Основното подразделение на "Петрол" ще излезе на борсата

Предлаганото за продажба на "Газпромнефт" дружество притежава близо 196 бензиностанции и 10 петролни бази

Притежаваната на 100% от дистрибутора на горива на дребно "Петрол" - "Елит петрол", която държи част от най-атрактивните активи на веригата бензиностанции, е внесла проспект в Комисията за финансов надзор и се очаква да излезе скоро на борсата в София. Това научи "Дневник" от източници на пазара, а изпълнителният директор на "Петрол" Светослав Йорданов беше в срещи и така и не можа да потвърди информацията.


"Елит петрол" е с капитал от 70 млн. лв. и притежава 196 бензиностанции и 10 петролни бази, които на практика осигуряват значителна част от пазарните позиции на веригата бензиностанции - 15% дял от продажбите на горива на дребно в България, което прави по над 1 млрд. лв. годишно.


То беше специално създадено преди една година с основна цел да бъде продадено на руската нефтена компания "Газпром нефт", част от едноименния газов гигант, или да се използва като залог за нов заем за рефинансиране на еврооблигациите на "Петрол", чийто падеж изтича през октомври следващата година, когато българската компания ще трябва да погаси 100 млн. евро главница.
С отделянето на имотите от дейността по продажбите на нефтопродукти мениджмънтът очакваше и повишена инвеститорска оценка за двата бизнеса, което се вписваше и с плановете на собствениците да продадат бизнеса си.


Балансовата стойност на активите на "Елит петрол" е около 200 млн. лв., но според мениджмънта реалната пазарна оценка е многократно по-висока, което на практика му пречи да тегли средносрочни и дългосрочни инвестиционни кредити. Фиктивната им преоценка пък би принудила дружеството да плати значителни данъци, без реално в него да са постъпвали каквито и да било пари.


В момента акционерите в компанията майка на "Петрол холдинг" - бургаският бизнесмен Митко Събев с 47.5% от акциите, от една страна, и Денис Ершов и Александър Мелник с 52.5%, от друга, водят битка за надмощие в управлението на холдинга, която е съпътствана от съдебни искове, медийни атаки и спорове за оперативното управление на компанията и дъщерните й подразделения.


На пръв поглед стойността на сделките надхвърля праговете по чл. 114 от закона за ценните книжа (ЗППЦК), които предвиждат в такъв случай публичните дружества да искат разрешение от общото събрание на акционерите. В свое правно становище юристите на Ершов и Мелник отбелязват, че трима от общо петте членове на управителния съвет на "Петрол" са декларирали, че не са участвали в заседание, на което да е гласувано придобиването на въпросните активи.


Отделно пък двамата руснаци твърдят, че като членове на съвета на директорите не са гласували прехвърляне на активи на холдинга. "Трябваше да покрием задължения за 23 млн. лв. на Денис Ершов към "Петрол холдинг" и затова на общото събрание на холдинга на 20 декември миналата година гласувахме дивидент, парите за който обаче дойдоха от дъщерната "Нафтекс петрол" - същите, за които той ме обвинява, че съм ги източил.


Съответно възникнаха задължения на холдинга към "Нафтекс петрол" и нямаше как да покрием тези задължения, освен да продадем активи на холдинга", обясни пред "Дневник" своята версия за операциите по прехвърлянето на активите Митко Събев. Ершов и Мелник от своя страна вече обявиха, че такова събрание на 20 декември миналата година не е имало. Резултатът от проверката на КФН предстои да бъде обявен.КФН проверява сделки на холдинга за над 52 млн. лв.


Комисията за финансов надзор проверява за закононарушения сделки по прехвърляне на активи на "Петрол холдинг" към "Петрол" за общо над 52 млн. лв. Това научи "Дневник" от своите източници. Сделките са реализирани през последните месеци и включват продажбата на общо 9 дружества от структурата на холдинга на дистрибутора на горива, сред които "Петрол трейд" за над 7.8 млн. лв., "Бългериън роуз гардънс" за близо 19 млн. лв., "Франсис резидънс" за 5.6 млн. лв. и други. КФН е започнала проверките по жалба на юристите на Денис Ершов и Александър Мелник, които са поискали отстраняване на ръководители във въпросните дружества, спиране от търговия на акциите на "Петрол" и други.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK