Мениджърите - отново оптимисти за бизнес средата

Предприемачите в България са най-оптимистично настроени за подобряването на бизнес средата догодина, а най-песимистично - за увеличението на заетостта. Това показват данните от тазгодишното изследване "Европейски икономически преглед" на Европалати, Брюксел, направено сред мениджъри в 28 държави.


И по шестте изследвани показателя - бизнес среда, заетост, общи продажби, вътрешни и износ, както и инвестиции, българските мениджъри са в първата половина на класацията и може да се определят по-скоро като оптимисти. "В България бизнесът е оптимистично настроен за развитието на икономиката, но прогнозите се сбъдват само за част от компаниите.


Миналата година 47.3 на сто от анкетираните очакваха подобрение, но тази година само 12.7% казаха, че това се е случило", каза Олга Чугунска, експерт в Българската търговско-промишлена палата (БТПП), партньор от наша страна в изследването. Тя прогнозира, че и през 2011 г. резултатът ще е подобен.
Тази година България е шеста в класацията на очакванията за общо подобряване на бизнес средата. Оптимистите, че през 2011 г. тя ще е по-добра, са с 34.7 процентни пункта повече от тези с негативни очаквания. Повече от половината анкетирани 70 хил. компании в Европа също смятат, че положителната тенденция за подобряване на бизнес средата, започнала през 2010 г., ще продължи и през 2011 г. Една трета са на мнение, че развитието на икономиката ще е още по-добро.


Най-големите оптимисти са в Швеция, докато в Гърция преобладават негативните настроения.
 Въпреки положителните очаквания повечето компании в България не смятат, че заетостта ще се увеличи. По този показател разликата между оптимисти и песимисти е най-малка - 17.6 процентни пункта. По-оптимистични са очакванията за повишаването на продажбите на вътрешния и външните пазари - около 35 пункта в полза на положителните прогнози.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK