Сделка с акциите на "Енергони" наду оборота на извън регулирания пазар

Сделка за близо 6 млн. лв. с акциите на "Енергони", която не притежава почти нищо освен оценен по съмнителен начин патент за вятърна енергия, формира почти целия оборот на извънрегулирания фондов пазар в България.


Обект на търговия станаха 5.87 млн. акции на дружеството при цена 1 лв. за брой. Продавачите и купувачите ще станат ясни в близките дни.


Това е третата поред голяма сделка с книжата на дружеството за последните три месеца. В края на септември част от настоящите акционери си размениха акции за 20 млн. лв. Това съмнения за пране на пари и инвестиционният надзор в Комисията за финансов надзор (КФН) сезира българското ФБР - Държавната агенция за национална сигурност. Сигнал до службите подаде и Централният депозитар, който регистрира прехвърлянето на собствеността по транзакции с акции. Отговор от службите засега няма, показа проверка на "Дневник".
Сделките бяха две, реализирани на нерегулирания пазар на борсата през инвестиционния посредник "Маккап". На 23 септември гръцкият гражданин Димитриос Айвалиотис (държи 43.3% дял преди сделката) продаде на сънародника си Михаил Георгопападакос (държи 28.5%) 128.65 млн. акции за 16.7 млн. лв. (по 0.13 лв. на акция).


Ден след това последният, който е и изпълнителен директор на "Енергони", продаде над 64 млн. акции на компания със същото име като на посредника - едноличното акционерно дружество "Маккап", за над 2.5 млн. лв. (по 0.04 лв. за акция). Само от тази сделка Георгопападакос реализира загуба от около 5.8 млн. лв.


Компанията - купувач на пакета, и едноименният посредник са собственост на Максим Димов, който е член на съвета на директорите на енергийното дружество и акционер в него чрез "Маккап холдинг" (11.7%). Димов е бивш депутат от ДПС и финансов консултант на НДСВ по времето на управлението на царската партия.


Въпреки че взе публичен статут и стигна до нея, Комисията за финансов надзор на два пъти блокира акциите на "Енергони" за търговия на регулирания пазар заради съмнения в истинността на финансовите й данни.Индексите на БФБ започнаха седмицата без ясна посока


Индексите на БФБ започнаха седмицата без ясно очертана посока. Основният показател SOFIX, който следи 15-те най-големи компании на пазара, продължи доброто си представяне от петък, но този път се повиши съвсем леко - с 0.05% до 359.9 пункта. По-значимо се покачи индексът на фондове за имоти BGREIT, който добави 1.17% до 42.38 след 1.5%. Останалите показатели обаче затвориха с понижения. Оборотът с акции без блоковите и договорените сделки, в това число тази с "Енергони", достигна 3.6 млн. лв. при над 10 млн. лв. в петък, когато близо 3% от Корпоративна търговска банка стана притежание на дъщерни подразделения на италианския застрахователен холдинг "Дженерали груп". Сред най-търгувани на вчерашната сесия бяха книжата на други кредитни институции като ЦКБ и Първа инвестиционна банка.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK