Удължените данъчни облекчения повишиха надеждите за растеж в САЩ

Паричната политика може да бъде затегната и по-рано от очакваното

Удължените данъчни облекчения повишиха надеждите за растеж в САЩ

© ReutersСпоразумението на американския президент Барак Обама за удължаване на данъчните облекчения от ерата на предшественика му Джордж Буш подобри перспективите за растеж на икономиката на страната, пише агенция "Блумбърг". Намалява се и натискът върху Федералния резерв (Фед) за увеличаване на програмата за изкупуване на корпоративни облигации на стойност 600 млрд. долара.


Сделката на Обама с републиканците от Конгреса може да повиши ръста на брутния вътрешен продукт през следващата година с половина процентен пункт до 3.1%. Прогнозата е на главния икономист за САЩ на "Джей Пи Морган" Майкъл Фероли. Подобно е очакването и на високопоставения служител на RBC Capital Markets Том Порцели.


"Знам, че някои предпочитаха продължителна политическа война", коментира Обама, допълвайки, че и той самият е против удължаване на данъчните облекчения за най-богатите 2% от американското общество, включени в сделката. "Аз обаче отказвам да си играя игрички с американския народ или със стабилността на икономиката", каза още президентът.
По-добрите перспективи за растеж наведоха инвеститорите на мисълта, че Фед ще може да затегне паричната политика по-бързо от очакваното. Вследствие на това доходността по 10-годишните облигации на страната се повиши с 23 базисни пункта до 3.17%.


Тя достигна 2.33 на сто през октомври - точно преди централната банка да обяви новия стимул, който имаше за цел да свали дългосрочните лихвени проценти.
Фед би приветствал допълнителния икономически стимул, каквото на практика представлява споразумението, тъй като той й позволява постепенно изтегляне на ликвидността от пазарите.


Притесненията на централната банка обаче по всяка вероятност ще се насочат към увеличението на бюджетния дефицит, до което ще доведе сделката. Увеличението на празнината в бюджета беше причината агенция Moody’s да изрази "дългосрочните си опасения" относно кредитния рейтинг на страната.


"Не бива да се изключва въздействието, на сделката върху бюджета", коментира Дан Грийнхаус, главен икономист от брокерската къща "Милър Табак", цитиран от "Файненшъл таймс". Той допълни, че при липса на конкурентен план за стабилизиране на публичните финанси дългът ще се увеличи с 1 трлн. долара през следващите 2 години.


Въпреки негативното въздействие върху публичните финанси американските фондови пазари реагираха с бурен ръст във вторник, като повишението продължи и в сряда. Индексът S&P 500 за кратко достигна до най-високата си стойност от началото на финансовата криза насам. Повишението обаче се забави, след като Обама заяви, че ще настоява за промени в данъчния кодекс след 2 години.


Споразумението обхваща данъка върху доходите на физическите лица, като тези с годишен доход 40 хил. долара ще спестяват по 800 долара на година. Хората със заплати над $106 800 ще плащат такси с до $2136 по-малко. Данък сгради остава 35%, а от него са освободени собствениците на жилища на стойност над 5 млн. долара. Без промяна остават още данъците печалба и дивидент, които в момента са по 15%.


Данъчните облекчения бяха прокарани от администрацията на президента Джордж Буш през 2001 г. и трябваше да изтекат на 31 декември 2010 г. В замяна на удължаването им ще бъде изпълнено изискването на демократите помощите за безработни, които изтекоха през миналата седмица, да бъдат увеличени с 13 месеца.Основни моменти


- Очаква се стъпката да повиши ръста на БВП през 2011 г. до 3.1%
- Дългът ще нарасне с 1 млрд. долара през следващите 2 години
- Фондовите пазари реагираха позитивно, а доходността по облигациите на страната се повиши

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK