50% увеличение на таксите е новото предложение на КФН

Стоян Мавродиев

© Георги Кожухаров

Стоян МавродиевКомисията за финансов надзор (КФН) е предложила 50% увеличение на таксите си за поднадзорните лица в инвестиционния, осигурителния и застрахователния сектор. Предложението е било направено днес след обяд на среща с браншовите организации на капиталовия пазар в рамките на консултативния съвет към председателя на КФН Стоян Мавродиев, научи "Дневник" от .


На участниците е било обявено, че конкретният проект с предлаганият размер на увеличението ще им бъде изпратен по-късно днес. Никой от потърсените за коментар представители на браншовите организации не пожела да коментира официално с мотива, че е била постигната договорка да не се говори пред медиите. Неофициално някои от тях заявиха, че това е далеч по-приемливо предложение от първия вариант. То на практика отразява натрупаната инфлация в българската икономика от 2003 г., когато беше създаден регулатора.


Първоначалното предложение на КФН беше за 100% увеличение на повечето такси, а в някои случаи дори 3-4 пъти, както и въвеждането на нови тарифи. За тях участниците на пазара научиха от публикации в печата, тъй като идеята не беше съгласувана предварително с тях. След силна съпротива от почти всички браншови организации и от самия финансов министър Симеон Дянков обаче надзорът оттегли проекта си. Почти всички браншови организации на пазара акцентираха върху това колко неподходящ е моментът за подобна стъпка
В официалното си съобщение днес КФН не посочва новото си предложение за размера на таксите. В него обаче е отбелязано, че държавната субсидия за регулатора за следващата година в крайна сметка няма да бъде увеличена и остава като миналогодишната - 5.36 млн. лв. Въпреки това регулаторът ще увеличи разходите си с близо 4.3 млн. лв. по линия на собствени приходи, става ясно от информацията.


Само преди две седмици и преди окончателното гласуване на бюджета на страната за 2011 г. депутатите от бюджетната комисия гласуваха допълнителна субсидия от над 4 млн. лв. за КФН - точно толкова, колкото комисията се надяваше да събере от пазара чрез двойното и на места тройно и четворно вдигане на таксите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK