"Менпауър": Скромен ръст на заетостта в началото на 2011 г.

Мениджърите в производствения сектор са с най-големи очаквания да наемат нови работници, в строителството и туризма съкращенията ще продължат

"Менпауър": Скромен ръст на заетостта в началото на 2011 г.

© Юлия ЛазароваДогодина няма да има големи съкращения, но ще липсва и осезаем ръст на пазара на труда, показват прогнозите на българските предприемачи в две отделни изследвания, резултатите от които бяха представени в един и същ ден.


Компаниите, които през първото тримесечие на 2011 г. смятат да увеличат служителите си, са само с 4% повече от тези, които ще продължат със съкращенията (19% спрямо 15%). Най-оптимистични са очакванията за наемане на персонал в производствения сектор, финансовите и бизнес услугите и търговията.


Ще продължат съкращенията в строителството, ресторантите и хотелите. Това показва традиционното изследване на международната компания за подбор на кадри "Менпауър", в което за първи път се включват данни за пазара на труда в България.
Подобни са данните за България и в изследването на европейската организация на търговско-промишлените палати. Според него сред изследваните 28 държави в Европа българските предприемачи са с най-малки очаквания за увеличаване на заетостта (виж втория текст).


Според информацията от Агенцията по заетостта и Националния статистически институт заетите в България през тази година (без последното тримесечие) продължават да намаляват. За периода юли - септември например те са със 176 000 по-малко на годишна база.


В световното изследване на "Менпауър" са включени 39 държави от Северна и Южна Америка, Европа, Близкия изток и Африка, както и от Тихоокеанския регион на Азия. В България са анкетирани 757 фирми от строителството, производството, транспорта, търговията, добивната промишленост, земеделието, от публичния сектор, от сферата на финансите, бизнес услугите, застрахователния и имотния бранш и туризма.


Компаниите са от София, Варна, Пловдив, Русе и Бургас – регионите с най-ниска безработица. "Резултатите биха били по-лоши, ако се включат по-слабо развитите икономически райони", каза директорът на "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия Надя Василева.


Мениджърите са отговаряли на въпроса как очакват да се промени заетостта в компанията през следващите три месеца спрямо сегашното тримесечие, без да уточняват бройки за наети или съкратени.


По очакван ръст на заетостта България изпреварва Чехия, Австрия, Франция, Унгария, Ирландия, Румъния и Испания. В Европа първенци по този показател са Германия, Норвегия и Швеция. Водещите икономики на Стария континент обаче изостават чувствително от азиатските държави. Там работодателите, които очакват да отворят нови места, са с близо 30% повече от планиращите съкращения.


Лидери по този показател са Индия и Китай. "Голямата разлика между тях и европейските страни се дължи на глобализацията и стремежа на компаниите да търсят евтина работна ръка", обясни Далия Наркис, директор на "Менапауър" за източносредиземноморските държави. "Пазарът на труда се възстановява с много по-ниско темпо от икономиката. Компаниите, правили съкращения през 2008 г. и 2009 г., няма да възстановят броя на работниците си отпреди това", добави тя.


Другият основен проблем е недостигът на квалифицирани работници. "Служителите трябва да са готови много бързо да усвояват нови умения, за да допринасят за повишаването на продуктивността на фирмата", каза Надя Василева. Сред най-големите предимства на кандидати за работа остава владеене на чужд език, което се превръща от допълнително в основно умение.


Най-голям е дефицитът на инженери, IT специалисти, мениджъри, лекари и медицински сестри. Не достигат и водопроводчици, шофьори и заварчици. "В момента в Европа има около 3 млн. свободни позиции. Очаква се през 2025 г. техният брой да набъбне до 50 млн. Така че въпросът не е толкова в това дали ще има работни места, а с какви кадри те ще бъдат запълвани", каза Далия Наркис.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Структурата на родната икономика се отрази и на структурата на квалификацията. Все повече от младите хора са ангажирани в сектора на услугите и търговията и все по-малко в производтвото. Практически липсват подготвени младежи с технически умения и квалификация (като изключим ІТ отрасъла) - трудно се намират заварчици, шлосери, стругари и пр. на възраст под 40 години.
  От друга страна образователния профил не съответства на отрасловия. Сякаш образованието и бизнеса не осъществяват обмен на информация. Така един младеж завършвайки средното си професионално образовение не може да намери работа по специалността и пред него са две алтернативите - да следва или да работи каквото намери. След няколко години той вече не е специалист нито по квалификацията си, нито по това, което е работил (понеже вероятно е сменил поне пет временни работи за този период)
  Струва ми се, че има липса на стратегия в тази област. Липсата на приоритети в развитието на икономиката на страната води и до липса на такива в образованието. Като добавим към това и демогравските проблеми не ми се мисли...

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#1] от "Д.Станев":

  Не знам защо изключи ИТ отрасъла. Там имаме кадри единствено в областа на програмирането, но с това далеч не се изчерпва ИТ. Пък и програмистите ни не са от най-надежните кадри всъщност.
  Проблема е изключително сериозен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Не една и две глобални компании са се отказали да влязат в България, защото не могат да си намерят сносни мениджъри с опит. В България такова понятие няма.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK