Явор Ачев, директор на "Пайъниър инвестмънтс" за България: Догодина ще е трудно, но се вижда светлина в тунела

Явор Ачев, директор на "Пайъниър инвестмънтс" за България

© Георги Кожухаров

Явор Ачев, директор на "Пайъниър инвестмънтс" за България
- Проблем е, че взаимните фондове са минимална част от спестяванията


- Оптимисти сме за развитието на световните фондови пазари- Проблем е, че взаимните фондове са минимална част от спестяванията


- Оптимисти сме за развитието на световните фондови пазари
Как бихте оценили 2010 г. и какво очаквате от 2011?
- Годината не беше лека. Случиха се много неща, които ни върнаха към основните принципи на инвестирането. А въпреки че се очаква 2011 г. да бъде още една трудна година и за България, и за световната икономика, мисля, че вече се вижда светлина в тунела. Тази година като цяло я отчитаме по отношение на инвестиции от физически лица.


Благодарение на силното представяне на основния ни партньор Уникредит Булбанк инвестициите във фондовете ни надвишават и през 2010 г. обратните изкупувания, както беше и през 2009 и 2008 г. За мен това е най-големият ни успех в тези времена, т.е. успели сме да оставим клиентите си доволни.


От април банката предлага и спестовни планове с взаимни фондове, което беше нов продукт за пазара. Към момента вече има около 3000 спестовни плана. Средният размер на вноската за всеки от тях е около 25-30 евро на месец.


Допълнително от началото на последната кампания за ипотечно кредитиране през октомври Уникредит Булбанк направи и продукт, при който потенциалните клиенти за ипотечни кредити получават 1% занижение на лихвата по кредита, ако си запишат спестовен план за период от 3 до 5 години.


А какви бяха предпочитанията на професионалните и институционалните инвеститори през последната година?
- И при тях отчитаме добра година. Това е свързано преди всичко с обръщането на тенденцията на международните пазари. Инвеститорите са все по-уверени в различните класове активи. В началото на годината предпочитани бяха корпоративните облигации, а вече имаме засилен интерес и към фондовете ни в акции. Съответно тази година имаме нетни вложения на институционалните инвеститори. Като цяло активите ни се доближиха много близко до най-високата им стойност през 2007 г. Към 12 ноември имаме 201.4 млн. лв. нетни активи.


А какви са основните предизвикателства пред индустрията?
- Това е изключително слабата ни представителност в личните спестявания на хората. Оставяме институционалните инвеститори настрана, тъй като те са с повече познания и опит в тази сфера. Изследванията на анализаторите на "Уникредит груп" за личните спестявания на хората показват, че инвестициите във взаимни фондове са около и под 1% от всички спестявания.


Водещи остават депозитите с над 90%. Периодът, разбира се, беше просто такъв - безпрецедентен срив на финансови пазари, допълнен с много атрактивни оферти на банките по депозитите. Съответно е разбираемо защо гражданите реагираха по този начин.


Отделно взаимните фондове се предлагат предимно през банкови канали. Липсват силните канали на независими финансови консултанти. Години наред говорим за тях заедно с асоциацията на управляващите дружества и други заинтересувани лица като Комисията за финансов надзор и се надяваме да намерим решение, така че да има ясна регулативна рамка за тези консултанти.


Така ще могат да влязат различни чуждестранни и местни дружества, които ще имат нужните всеобщи познания, за да са личен консултант на хората. Едва тогава взаимните фондове ще заемат своето място в спестяванията им.


Кои активи ще са най-предпочитани през 2011 г.?
- Нашите анализатори са положително настроени за пазарите на акции по няколко причини. Компаниите, които оцеляха на развитите пазари, се намират в изключително добро финансово състояние. Те оптимизираха своята дейност и в момента имат работна ръка с висока производителност на труда и много пари в брой в своите баланси.


Тези пари не им носят доходност при 0% лихва в САЩ и 1% в Европа. Затова според нас наближава моментът, в който компаниите ще започнат да инвестират този наличен капитал. Дали ще бъде чрез покупка на други дружества или на производствени мощности, това ще доведе до рязка повишение на икономическата активност.


Отделно ликвидността в света се подобрява. С последните действия на Федералния резерв в САЩ някои страни се притесняват, че ще има свръхликвидност, и съответно въвеждат дори мерки да ограничат навлизането на тези средства, тъй като вещаят увеличаване на инфлацията.


Големият въпрос, който остава, е потребителското поведение. Надявам се обаче повишението на инвестиционната активност, дивидентната доходност и възстановяване на доверието в икономическата система да намали несигурността сред потребителите и това съответно да доведе до нарастване на потреблението, което е основният двигател на икономическия растеж. Така че сме оптимисти за развитието на световните фондови пазари.


Що се отнася до регионите, сме уверени в доброто представяне догодина на сините чипове от развитите пазари като САЩ и Европа. За страните от бързоразвиващите се пазари, т.нар. БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), винаги сме били оптимисти.


Предстоят промени във вашите взаимни фондове. Какво реално ще се случи?
- На първо място, има сливане на фондове с близки стратегии, като например "Европейски компании с малка капитализация" и "Европейски потенциален фонд". И двата инвестираха в компании с малка пазарна капитализация в Европа. Сега ги обединяваме, тъй като считаме, че не може да се извлече допълнителна добавена стойност от стратегии с толкова малка разлика. Общо сливаме пет фонда в България, където има сравнително малко инвеститори.


Второ, понижаваме таксите за управление на "Европейски краткосрочен фонд в евро" и "Европейски облигации". Това ще доведе до повишена доходност за инвеститорите и ще ги направи по-конкурентни на лихвите по депозитите, когато те се върнат на по-устойчивите им нива. В момента все още потенциалът за доходност на тези фондове е по-нисък спрямо депозитите, така че не можем да ги предложим като конкурентен или допълващ продукт.


Третата промяна е въвеждането на стандартна за индустрията такса за добро управление с цел да задържим талантливите портфолио мениджъри. Таксата ще се взима само ако са изпълнени определени условия.


Напоследък често се споменават стоковите пазари и увеличаване на интереса към тях. Така ли е наистина?
- Нашият стоков фонд "Стоков алфа" инвестира в кошница с близо 30 суровини на база на запасите им. Той се представя добре и е сред фондовете на фокус в продажбите ни, тъй като суровините силно поевтиняха по време на кризата, а повишената ликвидност заради интервенциите на централни банки и излишъка на пари в компаниите може да доведе до засиленото им търсене .


Не се ли получава вече балон при тях?
- С изключение на златото и някои други ценни метали, чиито стойности силно нарастваха, не смятаме, че при останалите суровини има балонизиране. Съответно едно съживяване на глобалната икономика ще увеличи търсенето на суровини и оттам и цените им. Отделно те директно следват инфлацията и затова са добра защита от нея.


А какво се случва с фондовете, защитаващи капитала, които в един момент бяха много популярни?
- Те
са особени инвестиционни стратегии. Всяка защита обаче отнема от доходността, тъй като тя си има своята цена. Ние имахме такъв фонд - "Евро защитен", но в момента го сливаме в подфонд, наречен "Евро ликвидност", тъй като по същество последният инвестира в съкровищни бонове, издадени от европейски правителства с инвестиционен кредитен рейтинг и  кратък матуритет, т.е. изключително безрискова инвестиция.


Макар да няма думата "защитен" в името си, той е достатъчно безрисков, че да защитава капитала. Съответно вече се насочваме повече към подобни стратегии, които са директни чисти инвестиции в ценни книжа с нисък доход, и оставяме т.нар. фондовете, защитаващи капитала, за по-специализирани схеми според състоянието на пазара и потребностите на клиентите. Разбира се, ще продължим да правим с банката хибридни продукти, включително и "защитаващи капитала" по-скоро на индивидуална база и не толкова за масовия клиент.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK