Сделката за СИБанк раздвижи пазара


Акциите на "Петрол" отново поскъпнаха, този път с 13.33%

Продажбата на дела на Цветелина Бориславова в СИБанк от 16% беше фокусът на вчерашната борсова търговия. С нея общият оборот на регулирания пазар достигна 142.3 млн. лв. Без сделката търговията бе в рамките на 1.3 млн. лв. Всички индекси затвориха с ръст – най-голям беше той при секторния измерител BG REIT, който прибави 1.77% до 42.05 пункта.


SOFIX и широкият BG40 се повишиха с по 0.34%, като най-старият индекс затвори при ниво от 355.59 пункта. "Дневник 20" прибави 0.68% до 53.5 пункта, с 1.01% увеличи стойността си и BG TR30.
Освен по-висок оборот сделката за 16% от СИБанк вчера ще доведе до отписването на банката от публичния регистър и съответно до делистването й от Българска фондова борса. Белгийската група KBC вече ще контролира целия капитал и така отписването ще бъде приключено бързо, след като се изпълнят законовите формалности.


Иначе вчера по-активна търговия имаше и с акциите на "Химимпорт", "Софарма" и фондове за имоти. Книжата на холдинга паднаха с 1.4%, толкова беше загубата и на фармацевтичната компания. Фондът "Интеркапитал пропърти дивелопмънт" изгуби близо 4% от пазарната си оценка, докато "ФНИ България" поскъпна с над 9%.


Акциите на "Петрол" пък отново поскъпнаха, този път с 13.33%.
Спад от 4 на сто имаше и при "Бенчмарк фонд имоти". Вчера от дружеството обявиха, че след одобрение на акционерите ще променят името си на "Фонд имоти", както и адреса си на управление и устава си.


По-висок оборот натрупаха и "Формопласт" и "Зърнени храни - България". Изменението в тяхната цена беше еднакво, като и двете дружества поевтиняха с по 1.74%.


На международно ниво европейските борси отбелязваха силен ръст в средата на сесията вчера  – с над процент се повишаваха британският FTSE 100 и германският DAX, докато френският CAC40 прибавя повече от 2%. За печеливша сесия и в САЩ говореха фючърсите върху американските индекси, които в средата на вчерашния ден отчитаха повишение.


Причината е изказване на президента Барак Обама, че с републиканците са стигнали до компромис за удължаване на срока на данъчните облекчения за богатите, които бяха въведени по времето на Джордж Буш и трябваше да престанат да действат от началото на следващата година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK