Ernst & Young: Икономиката на България ще нарасне с 6% през 2012 г.

Икономиката на България ще набере скорост през следващите 2 години и през 2012 г. ще отчете ръст от 6%. Това се казва в изданието "Прогноза за еврозоната" на консултантската компания Ernst & Young. Организацията коментира обаче, че рисковете се увеличават вследствие от все по-рестриктивната фискална политика, имаща за цел да свие бюджетния дефицит.


Ernst & Young коментира, че проблемите на еврозоната ще доведат до забавяне в износа на България и съответно до по-слабо покачване на БВП през четвъртото тримесечие. В резултат на това прогнозата е икономиката да отчете спад от около 1% през 2010 г. За следващата година се очаква завръщане към умерен растеж от 3.6% и цели 6 на сто за 2012 г.


Освен забавяне на износа се очаква и спад на паричните преводи от емигранти, много от които се намират в т.нар. периферни членки на еврозоната като Гърция, Италия и Испания.
Според анализаторите на Ernst & Young страната ни може да се присъедини към еврозоната най-рано през 2014 г. Това се дължи на дълговите проблеми, които изпитват членките на валутния съюз.


Според доклада на Ernst & Young програмите за фискална консолидация в еврозоната ще се отразят негативно на растежа на съюза през следващата година. Най-лошият сценарий (с вероятност 10%) е дълговата криза да ескалира и да се стигне до преструктуриране на държавни облигации през следващата година.


Ernst & Young твърди, че ако ситуацията в еврозоната се влоши, ЕЦБ трябва да възобнови някои от мерките за ликвидност от 2009 г. и 2010 г., като не трябва да се изключва така нареченото количествено улесняване (Quantitative Easing на английски). При него централната банка изкупува активи от икономиката и по този начин налива ликвидност. Според консултантската компания при наличието на подобни действия, БВП на валутния съюз може да се увеличи с 2% до 2012 г.


Организацията коментира, че втората фаза на количествено улесняване предприета от Федералния резерв (Фед) на САЩ, е показала значителен потенциал за положително въздействие върху икономиката на страната. Резултатите в еврозоната биха били дори по-добри, като се имат предвид по-високите цени на акциите и слабото евро.


"Притеснително е, че ЕЦБ, изглежда, е отхвърлила окончателно възможността за прилагане на количествено улесняване", коментира Мари Дирон, старши икономически съветник от компанията, участвал в изготвянето на доклада. "Необходим е "План Б" за паричната политика в еврозоната предвид рисковете от спад в растежа", допълва той.


ЕЦБ започна да изкупува облигации на членки на еврозоната поради срива в пазарните нагласи към някои от тях. Целта на мярката е да се успокоят инвеститорите и по този начин да се свалят доходностите по държавния дълг. Президентът на монетарната институция Жан-Клод Трише обаче многократно подчерта, че това не е количествено улесняване и не води до увеличение на паричното предлагане в еврозоната. Той уточни, че ефектът от интервенциите се неутрализира чрез срочни депозити за банките при сравнително висока лихва.


"Ирландската криза разкри уязвимостта на икономиката на еврозоната и необходимостта творците на паричната политика да приложат всички налични средства за ограничаване на негативните въздействия", каза още Дирон.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Krali Marko
  Krali Marko
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нормално. През 2012 Цв.Цв вече ще е в първия си мандат на президент...чуждите инвеститори ще се успокоят и ще си счупят краката да искат да инвестират в България. Особено в недвижими имоти. Така де, няма да оставят Цецко да е монополист на пазара.

 2. 2 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Дано са прави.

  Damnant quod non intellegunt.
 3. 3 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Ами сега? Къде е Гоце фон Трипер да ни обясни как пропадаме? Защо мълчат другите гарвани, които предричат провал и разруха за да плашат хората?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Ernst & Young коментира, че проблемите на еврозоната ще доведат до забавяне в износа на България и съответно до по-слабо покачване на БВП през четвъртото тримесечие. В резултат на това прогнозата е икономиката да отчете спад от около 1% през 2010 г. За следващата година се очаква завръщане към умерен растеж от 3.6% и цели 6 на сто за 2012 г."

  Да бяха взели боб. Да го хвърлят.
  Иначе, старите им "прогнози" стават източник на хилеж. Източник на съмнения за душевното здраве на "консултантите".

  "„Прогнозата на Ърнст и Янг за еврозоната” предвижда растежът да спадне рязко през втората половина на 2010г. и да продължи да е слаб в близкото бъдеще.

  Поради тези причини, компаниите и домакинствата в еврозоната най-вероятно ще бъдат предпазливи. Бизнесът също така ще продължи да отлага наемането на нови служители и инвестиционните решения, специално в Южна Европа. Потребителите най-вероятно ще продължат да бъдат предпазливи по отношение на спестяванията си. Марк Оти, регионален управляващ съдружник в Ърнст и Янг за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка, споделя: „Въпреки позитивните новини от второто тримесечие на 2010 г., компаниите в различните региони на Европа ще останат песимистични относно краткосрочните перспективи и ще са резервирани относно инвестициите и наемането на нови служители. Бизнес дейностите може да достигнат същите нива отпреди рецесията най-рано през 2015.”

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 648 Весело


  - ДЯНКОВ СИ Е ВИНОВЕН ПО ПРИНЦИП !
  НО
  ЗА ГОЦЕ СТАВА ОЩЕ МНОГО ПО-ЗЛЕ ....!!!

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Искрено ще се радвам да са прави.
  Между другото ние трябва да гоним растеж от 5-10% годишно, за да искат децата ни да останат в България.

 7. 7 Профил на faso
  faso
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Да им повярвам е невъзможно...

 8. 8 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 942 Весело

  Колко са деликатни европейците-всички позитивни прогнози за България рязко се покачват с пенсионирането на първанов.Не знаят ли те ,не знаят ли-ВСИЧКО ЗНАЯТ !

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#3] от "Български патриот":

  Те затова са се разбързали Гоце фон трипер и сие,да оберат парсата! Ама няма да стане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  Абе смотан,

  Като си такъв специалист,защо не направиш консултантска компания? Защото на първия месец,ще ти гледаме некролога,с надпис: "Умря от глад,поради некадърност!"

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  нека първо стане и тогава да коментираме те днес прогнози сулю и пулю ги дават ей така да им се чува гласъ колкото да не бъдат забравени в тишината на пасивността

 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да бяха взели боб. Да го хвърлят.

  --------------------------------------
  Егати глупостите! И децата знаят, че тези агенции гледат на кафе и пъп на секретарка, а не на боб. Но най-убедително гледат, на парите на поръчителите на подобни простотии. Ръст от 6 % може да има и ще има, но през 2014 г., когато има ново правителство.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 488 Неутрално

  инфлацията щяла да нарастне с дванадесет процента,усреднено след отчитането на загубите за икономиката това щяло да доведе до шест процента прираст в икономиката,И ТАКА СТАВА

 14. 14 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Разтеж от 6% за 2012г, а не казват нищо за инфлацията, като я вземем в предвид май картинката въобще не е розова. Излязоха данни, че инфлацията в България е над 4% за 2010 г. в сравне с 2009г по това време и тенденцията е да продължи да расте. При положение за през 2010 не се знае дали въобще ще имаме ръст. А колко ще е инфлацията през 2011г и като я съберем с 4% за 2010г, може да се окаже доста повече от 6. Следователно, вследствие на инфлацията, реален растеж въобще няма да има. Дори напротив, ще потребяваме по-малко стоки от сега. Преведено на прост език ще продължим да обедняваме и да живеем все така зле.

  Sofianec
 15. 15 Профил на AMA
  AMA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,,Икономиката на България ще набере скорост през следващите 2 години и през 2012 г. ще отчете ръст от 6%."

  Забравили са да уточнят посоката - Ръста ще е надолу и след 2 години ,през 2012 ще бъде отчетен успешен минусов ръст от 6 %.

 16. 16 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 654 Любопитно

  дано не се бъркат, звучи прекалено хубаво, за да е истина, особено с такова правителство, с толкова наследени проблеми в икономиката и обществото и с тази международна среда...

 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Нещата са пределно ясни от 1 август 2009 г.! Управлението на Бостана са четири загубени години за България! Въпросът не е дали когато тиквите паднат постъпленията в бюджета ще са на ръст спрямо 2008г., а с колко ще е спада и колко години ще трябват на следващото правителство за да навакса разрухата при Бойко. Аз лично не очаквам преди 2015 г. да стигнем нивото от при Станишев.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#17] от "др. Иванов":

  Управлението на БСП,начело с Гейчето,е загубеното време в развитието на България!"-"4 години,нищоправене,накрая се удавиха и оставиха 2 милиарда дефицит.Но това е БСП!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 381 Весело

  И 25% на сто за .... година, ха-ха

  VBT
 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Резултатите ги има записани в НСИ и банковите влогове на всички български граждани. Има ги отразени във ведомостите със заплати и размерът на пенсиите и спорът по темата е безмислен при безкрайно ясната статистика. Дай Боже всекиму такова "нищоправене"!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на redneckyt
  redneckyt
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Само не разбирам що сте наслагали толкова минуси на Графа...
  Той само цитира какво са казали тея дето ги разбират нещата. А за това, че цитатите си противоречат един на друг не е виновен този дето цитира, а този на когото са му дали пише глупости и след това са му праснали накакво име на латиница, да звучи по авторитетно - Ernst & Young, в случая.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
 22. 22 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Червената Графиня е тъжна...

 23. 23 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В момента когато С.Дянков не е в правителството правим автоматично 3% ръст на БВП, а когато и Б.Б. излезне от там без проблем ще достигнем и 6%

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  ТЕЗИ СА ГОЛЕМИ ОПТИМИСТИ!!!Ние като реалисти не ги виждаме тези неща да станат поне до 2015 година!!!!

 25. 25 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Минусите са ги наслагали на Графа, защото баба Цъцка не им е казала правилния клик

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#20] от "др. Иванов":

  Стига,бе смотан с тия измислени успехи!! Гея изпусна шанса,когато световната икономика вървеше нагоре,ние които сме на дъното и,кретахме с мижавите 5-6%,когато спокойно,ако не бяха крали,можехме да вървим нагоре с 15-16 %! 4 години слушахме че ще правят пътища и магистрали!Ама,като на се разбраха кой да открадне повече,магистрали-нямааа!Пк и Гейчето,беше фигурант на царя,Доган и Руменовците!Той не е управлявал,само се водеше!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Една бизнес анализаторка пред черквата Св. Неделя ми каза същото !

 28. 28 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#27] от "samir":
  след като е извън църквата не може да и се вярва

 29. 29 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#25] от "kazkad77":

  Не, просто защото когато една теза или в случая прогноза не му изнася, се хваща за това че тези които са я правили били еди какви си. А иначе прогнозите се променят с променящата се ситуация. През май се предвиждаше че пастежа на Германия за тази година щe e към 1.6% сега отива към 3,6%. Но на всеки който има някаква представа от икономика знае че ако не стане чудо България ще се върне към бърз растеж. А дали той ще е 4, 5 или 6% и дали това ще стане 2012 или 2013 е друг въпрос и зависи от много фактори, много от които са извън България.
  Но с модерни Бай Гъньовци не може да се дискутира по такива въпроси. Те си знаят че както от Искъро по-дълбоко нема, и от България по-лошо нема. И че става все по-зле. Така както във времената когато имахме по 6% растеж около приемането ни в ЕС пак ми разправяха че стават все по-бедни... И после се чудиме защо нещата не вървят.

 30. 30
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:37 на 13/12/2010 от неговия автор.

 31. 31 Профил на повелителя на пуйките
  повелителя на пуйките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  добре хайде след 2012 година да започнат да се вдигат заплатите

 32. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz2":

  Абе идиоте малоумен, ти може да си само Иван Костов, толкова не си наясно с материята!
  Коя световна икономика вървеше нагоре? Вие на коя планета живеете? Коя вървеше нагоре, на Испания, Португалия, Италия, Исландия, Ирландия, Гърция, Германия, Англия, Унгария, Литва, Латвия, Румъния, Унгария, САЩ. Коя вървеше нагоре?
  Вие съвсем изперкахте! България имаше 6-7% ръст, когато Бразилия имаше 4,5%, Германия 2,5-3,5%, сега Бразилия е със 7,5%, германия пак с 3,5%, а ние сме с 10% минус спрямо 2008 г.
  Докато всички страни от ЕС, без изключение, падаха в дълговата пропаст Станишев и царя преди него изплатиха бюджетния дълг и в момента България е от страните с най-малки задължения в света. При Станишев България беше на 3 място в света по външни инвестиции.

  За кое Гейче говориш? За това дето Буш го искаше за зет? Или за това дето единствено в новата ни история удари по масата и на ЕС и на Русия? Да си го чул да казва като путьовците Боко и Костов - "от ЕС/САЩ/ казват, ние изпълняваме"? Да е ходил някой негов министър по чужди посолство в 8 сутринта за да му кажат какво да прави през деня?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 33 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "др. Иванов":

  Остава и сам да си повярваш

 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#32] от "др. Иванов":

  Това комунистите сте много тъпи!Какво се мъчиш да ме убедиш!
  Ти,бе идиот,имаш ли представа при 3.6% разтеж на Германия,за колко милиарда повече суровини,заготовки,са били нужни!А знаеш ли,че половината пари от тия милиарди са заплати?А тия заплати,трябва да се похарчат,включително и за храни,които ние можехме да изнесем,ако БСП беше стимулирало селското стопанство,а не беше крало!Пък да не е само Германия!ИДИОТ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Какви храни, бе, Мунчо? СДС закри селското стопанство. При Тошо имахме 10 млн. овце, сега 1,3 млн. - осем пъти по-малко, 1,6 млн. крави, сега 500 хил. - 3 пъти по-малко, целта тогава беше всяка година да произвеждаме по 10 млн. тона зърно, сега като минем 5 млн. хвърляме капа. Какво ще изнесем за германия, като ние сме огромен вносител на храни.

  Какви стимули ще дава държавата, когато са забранени! Къде се пръкнахте такива тъпунгери?!?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#35] от "др. Иванов":

  За това иде реч! Нали бяхте на власт 8 години с царя,защо нищо,ама НИЩО за възраждане на селското стопанство!Защото да крадете е по-изгодно!Не го каззвам аз.Пише го и в докладите на ЦРУ,и ЕС.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Какви стимули ще дава държавата, когато са забранени! Къде се пръкнахте такива тъпунгери?!?

  Е,тоя израз показва колко си неграмотен!Ти,като всеки комунист,под стимули разбираш субсидии-демек аванта!До там и ти стига гладкия мозък?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За тези 8 години селското стопанство дръпна напред, макар и жалка карикатура на това, което беше преди СДС да го погне. По времето на Костов като карах по към Сл.бряг я имаше 10-20% обработена земя, я не. Сега е обратното, необработените площи са 10-15%. През тези години се създадоха и преоборудваха болшинството преработвателни предприятия в хранителната промишленост и сега сме с най-модерните мощности в ЕС. Проблемът е, че заради престъпните синдикати/профсъюзи/ и празноглави политици практически е забранено примличането на чужди работници във всички области, вкл. и селското стопанство. Никакви стимули не може и не трябва да дава държавата, а да облекчи набирането на работна ръка със максимално опростяване на издаването на работни визи, но вие сте много далече от реалната икономика за да имате някаква представа къде какво става. Единственото, което е в кухите ви глави са лозунги, "комунистите 2".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#35] от "др. Иванов":

  "При Тошо имахме 10 млн. овце, сега 1,3 млн."

  Грешни са ти числата... При "Тошо" имахме близо 9 млн. овце а сега са около 7,5 млн....

 40. 40 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А бе, паплач седерунгелска, да сте чували, че име едно нещо наречено НСИ?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 41. 41 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 434 Неутрално

  определението за графа като байганьовец мисля, че е у десетката

 42. 42
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:19 на 14/12/2010 от неговия автор.

 43. 43 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#21] от "redneckyt":

  " този на когото са му дали пише глупости и след това са му праснали накакво име на латиница, да звучи по авторитетно - Ernst & Young, в случая. "


  На мен не ми звучи авторитетно, звучи ми като "Тодор & Манол".
  А глупостите, които са написали за пореден път показват колко им е акъла на някои хора на запад от нас.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 44. 44 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#32] от "др. Иванов":

  "България имаше 6-7% ръст, когато Бразилия имаше 4,5%, "


  Имаше, понеже западните банки внесоха милиарди евро и ги раздадоха под формата на заеми за населението и фирмите. Сега тези пари са усвоени от бизнеса и трябва да се връщат от обикновените хора. 20-30 години тегло, това ни чака.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 45. 45 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#40] от "др. Иванов":

  ...иванов, досега откровено си мислех, че си от полуидиоте със спечени червени мозъци от продължителното боледуване от системните хронифицирани комуноенцефалитно възпалителни пропагандни процеси, но не съм бил прав, лъгал съм се... Ти си кръгъл идиот, даже като се поодалечи от теб човек забелязва,че не си само кръгал, ами имаш съваршенно завършена триизмерна окръгленост представляваща не както е при другите, а е една сфера - една съвършенна и с нищо и никога непроменима кръгла пълна идиотска сферичност - придобита с течение на времето и носеща се през пространството забелязвана от всеки и сочен с пръст от родителите на децата си, за да унагледят примерите си за състоянието и причините в които се намираш без да си виновен за него.

 46. 46 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  за какъв стопански напредък със селкостопанство се бръщолеви тук от теб и други последователи на идеята не мие ясно, що не си отговориш на въпроса само за реактора на АЕЦ БЕЛЕНЕ колко милиони тона домати краставици и патладжани трябва да изнесем за любимата ти СССРУСИЯ - влаковата композиция е дълга от пловдив до ленинград(петербург), бе аланколууу....и това е заветната цел на братята - не го ли схващаш.БЪЛГАРИЯ НЯМА устойчив и конкурентен ПРОДУКТ, а за продуктова ниша ДА НЕ ГОВОРИМ - това е ужаса на липсата на производителност и технологии и никога неще имаме такова защото СТРАНАТА БЕ ИЗКУСТВЕНО СКОПЕНА ОТ ТВОИТЕ любими северноазиаски приятели мнооооого отдавна, с едната цел да им снасяме средиземноморски храни, щот само на картоф не се живей Иванов иванов, не се живей на картоф....

 47. 47 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  същата структура от човешки същества и нейните ръководители И ДНЕС НИ ПРЕДЛАГАТ НЕ ДРУГО АМИ ДА ДОРАЗВИЕМ ЛИЦЕНЗНАТА ОРЪЖЕЙНА ПРОМИшЛЕНОСТ НАЙ-НАГЛО И БЕЗОТГОВОРНО, ЗА ДА СМЕ ИМАЛИ С КАКВО ДА ИЗПЛАТИМ РЕАКТОРИТЕ И МНОГОМИЛИАРДНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ щото и те съзират че влаковата композиция с безплатни храни може да се удължи до Бладивосток с времето и да стане виртуална и не изпълнима - ТОВА Е ЕДНА височайша наглост НАГЛОСТ нямаща база за сравнение...

 48. 48 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ...затвореният кръг в който ни завряха наглеците от любимата ти партия няма равен на себе си - отраслово суровинен придатък към СССРУСИЯ и то не на базов технологичен продукт, а на храна и летниего солнечнего отдиха в гостниць черноморского юга...

 49. 49 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ...един ден когато РУСИЯ се демократизира - България няма да повярва в това и още 5 години ще продължава васалското си поведение по инерция... както и днешните управители на България продължават да управляват страната ПО ИНЕРЦИЯ от минали ТАТОВИТЕ ПРИОРИТЕТНИ СЪСТОЯНИЯ на несъстоятелни ежедневни напластености в масовото съзнание на хората приети като правилни аксиоми за начин на живеене и бит... РАЗБРАЛИ ИВАНОВ ИЛИ ДА ПОВТАРЯМ...Махай се от форумното пространство веднага, защото си вреден за самия себеси какво ли за другите, които не са свидетели на миналото а само са чували за него нещо от тук от там...

 50. 50 Профил на negativnonapred
  negativnonapred
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ииии от какво ке дойде тоя ръст? Очакваме нова вълна англичани да дойдат да си купуват бетонни кутии по морето ли?
  Бедна ни е фантазията какво ке стане като спрат паричките дето Боко хвърля за инфраструктура, строителите ще рухнат тотално.

 51. 51 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ...ВЪН ОТ ФОРУМНОТО ПРОСТРАНСТВО червена сферо наречена - др.Иванов...махай се от тук...марш да зазимиш комплексните си творения по морето за новия сезон...покрива ти тече...още от есента.

 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  С какво мислиш се храня? С консултации бе цървул.
  Квичиш за "стимулиране" на селското стопанство? Мучиш за субсидийка и ТКЗС?
  Абе, опинец неграмотен, дето си тръгнал да продаваш на германците зоб. От глад ще умреш на този аграрен пазар бе, Ганьо нещастен.
  Това изречение е за стената на Карлуково: "Гея изпусна шанса,когато световната икономика вървеше нагоре,ние които сме на дъното и,кретахме с мижавите 5-6%,когато спокойно,ако не бяха крали,можехме да вървим нагоре с 15-16 %!"
  Идиот! Формен лумпен! Такъв ръст на БВП отбелязват Етиопия и Палестина, като им отпуснат помощите. И Сомалия. Там пък, като гепят некой кораб.
  Числата са ясни. Кабинетът Станишев изплати 2 милиарда евра публични дългове и натрупа на мутрата още 3 милиарда лева фискален резерв, а ББР бе капитализирана с още 600 милиона. Та сега дебилното с очилцата си връзва бюджетчетата с цесии и врътки.
  През август 2005 година публичният дългът е 6912.5 милиона евра, а през юли 2009 година е 4757.1 милиона евра. Резервът(фискалният) през август 2005 година е 4646.6 милиона, а през юли 2009 е 7710.5 милиона лева.
  Ае, боклук с навоща, бегай у обора да бачкаш, че тия от районното съвсем скоро ще спрат заплатите за простотията ви у нета.. . Не се рентира...

  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fanetti Mazakura":

  Кой ти ги каза тези глупости? Аз защо нямам да връщам пари? Като купиш апартамент естествено, че ще връщаш пари, да не би да има държава по света, където ги подаряват? Нали точно при царя и Сатишев всички си смениха цялата техника вкъщи, купиха се над 300-400 хил жилища и 1,5-2,0 млн. автомобила. Теглил си пари срещу нещо, не си платил репарации!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 54 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Ако и консулнациите ти са като писанията във форума,сигурно консултираш бабите в кварталния пазар.Такива консултанти,на които консултациите зависят от партийните пристрастия,могат да консултират само пиянките в кварталната кръчма,които по принцип нямат пари и няма какво ка загубят.
  А относно цървулите,Германия беше пазар за "зоб",но сега не е,благодарение на такива глупави "консултанти",като теб!

  Хайде,връщай се в Голямо конаре,и в селската кръчма ще имаш огромен успех.Ако не те набие някой!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 55. 55 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#54] от "lz2":


  До коментар [#52] от "Graf":

  Горното се отнася до теб,селянче! Ако не ти е известно,за да си граф,трябва да имаш селско имение,на което да си граф! Значи си селянин по оределение.Е,ти си си от село,само че без имение!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Само ще вметна, че древните гърци са казвали - "Предсказанията се сбъдват, само защото са били направени.", бих добавил, особено ако ги прави Касандра - щерката на царя.
  Причината за разминаванията в прогнозите е, че финансовите анализатори и МВФ много дълго държаха да обяснят на света, как всички, които вземат заеми от МВФ ще се оправят по-бързо в кризата. Сега вече, който взе, взе. Причината изчезна и е време, малко да се корегират прогнозите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#52] от "Graf":

  "С какво мислиш се храня? С консултации бе цървул."

  Пък да кажа на хората:

  Графа не е икономист-консултант.Графа е счетоводител,и прави дребни услуги на дребни фирми.Ако консултираше големи фирми-вече нямаше да е на тоя свят.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 58. 58 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#55] от "lz2":

  Rusticus, не мисли. Не разсъждавай, че става още по-смешно. Да повторя числата, че тях ги забравяш:
  "Кабинетът Станишев изплати 2 милиарда евра публични дългове и натрупа на мутрата още 3 милиарда лева фискален резерв, а ББР бе капитализирана с още 600 милиона. Та сега дебилното с очилцата си връзва бюджетчетата с цесии и врътки.
  През август 2005 година публичният дългът е 6912.5 милиона евра, а през юли 2009 година е 4757.1 милиона евра. Резервът(фискалният) през август 2005 година е 4646.6 милиона, а през юли 2009 е 7710.5 милиона лева."

  Ecrasez l’infâme
 59. 59 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#58] от "Graf":

  От твоите "мъдри" писания излиза,че резервът се трупа,за да се хвалим с него!Идиот!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 60. 60 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#59] от "lz2":

  Не!
  Резервът се трупа, за да обикаля една мутра и да реже ленти, харчейки го. Резервът се трупа, за да може селяндуринът lz2 да плаща по-ниски данъци(докато бъде изхарчен), а мутрата да се хвали с тях. Дългът се изплаща, за да може селяндуринът lz2 да плаща ниски данъци, а мутрата да натрупва нов дълг. Докато дойде времето селянинът lz2 да плати целия масраф.
  Нещастник.
  Резервът е гаранция за валутния борд, а борда - за икономическата стабилност. Само това и нищо друго.
  Rusticus, не мисли. Не разсъждавай, че става вече досадно. Вярно е, че да си глупав в днешно време е преимущество, ама твоето е в повечко.
  Айде, поздрави от Graf:
  Heavy Horses, move the land under me
  Behind the plough gliding --- slipping and sliding free
  Now you're down to the few
  And there's no work to do
  The tractor's on its way.
  http://www.youtube.com/watch?v=XaWLwVO0pdE&feature=related

  Ecrasez l’infâme
 61. 61 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#60] от "Graf":

  Ама,от всякъде миришеш на селски комунист!Овчар,на който са дали власт,да е падар!Неграмотник!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 62. 62 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#61] от "lz2":

  Някакви други аргументи? Нещо, там, числа? Нещо, там, мисъл да включиш в усилията?
  Rusticus, Now you're down to the few. And there's no work to do. The tractor's on its way.  Ecrasez l’infâme
 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#58] от "Graf":

  Този спор е безкраен, а истината има винаги две страни.
  Сега някой ще ти каже, че за периода 2001 - 2009 та БВП-то в строителството е скочило тройно. Ти ще му кажеш, че делът на строителството в ръста на БВП то е само 13.33%. Той ще ти опонира, че ръста влече и другите сектори и така още 20 коментара. Истината е, че 2001 - 2009 - та бяха добри за България, но другата истина е, че ако небеше световната криза след още 3 години щяхме да се вкараме в локална.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#63] от "tribiri":
  Добре е да признаем фактите, да ги оценим по достойнство и да се вгледаме в настоящето, защото то детерминира бъдещето.
  Както много често съм писал, успехите на кабинета Станишев са подплатени с успехите на кабинета Сакскобугготски, а на Царя - с успехите на кабинета Костов. Назад успехи нямаме.
  Гледам, някой е казал на тъпоумната мутра, че със строителство на магистрали били излезли от кризата САЩ и Германия при Голямата депресия. Забравили са да му кажат, че по онова време това строителство е гълтало голямо количество жив труд. Ръчен, нископлатен, но решаващ големи проблеми с безработицата. Днес е друго.
  Кризата в България се прояви само в едно тримесечие. Останалото е малоумщина. Погледни данните за БВП и ще видиш, че реално рецесията беше само в Q1 на 2009 г., а от тогава си стоим в класическа депресия, сякаш икономиката ни е с мащабите на САЩ или Германия...

  Ecrasez l’infâme
 65. 65 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Икономиката на България ще набере скорост през следващите 2 години и през 2012 г. ще отчете ръст от 6%. Това се казва в изданието "Прогноза за еврозоната" на консултантската компания Ernst & Young. Организацията коментира обаче, че рисковете се увеличават вследствие от все по-рестриктивната фискална политика, имаща за цел да свие бюджетния дефицит."

  Силно ми напомня" Ветрове слаби до умерени, на места-засилени"-винаги познават.

  Идеалната прогноза: даваме 6%, но "рисковете се увеличават"- до тогава-я камилата, я камиларяДългосрочните прогнози за икономики като българската са винаги погрешни.
  Дългосрочните оптимистични прогнози при сегашното управление са нереални и смешни.
  Няма в света успешен модел на развитие на икономиката чрез полицейски акции.
  Няма и да има.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 66. 66 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Гневно

  Имам чувството че във форума има хора които ще се разочароват ако тази прогноза се сбъдне. Дори по-лошо - ще се зарадват ако не се сбъдне.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 67. 67 Профил на aliceofoz
  aliceofoz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Колебая се между коментарите "айде, бе!" и "ха, дано"...

 68. 68 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#64] от "Graf":

  Пак повтарям, съгласен с оценката, че в периода 1997 година 2009-та страната вървеше нагоре. Не коментирам, как се е управлявала, не коментирам, кой-колко е бил крадлив, коментирам чисто статистическте данни и то най-вече в светлината на темата, която ти повдигна - доколко може да им се вярва.
  Съгласно януарската прогноза на МВФ през 2015 година румънците трябваше да бъдат с 5% по-добре от нас по показател БВП на глава на база паритет на покупателна способност.
  В априлската прогноза ни изравниха, а в октомврийската вече ние дръпнахме с 5%.

  Така че важно е кой прави прогнозите и какви са му интересите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 69. 69 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  втората фаза на количествено улесняване предприета от Федералния резерв (Фед) на САЩ, е показала значителен потенциал за положително въздействие върху икономиката на страната - хахахахаха!!!! Е това беше лафа на деня!!!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 70. 70 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  само не знам дали икономиката го знае......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK