крив макарон.

 14. 14 Профил на dreamangel1985
  dreamangel1985
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Неможе човек да получава 300-400 лева заплата и да има висока покупателна способност
  Давайте му както на запад по 1000 евро да видим дали ще има висока покупателна способност.

 15. 15 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "miet":

  Човече, ти чуваш ли се? Чуваш се разбира се. Но не си ли даваш сметка, че никой от управляващите няма интерес от развита икономика и ред в държавата? Ако няма хаос как ще виреят и съществуват тези кръвопийци? Държавата бе съсипана съвсем съзнателно и дори си мисля умишлено... защото колкото и да се твърди, че планът Ран-Ът никога не е бил влизал в действие - възможно е официално да е така, то всичко което се случва почти напълно го покрива.
  Големите риби плуват в мътна вода приятелю! А ние дребните, искаме бистра вода за да виждаме големите когато ни приближават.

 16. 16 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ако се ждигне минималната заплата се вдигат и данъците и данак сгради би станал по 1000 лева на година , тогава освен гладни , ставаме и бездомни .в лондон минималната е 800 паунда , но и една гарсониера под наем е 800 паунда, а 80 процента от хората са без апартаменти

 17. 17 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До #8- а кой го направи този закон . Да не би аз? И като беше толкоз неправилен що го приеха? Щото в мътна вода риба лесно се лови.

 18. 18 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До # 11- и за къква държавна стратегия говориш ? Нали Луканков каза - ще правим хотели - и бетонираха морето.Каква държавна сратегия искаш от "професионалисти по икономически отрасли и банкери завършили АОНСУ и Симеоново ? Наистина ли си толкова глупав да вярваш , че ако Бил Гейтс бе роден в България , някой щеше да го остави да изгради "Майкрософт"? Това да не ти е пистата за Ф-1 в Доброславци на солташака на Луканков , пикаещият във фонтани?

 19. 19 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  То ако беше идеите да ги прави държавата , що го махнаха комунизма? Идеята на пазарната икономика е парите да отиват при кадърните , /не при пикаещите във фонтани/, които със знания ум , идеи и интелект , да са парният локомотив на държавата. Вместо това парите са в престъпници , мафиоти , и гешефтари , които вместо за индустриализация и прогрес , дават пари за автопаркове от десетки и суперскъпи коли , самолети , яхти , безсмислени палати ,още по- безсмислени земеделски проекти за източване на еврофондове, всякакви други простотии и силикон за курвите си.За това и всичко умно и кадърно бяга от тук , за да реализира идеите и възможностите си в чужбина , а у нас остава само сметта.

 20. 20 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#5] от "ak74":Докато чакаме партиите да допуснат до властта умен човек, ще ставаме все по-зле и по-зле.А до няколко години ще почнем да се сравняваме с едни от последните в ...Африка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK