ВАЦ продаде "Труд" и "24 часа"

Огнян Донев и Любомир Павлов (съответно вляво и вдясно) стават партньори в новата фирма, която придобива активите на ВАЦ.

Огнян Донев и Любомир Павлов (съответно вляво и вдясно) стават партньори в новата фирма, която придобива активите на ВАЦ.
Новите собственици на "Труд" и "24 часа" са австрийската компания "БГ приватинвест" с партньори Огнян Донев и Любомир Павлов


Целта ни е не само да запазим лидерските позиции на пресгрупата, но и чрез това да гарантираме свободата на словото в България
Христо Грозев

Немската медийна компания ВАЦ напуска българския пазар 13 години след като влезе на него с покупката последователно на вестниците "24 часа" и "Труд" и други издания. Сделката, която в медийните среди се очакваше от година, беше обявена вчера с материали в електронните издания на двата всекидневника.


Новият собственик на бизнеса на "Вестникарска група България" (дружеството на ВАЦ) е австрийската компания "БГ приватинвест" с български партньори - мажоритарния собственик на "Софарма" Огнян Донев и бизнесмена и бивш банкер Любомир Павлов. Цена на сделката не беше съобщена, не е ясно и разпределението на дяловете и ролите на новите съсобственици.
Австрийската "БГ приватинвест" се притежава от Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Според подписаното споразумение за продажба освен двата всекидневника новият собственик придобива и седмичника "168 часа", още вестници и списания, както и печатница "София" и разпространителската фирма "Стрела". За целите на сделката е създадена българска фирма "БГ принтмедия" ООД.


Никой от новите издатели вчера не отговаряше на телефона си и всички въпроси бяха отложени за днес по обед, когато на пресконференция в София сделката ще бъде официално представена. Засега липсва дори неофициална информация за плановете на новите собственици как ще развиват медиите, ще има ли промени в портфолиото - спиране на издания, стартиране на нови, какви ще са инвестициите им и т.н. Главните редактори на "24 часа" Венелина Гочева и на "Труд" Тошо Тошев (който притежава и дял във дружеството - издател на управлявания от него вестник) също не бяха открити за коментар.


С навлизането си в България ВАЦ успя да наложи и на местния пазар своя модел на рекламни продажби, известен като "малкото чудо", като продаваше огледално карета в "24 часа" и "Труд", т.е. дълги години не можеше да си закупиш реклама само в един от вестниците, а трябваше да платиш и за двата.


Това й осигури най-сериозния дял от инвестициите от печатна реклама, които бяха засегнати едва през последните две години заради кризата и започнаха да бележат спад. Заради тази търговска политика фирмата дълго беше атакувана и проверявана и в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и по-късно позволи в някои дни от седмицата клиентите да си купуват реклама само в един от вестниците. ВАЦ затвори и целия цикъл на производство на вестници с печатница и разпространителска фирма.


Управителят на вече бившия собственик "ВАЦ медиа груп" Бодо Хомбах коментира вчера пред "Труд": "Гордеем се, че можахме да изиграем ключова роля в прехода на България към свободна и професионална преса. Винаги сме се придържали към много високи журналистически стандарти във всички пазари и смятаме, че имаме отговорност към страните, в които работим - не само докато управляваме медии в тях, но и когато ги напускаме."


Пред вестника новият съсобственик Карл Хабсбург обяснява, че "от няколко години имаме желание да навлезем на пазара на сериозните медии в България. Считаме, че независими и свободни медии са особено важни за една демокрация, и вярваме, че можем да изиграем своята роля." Съдружникът му Христо Грозев казва, че "целта ни е не само да запазим лидерските позиции на пресгрупата, но и чрез това да гарантираме свободата на словото в България".Новите собственици на "Труд" и "24 часа" са австрийската компания "БГ приватинвест" с партньори Огнян Донев и Любомир Павлов


Целта ни е не само да запазим лидерските позиции на пресгрупата, но и чрез това да гарантираме свободата на словото в България
Христо Грозев

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 662 Неутрално  за Тошо нов черен дроб осигурихте ли?

 2. 2 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Весело

  Гледйки бизнесите им, усещам как Мутрата ще "намери" нова сграда за съда! И парите естествено ще са от резерва!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Весело

  Аз ако съм управител на БАН точно сега ще се откажа от половината имоти и ще ги прехвърля на правителството.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 4. 4 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Цитат от статията: "Бодо Хомбах коментира вчера пред "Труд": "Гордеем се, че можахме да изиграем ключова роля в прехода на България към свободна и професионална преса. Винаги сме се придържали към много високи журналистически стандарти във всички пазари и смятаме, че имаме отговорност към страните, в които работим - не само докато управляваме медии в тях, но и когато ги напускаме."
  Създадохте слугинажна журналистика и помогнахте в легитимирането на бившите комунисти - това направихте.
  Впрочем като знам в Австрия колко червени пари има от сега е ясно каква линия ще държат двата вестника.

  Пътят е целта! Конфуций
 5. 5 Профил на vreme
  vreme
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Явно хартията и мастилото станаха много,хората нямат пари за хляб,камо ли вестници да купуват...

 6. 6 Профил на Persil
  Persil
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "vreme":

  Може би "хартията и мастилото" го казваш в преносен смисъл като "опит и професионализъм", защото според мен това отдавна рядко се среща в медиите. Хората може и да нямат пари да си купуват хляб, но четат и се интересуват - вероятно от хартийката, с която е завита изхвърлената закуска или от информацията, намерена в интернет. Но, няма нужда от многоточие. Всичко е въпрос на доусъвършенстване.

 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До #6-Persi-Хората не четат вече вестници дори в тоалетните , за разлика от преди. Явно ЩАЗИ са усетили , продажните вестничета са пред банкрут и са се отървали от тях тихо и кротко. Ами Митьо Гестапото какво ще прави? Ще смени ли хранилката , или и той ще спре да издава вестник "Земя"? A може би и псевдоземеделското парцалче , върви заедно с вестничетата на ЩАЗИ ?

 8. 8 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Весело

  Избори идат - "Партизан за бой се стяга". Нужни са "вестници", за да се обработва мнението на избирателя. Туй АБВ, кой ще го избере?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 9. 9 Профил на kalinas
  kalinas
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Страхотна новина! Време беше за промяна! Най-напред новите собственици трябва да сменят старото ръководство. Във фирмата работят много съвестни хора, отлични журналисти и маркетингови специалисти, но проблемът е в ръководството. Добре е новите собственици най-напред да махнат Пламен Тенев, Тодор Атанасов, Мелания Рашева, Цецка Александрова, Пепа Казакова, Радослав Ненков, Нина Дерменджиева, Радомир Чолаков, Лъчезар Павлов, Тошо Тошев, Венелина Гочева, Бистра Дойкова и Александър Хранов. След това е добре да се смени цялата охрана на сградата и не на последно място да се отстранят всички скрити камери и микрофони. След като бъдат направени тези промени трябва да се изберат нови ръководители и да се промени моделът на управление и заплащане. Не е допустимо разликата между заплатите на служителите да е 20 пъти. Тогава и само тогава нещата ще тръгнат в правилната посока и фирмата отново ще е печеливша, както беше някога при Петьо Блъсков. Приятна вечер!

 10. 10 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До 9
  Защо не започна с Тошо Тошев?
  Защо забрави курвата на Доган Валерия Велева?

 11. 11 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Огнян Донев и Любомир Павлов (съответно вляво и вдясно) партньори в "строителите" на съвременна България. Том последен.

 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Весело

  Дааа... Свръхлюбопитно!
  На медийния пазар стана интересно. СС вече има и подкрепящи медии, а ББ ще трябва да се чуди, дали врътките около Общинска банка ще са забравени. ЦЦ ще има възможност да се прави на мъж с играчи, чието арестуване е по-трудно от това на селскостопанската машина, а проектът АБВ ще е с медиен гръб.
  Ченгета срещу милиционери. Гоцев срещу Гоце, Първо срещу Шесто, Пето срещу второ, генерали срещу полковници и пожарникари..
  Вервайте ми, ако се окажа прав ще е весело та весело...

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на babagicka1
  babagicka1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Те толкова борци и гаранти на свободното слово не на едно място не бях виждал.....ще се разплача от умиление...

 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  ....Немският собственик заради пазарната конюнктура беше отдавна демотивиран да издава вестници в България...
  Първо немският собственик ги получи тези вестници за жълти стотинки, благодарение на Жан и сие и никога не забрави, кой му ги даде.
  Второ историята понякога си прави страхотни шеги - Софиянски стана собственик на вестника, който му публикува измислената партийна книжка.
  Трето, мисля че ББС #2 ще излезне абсолютно прав, съда се уреди със нова сграда интересно за колко, като цялата сделка е за 50-60 млн евро неофициално.
  Четвърто все пак има Интернет, не е лошо платената журналистика да има едно наум.

 15. 15 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "dimo 58":

  Австрия си беше перачницата на пари на източна европа. ЕС-то малко ги озапти, промениха се някои закони, махнаха анонимните сметки и т.н. но си остават соц. пералнята а Европа.

  А и тия Огнян Донев и Любомир Павлов са от ясни по-ясни...

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 16. 16 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Размирното,смутното,кърджалийското отмина.Българският преход,май,наистина свърши.Бог да прости обикновените български момчета,които ,заблудени се избиваха по улиците.Те наисъина не знаеха какво всъщност вършат.А на тези,които разваратиха,чалгизираха и опростачиха народа си,за да го ограбят тъй,както и чужди не са го грабили,да пожелаем да се справят по-добре със строителството на капитализма,отколкото бащите им със строителството на комунизма.

 17. 17 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 443 Весело

  ченгетата които кибичат в Австрия от 20 години си купиха вестници,които ще отразяват според сутрешните им настроения вестите! ЧЕСТИТО! Огнян Донев е брат на Искра Пеева,а тя е шефка на "ИМОТИ БГ", а преди 10-ти беше протокол в ЦК на БКП, а съпругът й консулЪТ на МнВР на НРБ..............после така по нашенски му подариха на Донев СОФАРМА и така, както е в приказките ,ако са живи и дне,си живеят щастливи и честити! АМИН!

 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:53 на 15/12/2010 от неговия автор.

 19. 19 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 672 Гневно

  ТЕЗИ ОТНОВО ЩЕ д'ЕБАТИРАТ ......

  На заден план прозират

  сватанаците > Суфянски и Черепа ......

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 20. 20 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 443 Весело

  ...и както каза по-горе "nota_bene",..... "СТРОИТЕЛИТЕ"се появиха на време да захапят кокалчето!.................хеле Любо-пъпката.......!))

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "nota_bene":

  А ти кой би сложил бе комунистче? Тия не ти харесват, ония криви, другуте гърбави, трети грозни. Ами ти какъв си? Я се погледни пък после коментирай, ултра-анархокомунист такъв

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Напоследък се наблюдава тенденция на изтегляне на чуждестранни инвеститори от България, като активите им се изкупуват от местни играчи. Дали е поради проблеми в техните основни пазари, или заради преобладаващото из цяла Европа мнение че България е корумпиран пазар, където никакви закони не важат. Дано да е първото.

  Въпросът е къв ще го търси Донев в медиите - нали уж основният му бизнес са лекарствата???

 23. 23 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  стана като при БТВ - досега бяха на олигархията прикрито, а сега вече явно.

  Истината ни прави свободни.
 24. 24 Профил на bubana
  bubana
  Рейтинг: 395 Неутрално

  По-лошо няма как да стане. "Труд" и "24 часа" написаха най-мрачнвта страница на българската журналистика. Те създадоха поръчковата, платена журналистика, вярно служиха на олригархията и на агент Гоце Седефчов Сирищника. Те създадоха цяла школа, която обви в поквара една достойна професия. Унишожаваха хора по поръчка, издигаха хора по поръчка. Който и да е собственик сега, ако иска да се върне поне малко част от авторитета на тези издания, трябва да прочисти до дъно тези клоаки. Ако не, те ще си отмрат бързо.

 25. 25 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 822 Весело

  Ето един кратък виц:
  Труд и 24 часа - "свободна и професионална преса".

 26. 26 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  "прехода на България към свободна и професионална преса"

  да се чете:

  "превръщането на пресата в неотличими един от друг жълти парцали с грозно-бомбастични заглавия, пълни с глупости, дезинформация, правописни, пунктуационни, стилистични и всякакви други грешки"

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:53 на 15/12/2010 от неговия автор.

 28. 28 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":Суетен лигльо. Десен, бесен, неуравновесен и пропаднал тип си.


 29. 29 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#21] от "Десен":...А ти кой би сложил бе комунистче? Тия не ти харесват, ония криви, другуте гърбави, трети грозни. Ами ти..
  Кому ниска, кому висока, кому удобна. Та и аз така -
  Кому нисък, кому висок, но на мен си ми идеален.


 30. 30 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#29] от "nota_bene":...да те смачкам. 31. 31 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Охо, ето какво изскочи след малко ровене из нета: "Биволъ откри в базата Булстат данни за свързани интереси на собственика на "Софарма" Огнян Донев с Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Ирен Кръстева чрез инвестиционно дружество "Надежда", което е едновременно в собствеността на "Софарма" и на полиграфическия комбинат Родина, който е печатницата на "Нова медийна група". http://www.webcafe.bg/id_1863572275_BivolA_razkri_koy_kupi_VATs
  Ако е вярно, тия вестници ще станат още по-големи парцали. И жална й майка на българската природа, щом Цеко Минев засилва медийното си влияние.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 32. 32 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#8] от "naturisten":

  От мен ++++++++++++++++++++++++

  Пътят е целта! Конфуций
 33. 33 Профил на kalinas
  kalinas
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Диляна Грозданова ще заеме поста главен редактор на ежедневника „24 часа”, научи от сигурен източник КС. Сред приятелски кръг Любомир Павлов бил запитан: „А какво ще правите с Гочева и Тошо”, след което последвал отговорът „За мястото на Гочева сме намерили човек и това е Диляна, но за Тошо още търсим”. Според приятели на Павлов промените щели да обхванат цялата структура на „Вестникарска Група България”, включително и ръководството на транспортната фирма „Сант” и агенцията за разпространение „Стрела”. Реформите нямало да подминат и изданията на „Издателство за списания-Медия”, като по всяка вероятност ще бъдат затворени губещите списания „Имам имат”, GEO, „Всичко за жената” и „Съвременник”. В обобщение може да се каже, че всички от сегашното ръководство на групата ще се разделят с постовете си и ще бъдат отстранени от фирмата. На техните места ще бъдат поставени млади и перспективни хора, с нови идеи, на които ще се разчита да изправят на крака рухналите закостенели старци „Труд” и „24 часа”.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK