Икономиката остава в клещите на висока инфлация и свито потребление

Ръстът на цените вече надмина правителствените прогнози

Икономиката остава в клещите на висока инфлация и свито потребление

© Красимир Юскеселиев
"Не очаквах цените да растат при свито потребление", Цветослав Цачев, анализатор "Елана"


"Ще приключим тази година с около 5% инфлация", Величка Рангелова, икономист

Неприятната комбинация за българската икономика и домакинствата през последните месеци от ръст на цените на храните в съчетание със свиващо се потребление се задълбочава. Това сочат данните на националната статистика (НСИ) за ноември. Заради поскъпването най-вече на храните инфлацията скача до 4.6% на годишна база (спрямо ноември 2009 г.) при 3.9 на сто през октомври. Само за месец повишението е с 0.7%.


Експертите не скриха изненадата си от ръста, тъй като той се случва на фона на свито потребление. Представители на търговски вериги, пожелали анонимност, коментираха, че поскъпването ще продължи и през следващите месеци, макар и с невисок темп. Според тях през есента са се появили сигнали за активизиране на потреблението, но все още от сектора остават песимисти за рязката му промяна в следващите месеци.
Причината за инфлацията при храните продължава да е поскъпналото зърно през това лято заради по-слабата реколта. Показателен за това е фактът, че най-много поскъпват олио, хлебни и месни изделия, но като цяло се прехвърля върху всички продукти. Годишната инфлация вече подмина очакванията на правителството за цялата година, които са за 4.1%.


"Тенденцията е притеснителна. Инфлацията скача, при положение че през октомври личното потребление е намаляло със 7.3% на годишна база. Това води до обедняване на населението", коментира Величка Рангелова, д-р по икономика и бивш зам.-председател на НСИ.


Според нея е необходимо доходите да бъдат увеличени поне с размера на инфлацията, за да не се спъва възстановяването на икономиката. В заложения от правителството бюджет за следващата година не се предвижда повишение на бюджетните заплати и пенсиите.


"Не очаквах цените да продължат да растат при свиващото се потребление. Явно храните, които са с по-ниска ценова еластичност, ще поскъпват по-бързо въпреки кризата", посочи Цветослав Цачев, главен анализатор на инвестиционния посредник "Елана трейдинг". Според него зад това явление стоят и чисто спекулативни действия на търговците заради предстоящите празници. 


Според данните на НСИ основният фактор за натрупването на инфлацията през ноември е именно повишението на цените на хранителните продукти (4.7% на годишна база и 1.2% на месечна). Те формират и най-голяма част от разходите на домакинства в страната - над 35% дял. През ноември най-много са поскъпнали брашното, сиренето, кашкавалът, растителните масла и други.


На годишна база цигарите и алкохолът продължават да водят по поскъпване с над 26% на годишна база (0.1%), чийто дял обаче в потребителската кошница според методиката на НСИ е около 6 на сто, а и скокът при тях се усети в началото на годината. Транспортът, който генерира над 7% от потребителската кошница, поскъпва с близо 7.6%.


По този начин правителствените прогнози за 4.1 на сто инфлация в края на годината биха се реализирали, ако през декември цените на стоките и услугите спаднат - нещо, което не се е случвало никога в навечерието на коледните празници, когато по традиция се случва точно обратното.


И Величка Рангелова, и Цветослав Цачев очакват тенденцията на повишение на цените да продължи. "Ще приключим годината с около 5 на сто инфлация", прогнозира Рангелова. Според нея обаче търговците на храни от първа необходимост понякога вдигат цените отчасти и заради свитото потребление, за да компенсират недостатъчния си оборот.


"Понякога по-ниското производство в икономиката води също до инфлация. За да компенсират по-ниските си продажби, търговците увеличават цените на стоките си", каза Величка Рангелова.


Негативният ефект от поскъпването на живота върху потреблението в сегашната ситуация е пряко свързан и със скоростта, с която българската икономика излиза от кризата. Докато износът продължава да расте с двуцифрени темпове и има положителен принос за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, потреблението - най-значимият фактор на икономическия растеж, продължава да крета.


Частното потребление и правителствените покупки, акумулиращи общо 73.3% от БВП, спаднаха съответно с 5.9% и със 7.8% на годишна база през третото тримесечие. Намалението на правителствените разходи се обясняваше със стремежа да се ограничи бюджетният дефицит, но в същото време това се отразява отрицателно на възстановяването на икономиката.


Чуждите анализатори също изтъкват проблема със слабото вътрешно потребление в страните - членки на ЕС, като България. "Растежът в тези страни не е устойчив. Възстановяването се движи от промишленото производство и няма сигнали това да се пренася и върху потреблението", коментира неотдавна пред "Асошиейтед прес" Дейвид Оксли, икономист за развиващите се пазари на базираното в Лондон звено Capital Economics.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това е манталитета на българските търговци.За Бога братя не купувайте

 2. 2 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  На това чудо не му ли казваха стагфлация?

  колкото повече,толкова повече
 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Де го Пейтриъта, да ни изръси поредния лозунг ала " да живей"?

 4. 4 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 638 Неутрално
 5. 5 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Трябва да се абстрахираме от всякакви общоприети икономически закони и принципи когато говорим за българската "икономика".Трябва да се измисли специален термин за нашата кожодерска, латифундистка, монополизирана система на бизнес чрез ограбване на държавната собственост и на най-бедните слоеве на населението(сиреч на 80-90 % от българското население).Който изучи и теоретически обясни този извратен модел на клептократичен капитализъм ще вземе нобелова награда за икономика

  ZeroOne
 6. 6 Профил на alkash9
  alkash9
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хм !!!

  По рано ЧЕРВЕНИТЕ БАРОНИ вдигаха цените след 1 декември!!!

  Ама явно ГРУПАТА НА ГЕЙОВЕТЕ-ЛОВЦИ е огладняла до озв еряване, та ВДИГА ЦЕНИТЕ още от 1 ноември!!!

  Което е СМЕШНО от икономическа гледна точка и ТРАГИЧНО от човешка!!!

  Смешно е защото пенсионерите и работещите НЯМА ДА СИ КУПЯТ 5 кила банани за Коледа и Нова година, а само един килограм - сметките на БАРОНИТЕ пак ще излязат КРИВИ!!!

  Трагично е защото същите пенсионери и работещи ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПРАВЯТ ХЛЯБ И СИРЕНЕ В КЪЩИ за да им излезе ПО-ЕФТИНО!!!

  И защото е 21 век!!!
  Но какво да се прави след 45 години КОМУНИСТИЧЕСКО РОБОВЛАДЕЛСТВО и още 20 години КОМУНИСТИЧЕСКО СРЕДНОВЕКОВИЕ!!!

  А Гоце и Корпорейшън "Червени прашки" - пак ще духат супата!!!

  След като вече почти 2 години СПУСНАХА ЗАПОВЕД до барончетата да УВОЛНЯВАТ И СЪКРАЩАВАТ ПРОИЗВОДСТВОТО - сега ги ЗАСТАВЯТ ДА ВДИГАТ ЦЕНИТЕ!!!
  С това се надяват на "широко всенародно недоволство" и ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!!!
  За Гоце Сифилистичний НЯМА ДРУГ ПЪТ освен предсрочни избори!!!
  Просто защото след СЛИЗАНЕТО МУ от "пиедестала" го чакат СИБИРСКИТЕ СНАЙПЕРИСТИ!!!
  Все някой трябва да си отиде заради ВЗЕТИТЕ КОМИСИОННИ и неизграждащите се АЕЦи, нефтопроводи, газопроводи!!!
  Ровчо тичА, плакА, обещавА и накрая отидЕ директно в Масква та казА каква е истината - от всички КОМИСИОННИ той бил вземал само 30%!!! Останалите 70% "влизали" в касите на ЧЕРВЕНИТЕ ПРАШКИ след като били "избелвани" от КРЪГА ГОЦЕ!!!
  И не знам защо - ама у Москвето му ПОВЯРВАХА!!!
  И засега Ровчо не е мишена!!!
  Ама при Гоце и Гейчо - нещата започват от АБВ!!!

 7. 7 Профил на Закилица
  Закилица
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А ни плашеха с дефлация. Била мнооого страшна, взеха се съответните мерки и ни се размина. А така ми се искаше да поживея в период на дефлация, че ми омръзна тази инфлация, даже и хиперинфлация съм преживял.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Хайде стига с тия фалшиви мантри - потребление, ръст на икономиката, тинтири-минтири. Ако искаме да оцелеем като вид трябва да намалим потреблението, а не да вдигаме аларма, че било ниско. И без това потребяваме много, а боклуците остават за бъдещите поколения.
  Крайно време е политиканите да си намерят други аршини с които да си мерят п**ките.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на user_1
  user_1
  Рейтинг: 465 Разстроено

  Май ще ходим да се бием за бананите

 10. 10 Профил на ANAGOR
  ANAGOR
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "ZeroOne":

  ++++++++++

  Нобеловата награда е най-малкото, което ще спечели. Но за да го направи трябва да е корифай в толкова много дялове на науката, че не вяврвам скоро да се роди такъв човек.

 11. 11 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#1] от "aircraft_carrier":

  Какви български търговци те преследват ,я кажи колко от веригите са български я има 3-4 я не .Всички други са на
  чуждестранни собственици.А ревете сега да ви видя ,като
  казвах ,че след завладяване на пазара веригите ще се разберет
  и ще вдигнат цените ,ме плюехте ,а честито сега.

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  И декември ще е същото. Пък януари ще е наобратно...

 13. 13 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#4]

  "Причини за стагфлацията са монополна политика, поддържаща високи нива на цените в периоди на криза, а също и антикризисни мероприятия, провеждани от правителствата, например държавни покупки и регилируем ръст на цените."

  Защо България е най-бедната страна в Европа: http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=498187&df=8&dflid=3

  investments.dir.bg
 14. 14 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 821 Неутрално

  че те стагфлацията в Бг я предсказаха още преди 2 години...
  за жалост тази прогноза се отвърждава, а нататъка какво ни чака....

  За едни благата, за други ла*ната
 15. 15 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 821 Весело

  До коментар [#11] от "Крез":

  не във всеки град има мол... ами хората от маките градове и селата?! то забравих, Шопланд не е в Бг...

  За едни благата, за други ла*ната
 16. 16 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Имам чувството, че цялата основа на икономическата ни логика е сбъркана...Давайте да потребяваме, за да имат търсене производителите, но затова са нужни средства, с които по една или друга причина не разполагаме (всъщност причината е ясна - парите са много дефицитен ресурс навсякъде), затова давайте да взимаме кредити, но това задлъжнява тези след нас, увеличава още повече цената на ресурса пари, увеличава още повече стойността на произведеното, защото производителите също плащат по-висока цена за заетия от тях паричен ресурс, което в крайна сметка води до по-високи цени и още по-голяма нужда от пари за крайните потребители и т.н. и т.н...Омагьосан кръг на пазарната икономика и няма излизане от него...Затова дори богатите и развити страни са затънали в дългове, които ще бъдат (дали и кога) платени от бедните държави - на свой ред задлъжнели към богатите, но това е само една мъглява хипотеза...Накъде върви човечеството, щом благоденствието на САЩ и Западна Европа зависи от бедността на Африка и четири пети от Азия!?!? Моля някой да обясни!

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 17. 17 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivaylo_kolev":

  Вече в почти всички градчета с 20-30 хил жители има поне по един магазин от веригите ,а селата извинявай са пренебрежимо малък пазар.А и кой е луд да продава с драстична разлика от
  конкуренцията си?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK