"Дънди" ще дофинансира инвестициите си в България с еврозаем

Компанията ще гарантира кредит от 66.75 млн. евро за дъщерната "Челопеч майнинг"

Канадската компания "Дънди прешъс металс" ще изтегли нов заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за да дофинансира инвестициите си в България, както и за да рефинансира стар дълг към банката, съобщиха от дружеството. В страната "Дънди" притежава компаниите "Челопеч майнинг" и "Болкан минерал енд майнинг". Двете дружества се занимават с управление на златно-медни находища край Челопеч и Крумовград.


Новият кредит към ЕБВР е за 66.75 млн. долара и ще бъде изтеглен през "Уникредит Булбанк". С него ще се рефинансира текущ заем за 16.25 млн. долара и ще се финансира проектът за разширение на рудника и фабриката в Челопеч на обща стойност 150 млн. долара. Целта на вложението е да бъде удвоен капацитетът на съоръженията за добив на златна и медна руда до 2 млн. тона руда годишно. Очаква се инвестиционният проект да приключи в края на 2011 г.


Заемите, които са гарантирани от "Дънди прешъс металс" и обезпечени чрез залог на акции, ще бъдат изплатени на 10 равни шестмесечни вноски, считано от юни 2013 г. Договорената лихва е изчислена като стойността на  LIBOR плюс 3.25% до завършване на инвестицията. След нейното приключване размерът ще се изчислява като LIBOR плюс 2.80%. Заемът  предвижда механизъм за ускорено издължаване, като е уговорено "Челопеч майнинг" да извърши частично предплащане в размер до 30% от свободните си парични потоци.
Част от финансирането е необходимо да се осигури от "Дънди" и/или "Челопеч майнинг" за хеджиране на 15% от очакваното съдържание на мед в продукцията на рудник "Челопеч" за 2012, 2013 и 2014 г. Компанията няма да подсигурява съдържанието на злато.


След няколко години административни разправии с българската държава канадската "Дънди" се отказа да строи завод за добив на злато край Челопеч. В средата на юни компанията промени и плановете си да инвестира в цианидна технология за извличане на златен концентрат край Крумовград. Дружеството е внесло алтернативен проект в Министерството на околната среда и водите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK