До юли НЕК няма да присъединява нови ВЕИ мощности, планира собствени паркове

До юли НЕК няма да присъединява нови ВЕИ мощности, планира собствени паркове

© Асен ТоневНационалната електрическа компания (НЕК) няма да присъединява нови възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) поне до юли. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор в дружеството Крисимир Първанов, който отчете пред журналисти изминалата година. Компанията е посъветвала и електроразпределителните компании да постъпят по същия начин, защото дружеството не разполага с достатъчно капацитет, за да присъедини мощностите и да управлява енергията от тях. В същото време НЕК разработва техническа документация за два търга за проекти на соларен и вятърен парк. Мощностите ще са с размери до 50 мегавата.


"Имаме амбицията, когато се отървем от бремето на "Цанков камък" да изградим собствени ВЕИ паркове", обясни Красимир Първанов. По думите му, дружеството ще може да обяви търговете за проекти още през 2011 г. "Считаме, че компания като нашата трябва да разполага с подобни мощности", допълниха от държавната фирма. В момента НЕК разглежда всички искания за присъединяване на ВЕИ обекти, дори подписва предварителни договори с компаниите, но няма да ги присъединява докато не влезе в сила новият закон за възобновяемите енергийни източници, обявиха от предприятието.


Основен проблем пред държавната компания е недостатъчния капацитет на мощности в районите, където има най-силен инвеститорски интерес към изграждане на вятърни и соларни паркове - Североизточна България и Южните Родопи. Според последните предложения за нов ресорен закон за ВЕИ - НЕК и нейното дъщерно дружество - ЕСО (Електроенергиен системен оператор), всяка година ще заявяват какви възобновяеми източници могат да присъединят. След това Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще подбира, по все още неясни критерии, фирмите, които ще могат да построят своите паркове.
Един от новите текстове в нормативния акт задължава бъдещите инвеститори да плащат такса за присъединяване от 25 хил. евро на мегават час. Според изчисленията на НЕК, сумата е крайно недостатъчна. Дружеството е изчислило, че изграждането на 1 км мрежа струва около 150 хил. лева, но понякога компанията трябва да изгради и прилежаща подстанция, чиято цена достига милиони, обясниха оттам. Компанията ще предложи цялостното изграждане на мрежа и прилежаща инфраструктура за присъединяване на ВЕИ паркове, да се поема от самите инвеститори.


"Нуждаем се от поне 150 млн. лева годишно, за да рехабилитираме мрежата на компанията, така че да няма проблеми с нея", каза Първанов. По думите му при такава норма на инвестициите, дружеството ще се нуждае най-малко от три до пет години, за да острани тесните места в системата. Сред тях остават североизточния и южен централен район. Там са концентрирани по-големите генериращи мощности на дружеството - в Източна България са повечето възобновяеми енергийни източници, а в централна - комплексите "Марица Изток". В момента НЕК е заделила за 2011 г. около 80 млн. лева за изграждане и рехабилитиране на мрежата.


"Ще направим всичко възможно, за да увеличим парите използвани за рехабилитация до 130 млн. през 2011 г. ", каза шефът на НЕК. По думите му това може да стане чрез банкови заеми или чрез приходи от търговия на електроенергия на свободния пазар. Общо за 2011 г. дружеството смята да инвестира около 220 млн. лева.


Приоритет за компанията остава рехабилитацията на двата морски електропровода, чийто аварии оставиха в разгара на сезона, курортите по северната част на Южното Черноморие без ток за три дни. Освен това ще бъде построен и още един електропровод. "Ще приключим тръжните процедури за изграждане и рехабилитация на електропроводите до 10 дни и след като получим разрешение от БЕХ (бел. ав. Български енергиен холдинг - собственик на НЕК) ще започнем работа", допълни Първанов. Преносната мрежа ще бъде изграждана кабел по кабел и ремонтът й трябва да приключи до края на юни. Необходимите средства за укрепването на мрежата в района са 40 - 45 млн. лева. В сумата е включено и изграждането на подстанция.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и в следващия брой на в. "Дневник"

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  А след карантинния период - едно леко търгче за ниска цена. Да видиш кво стаа, точно както се е надул балонът. То за един търг за 2 км водопровод се явяват по 40-50 закъсали строители, тук ефектът няма да е по-различен.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 2. 2 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Достатъчно време за бившата на Мутрата да задвижи инвестициите във ВЕИ с парите от СИбанк ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 3. 3 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Колко часа дневно грее слънцето.. Колко дни в годината има вятър ..?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 4. 4 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 684 Неутрално

  (ДКЕВР) ще подбира, по все още неясни критерии, фирмите, които ще могат да построят своите паркове...

  Ооо, критерийте се знаят, затова и не си правят труда да ги споменават.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 5. 5 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Чиновниците продължават да "настройват финно" икономиката. И те щели да "инвестират", само дето нямат пари.Поздрави.

 6. 6 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "real_money":

  Чиновниците се грижат за това баба ти да не плаща 1000 лева сметка за ток на месец и да не вземе куцо и сакато да прави ветропаркове и соларни такива, защото последните 2-3 години така беше

 7. 7 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lord":Да де! Вече няма да е куцо и сакато, а само бившата на Мутрата. Спрете ги най-сетне тези субсидии!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK