"Фич" понижи драстично рейтинга на Ирландия

Фич" понижи рейтинга на Ирландия с три стъпки до BBB+, със стабилна перспектива, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Това се налага поради големите разходи на страната за стабилизиране на финансовия сектор и липсата на доверие към Дъблин от страна на международните пазари.


Рейтинговата агенция заяви, че понижението на оценката от сегашната А+ се дължи и на влошаване на международната ситуация.


"Продължаващото влошаване на публичните финанси, рисковете, произтичащи от банковия сектор, в комбинация със загуба на достъп до пазарите означава, че страната не може да бъде оценявана с висок инвестиционен рейтинг", се казва в доклада на агенцията.
Все пак рейтингът на Ирландия все още е над инвестиционно ниво поради спасителния пакет от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ). За това спомага и обещанието на правителството да стабилизира публичните финанси. Ако оценката й беше паднала под инвестиционно равнище (на английски junk - боклук), доходността по облигациите й щеше да се увеличи драстично.


Ирландия ще получи 85 млрд. евро от ЕС и МВФ, за да стабилизира публичните си финанси. В замяна на това правителството заяви, че ще съкрати разходите с 15 млрд. евро за 4 години.
Другите две рейтингови агенции Moody's (оценяваща я с Aa2) и Standard and Poor's (с рейтинг A) поставят негативна перспектива по рейтинга на страната.


"Ребалансирането на ирландската икономика се движи добре. Доказателство за това е доброто представяне на промишленото производство и износа, както и прогнозата, че дефицитът по текущата сметка ще премине в излишък през следващата година", се казва още в доклада.


Новината имаше ограничен ефект върху еврото, което поевтиняваше през целия ден вследствие от малки негативни фактори. В 15.30 ч. българско време то се търгуваше за $1.3226.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK