"Муудис" понижи кредитния рейтинг на Унгария

Муудис" понижи кредитния рейтинг на Унгария с две стъпки до Baa3, предаде "Блумбърг". Агенцията обоснова решението си с тезата, че правителството предприема временни мерки за понижаване на дефицита, които няма да имат устойчив ефект.


"Муудис" вече оценява Унгария с най-ниския си инвестиционен рейтинг. Перспективата по него е негативна, което означава, че той може да бъде свален допълнително в скоро време. Рейтингът, който "Стандарт енд Пуърс" поставя на страната, също е на най-ниското инвестиционно равнище. 


В края на миналия месец правителството на Унгария представи план, който трябва да свие дефицита до 3% от БВП през следващата година. Той предвижда национализирането на около 3 трлн. форинта (14 млрд. долара) от частните пенсионни фондове. Освен това се налагат данъци за определени индустрии до 2014 г.
"Понижението на рейтинга евследствие от постепенната, но значителна загуба на финансова стабилност на унгарското правителство. Стратегията му залага на временни мерки вместо на устойчиви политики за фискална консолидация", коментира главният анализатор на "Муудис" за Унгария Дитмар Хорнунг. "Вследствие от това очакваме структурният дефицит да се влоши", допълни той.


Форинтът, най-зле представящата се валута в света през последния месец, отчете спад от 1.9% спрямо еврото, достигайки до 279.12 за евро.


Унгарското правителство отказа да коментира решението на агенцията. Официалната му прогноза е, че БВП ще нарасне с 3% през следващата година и с 3.5 на сто през 2012 г.


Икономиката на страната премина през най-дълбоката рецесия за последните две десетилетия. За преодоляване на кризата предишното ляво правителство се обърна към ЕС и МВФ, които одобриха спасителен заем в размер на 20 млрд. евро. Впоследствие новият кабинет начело с премиера Виктор Орбан прекрати отношенията си с фонда, тъй като не успя да постигне споразумение за антикризисните мерки, които трябва да се предприемат.


Анализатори коментираха, че спирането на заема от МВФ може да доведе до повторение на гръцкия сценарий. Засега пазарите са благосклонни към страната, но не се знае докога  ще продължи това. Допълнително понижение на рейтинга й ще го изпрати в подинвестиционно равнище (на английски junk - боклук). Ако това се случи, Будапеща ще срещне огромни трудности при финансиране от международните пазари.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK