Централният банкер и правителството в Унгария отново кръстосаха шпаги

Монетарната институция разкритикува икономическата политика на кабинета


Най-големият риск за Будапеща е загубата на инвеститорско доверие

Конфликтът между централната банка на Унгария и правителството на страната се задълбочи в сряда, след като председателят на монетарната институция Андраш Симор заяви, че пенсионните и данъчните политики на правителството са прекалено рискови, писа в. "Уолстрийт джърнъл".


Според него чрез тях управляващото мнозинство рискува да увеличи недоверието на пазарите към страната. Преди няколко месеца премиерът Виктор Орбан поиска оставката на гуверньора, но досега Симор не я е подал.
"Икономиката на Унгария все още е уязвима от промените в инвеститорските настроения", коментира централният банкер и допълва, че рисковете пред страната са се увеличили през последните месеци.
Изказването на Симор се случва месеци, след като правителството на Орбан спря усвояването на кризисния заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Международните институции отпуснаха 20 млрд. евро на страната през 2008 г., когато тя беше на ръба на несъстоятелността.


С тази стъпка премиерът целеше да угоди на унгарските гласоподаватели, които се измориха от бюджетните ограничения, съпътстващи заема от ЕС и МВФ. Това обаче далеч не беше последното популистко решение на дясноцентристката управляваща партия "Фидес", припомнят анализаторите.


С цел да избегне ограниченията, които редица европейски държави предприеха за свиване на  бюджетния дефицит, правителството наложи големи временни данъци на банките и на някои международни компании в страната. В понеделник пък беше прокаран закон, който предвижда национализация на активите на частните пенсионни фондове.


Орбан обеща постепенно да свали данъчната тежест за хората и малките компании, разчитайки, че по този начин икономическият ръст ще достигне 5.5% до 2015 г. - повишение, което не е регистрирано за последните 20 години.


Симор изрази скептицизъм относно плановете на правителството, определяйки ги като необичайни. Според него политиките, имащи за цел да понижат дефицита в краткосрочен план, могат да предизвикат ръст в инфлацията и да свият кредитирането. Централният банкер смята, че приоритет на правителството трябва да е присъединяването към еврозоната. Така то ще е длъжно да спазва правилата за фискална дисциплина, заложени в критериите за членство.


Преди няколко месеца Орбан поиска оставката на Симор. "Фидес" подготви закон, който ще промени начина, по който се избира комисията, определяща основните лихви в страната - стъпка, която според мнозина анализатори ограничава независимостта на централната банка. Действието на управляващото мнозинство беше остро разкритикувано от Европейската комисия.


Икономическите политики на Унгария и разделението между правителството и централната банка предизвикаха спад на инвеститорското доверие към страната. Форинтът загуби цели 5% спрямо еврото, откакто "Фидес" спечели изборите през април. Доходността по 3- и 5-годишните облигации на страната пък се повиши с повече от 2 процентни пункта до близо 8%. Наскоро агенция Moody's понижи кредитния й рейтинг.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK