БНБ посъветва банките да са по-внимателни в обслужването на клиенти

Строгата регулаторна база е в основата на стабилността на системата според банкерите

Иван Искров

© Дневник

Иван Искров
"Независимо от усложнената ситуация банковият сектор продължи да бъде фактор на предсказуемост и стабилност в икономиката."
Иван Искров, управител на БНБ

Банките в България могат да изиграят голяма роля за нагласите на клиентите си, ако "оптимизират бизнес практиките, свързани с обслужването им". Това заяви управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров пред банкери по случай празника на общността в понеделник.


Така според него много проблеми ще могат да бъдат разрешени на място в клоновете или отделите, без да стигат до централните управления и изпълнителните директори на институциите. Освен всичко друго кризата предизвика негативни обществени настроения и към банките в България, затова е важно да сме максимално коректни към клиентите си, каза Искров.
По думите му, въпреки че "не е честно банките у нас да бъдат поставяни до онези, в които все още се наливат пари на данъкоплатците", банкерите трябва да внимават с тези нагласи. "Проблемът не е еднозначен, защото при голяма част от гражданите се наблюдава дефицит на финансова грамотност, а други не проявяват достатъчно отговорност в управлението на парите си", допълни управителят на БНБ.


Затова и е добре да се оптимизира обслужването на клиентите. През тази година бяха приети промени в два от основните закони в сектора с цел повече прозрачност и информираност и утвърждаване правата на ползващите банкови услуги.


По повод на постъпили в БНБ жалби от граждани за отказ от банките да обменят повредени банкноти, Искров допълни, че очаква всички банки да прилага напълно съответните изисквания на регулатора. Точно консервативната регулаторна база на банките у нас посочиха и Искров, и председателят на управителния съвет на Асоциацията на българските банки (АББ) Виолина Маринова като основен фактор за стабилността на системата.


"Независимо от усложнената ситуация, банковият сектор продължи да бъде фактор на предсказуемост и стабилност в икономиката", каза Искров и посочи, че дори и да продължават да растат, "необслужваните кредити като че ли вече показват някакво забавяне".


"На практика нашата банкова система продължава да бъде най-високо капитализираната със среден коефициент на капиталова адекватност 17.8% и една много висока степен на ликвидност – около 22%. Кризата не можа да отклони нито централната банка, нито търговските банки в България, от стратегическите им задачи", допълни той.


По думите на Маринова въпреки доброто представяне до момента банките не работят изолирано. Като пример за важността на консервативната регулаторна база у нас тя посочи, че дори предложените промени в глобалните регулации Базел II не са толкова строги, колкото прилаганите в момента от БНБ. Приетите през октомври тази година изменения на три от наредбите на регулатора ще създадат условия за по-добро управление на риска в отделните банки.


"И през следващата година ще продължим с постепенното въвеждане на всички нови изисквания и препоръки на европейското законодателство и Комитета на европейските банкови надзорници, като отчитаме най-добрите практики, каза още Искров. Не се съмнявам, че и догодина ще посрещнем успешно новите предизвикателства."

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Весело

  Боже, очарован съм! Колко умен човек и колко революционни неща налага! Невероятен е! А ще бъде ли така добър да обясни публично, каква сделка сключи той при предаването на властта от Трйната дупка на Пожарникаря? Не че това е важен въпрос де, ама да сме докрай отворени и открити.....

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Законите в Бг са лобистки и почти изцяло защитават интересите на банките, пък после хората били финансово неграмотни? Ами как да се ограмотят, когато правилата за изчисление на БЛП са толкова неясни, а банките имат възможност да променят договорните условия едностранно! Защо не се прие възможността да се изплаща ипотечен кредит без наказателна лихва, а това важи само за потребителския? Защо само в Бг няма ипотечен кредит с фиксирана лихва за целия период и т.н.?

 3. 3 Профил на pepo72
  pepo72
  Рейтинг: Гневно

  Аз лично взех кредит от "„Юробанк И Еф Джи България ПОЩЕНСКА БАНКА" 6.5% ипотечен кредит, та точно след 4-ри месеца ЛИХВАРИТЕ ми га вдигнаха 9.5% та успях да си продам етажа, сега живея на квартира.Точно там трябва да се удари, там във "БАНКИТЕ" става истинския грабеж на народа,а на бизнеса го съсипаха. (АКО ВЪОБЩЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА БАНКОВА СИСТЕМА) Как можа да се допусне ,този гнусен лихварски рекет на народа.Имах надежда във "ГЕРБ" но и те мълчат. Та въпросната "„Юробанк И Еф Джи България ПОЩЕНСКА БАНКА" Сега подмамва с разни промции,и кои се хване с тия ше си бие главата в стената.Тоя ЯГОДИН,сега търси нови риби та от тях да избият лошите заеми,а тази банка вдигна наи много ЛИХВИТЕ

 4. 4 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 638 Весело

  Този е мръсен комуняга и акъли взел да дава..
  Аз като чуя трите думи - банка, ипотека, кредит си плюя на петите и беж..
  Банките от пантивека са най добре обучените крадци. Още като влезеш в банка и си пребъркан тотално..

  ха ха
  Но защо Цветито ( изгората на Боко тиквата) си изтегли парите от тази стабилна БГ банкова система?
  Не ми харесва.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 5. 5 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Вложителите в банките се опасяват, че парите им са и ще бъдат използвани срещу тях самите. Най-вече за политически цели като купуването

  на гласове за предстоящите избори. Финансово грамотни или неграмотни факт е, че сезират такава възможност и доста проблеми биха

  били решени без бой за което апелира и Ерик поне срещу тези у нас, които отпускат и са отпуснали заеми на държавни служители.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ама какво значи консерватизма - държавата да плаща по 6% лихва за чужд ресурс докато сребърния фонд клечи ей така на 0.01%.
  Ние не искам консерватизъм, ние искаме адекватно и прозрачно управление - ако сте давали пари като държавна помощ на някои банки, да го оповестите, а не да се криете.
  Точно Искров да говори за банки е малко тъпо, защото той стаж в банка няма друг освен в БНБ.
  Да каже защо все още не сме приели еврото, защо плащаме през СУИФТ-а за плащания в ЕС, да каже колко дикрективи на ЕК не са транспонирани в банковото законодателство? Да каже утре като ни вкарат в наказателна процедура заради него дали ще си подаде оставката и ще иде обратно на село. Кажи си бе Искров, кажи!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Николай Влаеско
  Николай Влаеско
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "И през следващата година ще продължим с постепенното въвеждане на всички нови изисквания и препоръки на европейското законодателство и Комитета на европейските банкови надзорници, като отчитаме най-добрите практики..." - общи приказки за наивници. Факт е, че у нас са едни от най-високите лихвени проценти по кредитите (може би само в Румъния са по-вискои) в страните от ЕС! Отношението на банките (чужди) към нас е като към туземци...например ОББ бави 2 работни дни превод от страна, членка на ЕС, към клиент в БГ; за същият превод от Германия например към друга банка в страна от ЕС са необходими няколко часа! Освен това вземат и такса за превода в размер на 10 евро (за суми от порядъка между 100 и 3500 евро например), докато същата услуга например в Германиска банка е няколко цента!!!

  Николай
 8. 8 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Банковата ни система живее в тих ужас повече от две години. БНБ е инхалаторът на изкуственото дишане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK