НЕК забавя включването на частни ВЕИ-та, ще строи свои

Компанията щяла да оправи мрежата си за 3 до 5 години, ако влага по 150 млн. лв.


62 млн. лв. са инвестирани в рехабилитацията на ел. трасето през тази година

Поне до юли догодина Националната електрическа компания ще продължи да отказва да присъединява нови възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), защото мрежата няма достатъчен капацитет, а НЕК -достатъчно средства, за да го увеличи по-бързо. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на държавното дружество Красимир Първанов, който през уикенда се отчете за 2010 г.


В същото време компанията ще инвестира в соларен и вятърен парк и разработва техническата документация за двата търга, които смята да обяви през 2011 г. Мощностите ще са до 50 мегавата и ще са разположени "на места, където вече има изградена мрежа, например Стара планина". "Имаме амбицията, когато се отървем от бремето на "Цанков камък", да изградим собствени ВЕИ паркове", каза Първанов. "Считаме, че компания като нашата трябва да разполага с подобни мощности", беше отговорът му на въпроса защо НЕК се нуждае от тях. Държавната компания вече притежава 29 водноелектрически централи с общо над 2600 инсталирани мегавата.
Основен проблем на държавната компания е недостатъчният капацитет на мощности в районите с най-силен инвеститорски интерес към изграждане на вятърни и соларни паркове. Такъв е Североизточна България, където са съсредоточени повечето вятърни проекти. В региона има 200 МВ мощности от възобновяема енергия, които чакат включване.


НЕК е помолила и електроразпределителните дружества, които също са длъжни да присъединяват ВЕИ проектите, да не правят това, докато не се рехабилитира мрежата в региона. Дружеството обяви търг за рехабилитацията на пет електропровода в региона, която трябваше да започне на 1 ноември и да приключи през март 2011 г.


Процедурата обаче бе обжалвана и при това положение дейностите ще приключат евентуално в края на юни, каза шефът на НЕК."Нуждаем се от поне 150 млн. лв. годишно, за да рехабилитираме мрежата на компанията, така че да няма проблеми с нея", каза Първанов. По думите му при тази норма на инвестиции дружеството ще се нуждае най-малко от три до пет години, за да отстрани тесните места в системата. НЕК е заделила около 80 млн. лева за изграждане и рехабилитиране на мрежата през 2011 г. "Ще направим всичко възможно, за да увеличим парите за рехабилитация до 130 млн. лв.", каза шефът на компанията. По думите му това може да стане чрез банкови заеми или чрез приходи от търговия на ток на свободния пазар. Амбициите са, като отпаднат плащанията по хидровъзела "Цанков камък" до края на 2011 г., вложенията да достигнат 220 млн. лв.


За сравнение - през тази година инвестиционната програма на дружеството е за 368 млн. лв., но от тях за мрежата са отишли само 62 млн. лв. според данните, изнесени от Дафинка Попова от отдел "Инвестиции".


Приоритет е рехабилитацията на двата електропровода, чиито аварии оставиха в разгара на сезона курортите от Бяла до Бургас без ток за три дни. Необходимите средства за укрепването на мрежата в района са 40 - 45 млн. лева. В сумата е включено и изграждането нов далекопровод и подстанция в Слънчев бряг. От НЕК определиха като недостатъчна таксата за присъединяване от 25 000 евро на мегаватчас, която трябва да плащат инвеститорите във ВЕИ според новия ресорен закон. Държавната компания е изчислила, че изграждането на 1 км мрежа струва около 150 000 лева, но понякога тя трябва да изгради и прилежаща подстанция, чиято цена достига милиони. Затова НЕК ще предложи ВЕИ инвеститорите да поемат изцяло строежа на прилежащите мрежа и инфраструктура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK