Икономиката расте, но домакинствата харчат все по-малко


НСИ ревизира нагоре данните до 0.7% растеж

Брутният вътрешен продукт за третото тримесечие е нараснал двойно повече спрямо това, което показаха експресните оценки на НСИ през ноември. Това обаче все още не е усетено от домакинствата, чието потребление се свива, а инвестиционната активност на фирмите също се понижава.


Според новите данни на статистиката БВП нараства с 0.7% спрямо второто тримесечие, а на годишна база (спрямо третото тримесечие на миналата година) има растеж от 0.5%. Разликата между експресните и предварителните данни е, че двете изследвания се публикуват съответно 40 и 70 дни след приключване на разглеждания период.
Заради ограничения набор от показатели, които обхващат, експресните данни често търпят сериозни корекции при по-късните наблюдения. За сравнение, в началото на ноември НСИ посочи, че спрямо предходното тримесечие растежът е 0.3%, а на годишна база той бе оценен на 0.2%. Въпреки подобрените данни обаче анализът на данните показва, че домакинствата продължават да се въздържат от харчене - индивидуалното и колективното потребление спадат съответно с 5.9% и с 7.8%.


Още по-категорични за застоя на вътрешния пазар пък са данните спрямо второто тримесечие, които показват, че както крайното потребление, така и инвестициите продължават да се свиват.
Голям принос за растежа продължава да оказва износът (ръст от 18% на годишна база), но това прави българската икономика зависима от събитията на международните пазари.


Потърсен за коментар, анализаторът от "Елана" Цветослав Цачев бе категоричен, че икономическият растеж не е голямо постижение, ако вътрешният сектор продължава да е в криза. "Като цяло външната търговия е генератор на растеж за разлика от вътрешния пазар.


Обедняването на населението прави износа все по-важен за бизнеса, но докато вътрешният компонент и потреблението остават в криза, това, че икономиката отчита растеж, няма да е голямо постижение. Проблем остава и липсата на активно кредитиране, което също не позволява оборотите в икономиката да се повишат", коментира той.


Другото притеснение на експертите е спадът на инвестициите. "Това означава, че компаниите, които трябва да движат растежа, също не се настройват за възстановяване", обясни макроикономистът и преподавател в УНСС ПетърЧобанов.


В номинално изражение БВП възлиза на 19.40 млрд. лв., като на човек от населението се падат 2.581 лв. По това България продължава да се нарежда на последно място сред държавите в ЕС.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Българинът обеднява.
  Без пари купуване не става.
  Нищо добро не се задава
  в тая шибана държава!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Неутрално

  Масово домакинствата в България харчат всичко. Това, дето пише, че сме спестили по сметки в банки 25 млрд., не се отнася за 95 % от населението.

 3. 3 Профил на toj
  toj
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Факт е че спестените пари са нараснали с милиарди. Явно хората все още се страхуват от кризата.
  Проблема е психологически.
  При повишено вътрешно потребление нещата ще са доста по обнадеждаващи.

 4. 4 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "toj":

  Проблемът ще продължи да е психологически докато вестниците не напишат, че кризата свърши. А като гледам жалния тон на Дневник това няма да е скоро. Все пак е обнадеждаващо, че износът расте с все по-големи темпове, а спадът в инвестициите все повече се забавя. Ама това е прекалено сложно за анализаторите.

 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Проблемът е , че 9о% нямат нищо. 8% са преяли с кредити , които се чудят как да върнат , но за това пък живеят като за последно и само за 2% криза няма , не е имало и никога няма да има. Техни са големите депозити.Дребният човек стиска някоя хилчдарка я за болест , я за ъчение на детето , я за непредвиден ремонт. Сит на гладен не вярва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK