Стандартът на живот в България - все по-далеч от европейския

Анализ на GfK показва, че дори в Сърбия покупателната способност е по-голяма

Стандартът на живот в България - все по-далеч от европейския

© Reuters
2681 евро на човек годишно е покупателната способност у нас за 2010-2011 г.

Българите продължават да бъдат гражданите с най-ниска покупателна способност в ЕС и остават на едно от последните места в класацията за Стария континент. Пред нас са държави като Черна гора и Сърбия, които още не са членки на ЕС. Това показват данните от последното изследване за тази и следващата година на най-големия германски институт за пазарни анализи GfK.


Нещо повече - показателят (който отчита нетни доходи, очаквания за БВП, инфлация, цени на стоки и услуги,  и други) за България пада спрямо 2009 г., докато средният за Европа и ЕС се увеличава. Това означава, че стандартът на живот в страната се отдалечава още повече от средноевропейския.
В България за тази и следващата година покупателната способност е 2618 евро на човек, докато за ЕС и 43 държави в Европа е съответно 14 202 и 11 945 евро. Общото средно повишение е с 2%, докато у нас има спад от 8%.


Страната с най-големи възможности е Лихтенщайн - там на човек се падат 50 хил. евро на година. България все пак не е единствената със спад - такъв има и при някои западни държави, но повечето от Централна Европа успяват да го повишат.


Намаляващата покупателна способност на хората е поредният знак, че възстановяването на вътрешното потребление най-вероятно ще се забави. Такава е нагласата и на повечето икономисти и представители на бизнеса през последните месеци, още повече че цените на много от стоките от първа необходимост (храните) и услугите растат при свити доходи.


"Потреблението навлиза в порочен кръг - колкото повече се свива, толкова повече нараства натискът за още по-големи ограничения, защото се губят работни места, а доходите се изяждат от ръста на цените", коментира Цветослав Цачев, главен анализатор в "Елана".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK