Земеделската земя ще поскъпне с 10-15% догодина

Раздробеността и неправомерното ползване остават най-големите проблеми на собствениците

Земеделската земя ще поскъпне с 10-15% догодина300-310 лв. е средната цена на декар нива сега

През следващата година цената на земеделската земя ще се увеличи с 10-15% на декар, повишение се очаква и при рентите. Това прогнозираха на годишната си среща от българската асоциация на собствениците на земеделски земи, която обединява най-големите фондове за земя. Членовете на асоциацията са вторият по големина собственик на земя у нас след държавата, като имат над 2 млн. дка.


По данни на сдружението в момента средната цена на декар земеделска земя е 300-310 лв. По-висока остава тази в Добруджа, където се сключват сделки за между 350 и 400 лв. за декар.
За разлика от другите имоти вече се усеща някакво раздвижване при сделките със земя, сочат данните на асоциацията. През 2009 г. са били изтъргувани 1.1 млн. дка земя при сключени 110 хил. сделки. Очаква се до края на тази година резултатите от миналата година да бъдат надхвърлени.


Според представители на сдружението основната причина за повишението ще бъде фактът, че постепенно се увеличават европейските субсидии на декар, които фермерите получават. Освен това през тази година имаше силен износ на земеделска продукция, което остави и разполагаеми средства в компаниите от бранша.


Раздробеността на земята и неправомерното й ползване остават най-големите проблеми на собствениците на земи, смятат от асоциацията.


Според  данните на сдружението през миналата година над 8 млн. дка се обработват неправомерно, а досега то е сигнализирало 67 кмета за ползването на над 300 хил. дка земи незаконно. От асоциацията казват, че и през тази година са поискали справка от земеделското министерство кой обработва земите им (такава може да се получи чрез заявленията за евросубсидии), но повече от два месеца все още няма отговор. През миналата година тази информация пък въобще не им е била предоставена.


Според закона запустелите земи могат да се обработват, но всяка община трябва да създаде сметка, в която да постъпват средства, внасяни от арендатора. В тригодишен срок пък собственикът на парцела може да си потърси натрупаните суми. Ако не го стори, те стават общински. "Практиката показва, че 80% от средствата няма да бъдат потърсени и при 8 млн. дка неправомерно ползвани земи при рента от 15 лв. на декар това прави 120 млн. лв., 80% от които ще получат общините", коментира още Борислав Петков.


От асоциацията се обявиха и против желанието на земеделското министерство да отвори нова мярка в програмата за селските райони, в която обаче ще действат само подмерките за инвестиции в напоителни системи, но не и тази за комасационни проекти. Преди няколко месеца зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова съобщи, че целта е да се инвестира в модернизацията на съоръженията, което ще бъде от полза най-вече за производителите на зеленчуци и плодове.


От сдружението пък смятат, че част от предвидените 90 млн. евро трябва да бъдат заложени и за проекти за комасация, което също е допустимо по мярката. В момента от асоциацията работят върху пет проекта за уедряването на земи в различни землища.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK