Johnson&Johnson направи оферта за закупуването на Crucell за 1.75 млрд. евро

Johnson&Johnson направи оферта за закупуването на Crucell за 1.75 млрд. евро

© Associated PressАмериканската компания Johnson&Johnson отправи оферта от 1.75 млрд. евро за придобиването на холандската биотехнологична фирма Crucell, пише "Ройтерс".


Crucell обяви през октомври, че има затруднения в дейността на завода си в Южна Корея. Компанията произвежда различни ваксини и проблемите в завода притесниха инвеститорите. Допълнително от холандската фирма обявиха, че приходите и оперативната печалба за тази година няма да надвишат стойностите си от 2009 г. както бяха първоначалните очаквания.


Проблемите с производството на ваксини в Южна Корея и обновените финансови прогнози потопиха акциите на Crucell, но след новината за офертата на Johnson&Johnson те се повишиха с 1.4% до 24.01 долара за акция.
"Големите фармацевтични компании се нуждаят от нови продукти, а Johnson&Johnson и Crucell работят от години съвместно, познават начина си на работа и мисля, че това е добра комбинация", заяви Том Мюлер, анализатор към Theodoor Gilissen.


Според него в краткосрочен аспект Johnson&Johnson се интересува от детските ваксини, но през следващите пет или шест години той ще се измести към грипните ваксини, които ще генерират големи приходи за американската компания.


В момента Johnson&Johnson притежава 17.9% от холандското дружество и тя обяви, че в едно от условията по предложението й е тя да получи поне 95% от акциите. Този дял може да бъде намален на 80%, ако бъдат покрити определени условия. Американската компания предложи цена от 14.75 долара за акция, но освен условията за определен дял акции тя обяви, че ще ги закупи само в периода от 9 декември до 16 февруари, освен ако този период не бъде увеличен, допълва "Ройтерс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK