Лични финанси 4: Учене цял живот

Безплатни обучения с ваучери по схема "Аз мога" стават все по-популярни

Учене цял живот, Европа финансира безвъзмездно преквалификация и допълнителна квалификация, безплатни ваучери за курсове, оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", схема "Аз мога" ... Тези думи се повтарят непрекъснато в публичното пространство през последната година. Мнозина работещи хора с амбиции да продължат да инвестират в развитието си обаче подминават програмата, подведени от спекулациите, че това е нещо трудно достъпно или че е за безработни. Но грешат.


"Аз мога" е само една от няколкото схеми, финансирани от Европейския социален фонд, които предоставят на българските граждани безплатна възможност да се сдобият с нова професия (от занаяти като фризьор, строител, шивач, заварчик и други до по-висококвалифицирани дейности като компютърен специалист, програмист, счетоводител, екскурзовод и други) или със знания по ключови компетенции (дигитални, езикови и други). Съгласно правилата от програмата може да се възползва всеки, който работи на трудов договор, както и всяко самонаето лице (собственици на дружества, свободни професии). Бариери по тази схема има само за служители на държавната администрация, местното самоуправление - регионални служби и общини и съдебната система.


Програмата се изпълнява всяка година до 2013 г. През 2010 г. документи се приемаха април и септември (за следващата ще са ясни в началото на годината), като един човек може да участва максимум два пъти в схемата - един път за обучение по ключова компетентност и един път за професионална квалификация, като комбинацията от двете може да осигури синергичен ефект за участника. Например той може да се обучава за екскурзовод за добиване на професионална квалификация и да изучава руски или гръцки по ключовата компетентност.
Одобрените кандидати получават от държавата поименни ваучери с фиксирана сума в тях  - от 600 до 1600 лв., които дават право на притежателите им да преминат през избрано от тях обучение. Обученията се организират от лицензирани от Агенцията по заетостта обучителни центрове в цялата страна - над 450 на брой за получаването на квалификация и над 550 на брой за получаването на ключова компетентност.


Оказва се, че кандидатстването по тази програма изобщо не е нещо сложно и трудно за изпълнение, а неприятностите, които дебнат кандидатите, са минимални. Информация за процеса на кандидатстване по "Аз мога" има в интернет на страницата на Министерството на труда и социалните грижи, Агенцията по заетостта, лицензираните обучителни центрове и организации, във всяко регионално бюро на "Бюрото по труда". Стъпките за кандидатстването са 4 на брой:


1. Избира се видът на обучението и организацията, която го предоставя, от списъците на интернет страниците на Министерството на труда и Агенцията по заетостта.


2. Избира се населеното място, в което ще се кандидатства за обучение.


3. В Дирекция "Бюро по труда" по местоживеене се попълва и подава заявление и декларация по образец, предоставя се копие от лична карта и копие на диплома за завършено образование. В заявлението и декларацията се вписват желаното обучение, както и името на обучаващата организация. От бюрото по труда ви дават входящ номер, с който на по-късен етап може да проверите дали сте одобрен. Всички, които се водят с различен постоянен адрес в личната си карта, могат да си извадят удостоверение за настоящ адрес от общината. Например лице, чийто постоянен адрес е в Козлодуй, но живее в кв. "Манастирски ливади" в София и иска да се обучава по настоящия си адрес, трябва да си издаде удостоверение в Столична община, район "Витоша". Услугата става бързо само срещу малко над 2 лв.


4. Попълва се и се подава заявление за участие в обучението до избраната обучаваща организация.


Дотук всичко е добре и лесно. Оставяйки настрана факта, че бюрото по труда не е от най-приятните места, в които можете да стъпите, най-сложното идва след това. Парите по програмата са ограничени, а критериите за одобрение на кандидатите не са напълно прозрачни. Неясно защо това кой може да се учи се решава от чиновници, което дава възможност за пробив на "наши" хора в системата. Отделно както при повечето европейски програми и тук има проблеми и забавяне с усвояването на средствата. Например през тази година документи се приемаха два пъти - през април и през септември. След бързане да спазят сроковете кандидатите от септември обаче с изненада разбраха, че на този етап пари за тях ЕС все още не е отпуснал, а в момента ваучери се издават само за подалите документи от април.


Това обаче не пречи човек да опита, още повече че броят на подаващите документи може и да не се окаже толкова висок, а наред с "наши" хора да има място и за такива, които са кандидатствали на "пазарен принцип".

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Това е пак схема, по която чиновниците да открадат пари от държавата. Защото обучението в тези курсове е под всякакви критика.

 2. 2 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "krummm":

  обучението в тези "курсове" в тези "450 центъра" е под всякаква критика?

  голям си капацитет да знаеш толкова добре за стандартите на всичките 450 центъра...

  www.betdouble.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK