"Уника" ще застрахова соларни паркове

Застраховка на фотоволтаични паркове вече предлага "Уника", съобщиха от компанията. Полицата "Всички рискове при монтажи" покрива щети от природни бедствия, кражби, грешки при строежа, щети върху имущество на живеещи наблизо хора, предизвикани от изграждането на централата.


От "Уника" казват, че опасността за имуществото и живота на хората до соларните паркове може да забави значително инвестицията и дори да доведе компанията до фалит.


Новата полица покрива и такива опасности, както и щети от природни бедствия. Пакетът "Уника Лумит-всички рискове" осигурява обезщетения както при проблеми в строителната фаза, така и рискове при експлоатацията на фотоволтаичния парк.
От "Уника" твърдят, че са първата компания, която предлага застраховка на соларни системи. "Алианц България" обаче също застраховат такива обекти, стана ясно от запитване на "Дневник" след сигнал на наш читател във форума на www.dnevnik.bg.


"Алианц" прави застраховки на соларни паркове от повече от една година и вече има сключени полици на значителен брой обекти, поясниха от компанията.


Досега портфейлът на "Уника" е подобен на повечето застрахователи – голям дял на автомобилните застраховки и по-малко на имуществените.


От известно време обаче много застрахователи се стремят да диверсифицират портфейлите си, като увеличат дела на други видове полици, включително и такива за фирмено имущество, към които може да се причисли и тази на активите на соларните паркове. Към края на септември "Уника" има 47 млн. лв. премиен приход и 4.9% пазарен дял.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK