Мениджърите на "Петрол" са обсъждали антикризисни мерки още през май

Спорът Събев - Ершов клати доверието на кредиторите в "Петрол холдинг" и филиалите му

Мениджърите на "Петрол" са обсъждали антикризисни мерки още през май


Мениджърите на "Петрол" са започнали да обсъждат антикризисна програма за компанията и нейното подразделение за продажби на горива на едро "Нафтекс петрол" още в средата на май. Набелязаните мерки след това са нагнетили надигащия се вече по това време с пълна сила спор между основните акционери в "Петрол холдинг" - бургаският бизнесмен Митко Събев с 47.5% от акциите, от една страна, и Денис Ершов и Александър Мелник с 52.5%, от друга. Това показват вътрешнофирмени документи, с които "Дневник" разполага.


Само преди седмица руските акционери Ершов и Мелник обявиха на пресконференция, че холдингът е в криза заради управлението на Митко Събев и че има спешна нужда от разговори с кредиторите заради задължения за близо половин милиард лева. Твърдението им съвпадна с излизането на консолидирания деветмесечен отчет на "Петрол".


Резултатите на ключовото дъщерно подразделение обаче показаха над 4 млн. лв. печалба, над 10% ръст на оборота и близо 34 млн. лв. паричен поток от оперативна дейност на годишна база. Те станаха ясни малко след решение на общото събрание на акционерите на веригата бензиностанции от края на ноември, с което 200 млн. лв. дълг на филиала "Нафтекс петрол" към майката беше преобразуван в собственост. 
Мерките на управителния съвет на веригата бензиностанции
Тезата за финансовите затруднения се потвърждава донякъде от неразкривани до момента протоколи от заседания на управителния съвет на веригата бензиностанции и вътрешнофирмена кореспонденция. На 19 май тази година е било свикано заседание на управата с мотив "представяне на антикризисна програма за "Петрол" и "Нафтекс петрол".


На него е решено  единодушно да се наложат ограничения за разплащанията на дъщерната "Нафтекс петрол". Към този момент тя е в тежко финансово и икономическо състояние и поглъща пари на майката, за да работи.


На поделението се забранява да подписва каквито и да било договори и поръчки и да извършва плащания над 5 хил. лв. без одобрението на ръководството на "Петрол". Изпълнителният директор на "Нафтекс петрол" Йордан Георгиев пък е задължен от УС на компанията майка да прекрати всички издадени на служители на дружеството и "други лица" пълномощни, даващи им права да се разплащат с пари на поделението и да подписват договори.


Разгледан е и проект дистрибуторът на горива да получава на едро доставки от "Лукойл България". Условието е било "Лукойл Нефтохим" да предостави на "Петрол"  допълнителна отстъпка от 60 лв. на тон наред с тази, която прави за големи дистрибутори по начало. От средата на 2009 г. досега "Нафтекс петрол" разчита изключително на внос на нефтопродукти от Гърция, Румъния и Турция.


Според тезата на бившия изпълнителен и финансов директор на "Петрол" Цветан Димитров именно тези решения стават повод Митко Събев да го отстрани от ръководството, след като по думите на Димитров по този начин е спряно кранчето, през което изтичат пари от дружеството в полза на Събев.
Димитров беше уволнен и заменен с шефа на "Петрол холдинг" Орлин Тодоров с решение на надзорния съвет на "Петрол", оглавяван от Събев, на заседание на 27 май.


От своя страна Ершов твърди, че това решение е взето със задна дата и с невалидно пълномощно, издадено от него, в полза на доскорошния му партньор. Мотивът на надзора за отстраняването на директора беше, че е дал над 1 млн. лв. от касата на "Петрол" на Ершов, с което е извършил финансова злоупотреба. Смяната му беше вписана в търговския регистър на 23 юни и обявена два дни по-късно на борсата.


На 11 юни - 15 дни след отстраняването му според протокола от надзорния съвет, Цветан Димитров все още работи като изпълнителен директор и праща писмо до председателя на управителния съвет на "Петрол" Светослав Йорданов, в което констатира, че в периода 21 май - 10 юни "Нафтекс петрол" превежда на "Петрол холдинг" над 3 млн. лв., без нужната санкция на управата на "Петрол".


В резултат на 14 юни по негово настояване е свикано ново заседание на УС, на което изпълнителният директор разкрива нарушението на дъщерното поделение и на което всички членове без Светослав Йорданов гласуват за назначаването на втори управител на дистрибутора на горива на едро.


Кредиторите
Засега нито един кредитор не е предявил претенциите си към групата открито, но според представители на лагера на Ершов и Мелник това може да стане скоро. В потвърждение на тезата си за криза заради високата задлъжнялост двамата руснаци вече предоставиха копие на писмо на "Сосиете женерал експресбанк" от юли тази година, в което се посочват конкретни нарушени условия по договор за кредит към дъщерното подразделение "Нафтекс петрол".


По този договор холдингът и "Петрол" са гаранти, а от банката отбелязват, че има влошаване на финансови показатели, предоставяне на заеми на свързани лица без разрешението на банката, теглене на нов заем от Корпоративна търговска банка със заложени вече активи и други.


Представители на облигационерите на "Петрол", до които "Дневник" се допита и които пожелаха да останат анонимни, също изразиха загриженост заради скандалите около холдинга. Те също така заявиха, че вероятно ще се опитат да свикат събрание на притежателите на дълговите книжа, за да обсъдят проблемите. "Петрол" има облигационна емисия за 100 млн. евро, чийто падеж изтича октомври догодина. Част от нея - 25%, е собственост на самия "Петрол холдинг" или свързани с нея лица, 20% са на пенсионните фондове на осигурителната компания "Съгласие", а останалите 55 на сто са в ръцете на чужди инвеститори.  Върховният касационен съд потвърди блокирането на промените по партидата на "Петрол холдинг"
С неподлежащо на обжалване свое решение от 2 декември Върховният касационен съд потвърди спирането на вписването на промените по партидата на "Петрол холдинг", приети на спорното общо събрание на холдинга в края на юни. На него Събев и доверените му лица бяха отстранени от ръководството за сметка на хора от обкръжението на Денис Ершов и според бургаския бизнесмен събранието никога не се е състояло. По този начин се сложи край на задочния спор между варненския и софийския съд, които излязоха по-рано тази година с коренно противоположни решения, които създадоха и съдебна каша около холдинга. Също така оперативното управление на холдинговото дружество на практика остана под контрола на Събев и хората му, поне докато не се изясни в съда имало ли е или не събрание на 28 юни.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK