Мирослав Найденов: Не изключвам част от сигналите на Калина Илиева да са основателни

Мирослав Найденов и Калина Илиева през октомври 2009 г.

© Красимир Юскеселиев

Мирослав Найденов и Калина Илиева през октомври 2009 г.Не изключвам възможността част от тези сигнали да са основателни." Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов днес по повод сигналите, които бившият шеф на фонд "Земеделие" Калина Илиева е изпратила до ОЛАФ. Преди дни стана ясно, че Илиева е подала информация за разследване по 400 сигнала, след което са спрени проекти за близо 200 млн. евро.


Мирослав Найденов обаче уточни, че абсолютно всички сигнали ще бъдат проверени. По неговите думи проблемът не е в изпращането на толкова много информация по съмнения за нередности, а в начина, по който е направено – без да има одобрението на съответното вътрешно звено на фонда и без управителния му съвет да знае за това.


"Тя е нарушила инструкциите и правилата за работа с ОЛАФ", посочи Найденов, като каза, че електронните писма са пращани директно от компютъра на Илиева, без друг да знае за тях. В момента се прави проверка на архива й във фонда, за да се установи какво точно е изпращала. В понеделник ще има заседание на управителния съвет на "Земеделие", на което председателят му Найденов ще предложи "комплексна проверка на цялата работа" на Илиева, съобщи той.
Има индикации, че една част от фирмите, на които са им отказани европейски пари имат намерение да заведат дела, каза Найденов. През следващата седмица у нас ще идва на посещение еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош, пред който България ще представи искането си още от следващата година субсидиите за земеделие да се изравнят с тези в останалите страни от ЕС. В момента само земеделците в нашата страна и Румъния получават по-малки субсидии от останалите в ЕС.


Министърът отрече обвиненията, които по-рано днес отправи към него лидерът на РЗС Яне Янев – за търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение и подкупи. Найденов заяви, че депутатът е идвал при него, за да лобира за бившия шеф на Националната ветеринарно-медицинска служба Леонид Лавчев. По думите на министъра това е било един месец преди Лавчев да бъде задържан заради подкуп от 1000 лв.


"Калина Илиева си намери похлупак в лицето на Яне Янев", коментира Найденов. Той каза още, че ще заведат граждански иск срещу нея, за да върне заплатите, които е взела като шеф на фонда, тъй като е заемала неправомерно длъжността, без диплома. Става въпрос за около 60 хил. лв. - месечната заплата на Илиева е била 2750 лв., докато тази на министъра е 2700 лв., подчерта самият той.


Найденов вече е уведомил ОЛАФ, че всички сигнали към тях трябва да минават през специализираното звено на фонда, а не да се пращат лично. Той се възмути, че отговорите на част от мейлите са започвали със "Скъпа Калина". "Човекът, който седеше до мен на пресконференции, който се возеше с мен на тракторите и комбайните... Сега си обяснявам много странности....Това е повече от това да разбереш, че жена ти изневерява.", коментира още министърът за скандалът с фалшивата диплома и бременността на Калина Илиева. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK