Новите собственици на "Труд" и "24 часа" ще засилват журналистическата етика

Новите собственици и инвеститори в издателя на "Труд" и "24 часа" - Христо Грозев, Любомир Павлов, Даниел Руц, Карл Хабсбург и Огнян Донев (отляво надясно).

© Георги Кожухаров

Новите собственици и инвеститори в издателя на "Труд" и "24 часа" - Христо Грозев, Любомир Павлов, Даниел Руц, Карл Хабсбург и Огнян Донев (отляво надясно).Австрийската компания "БГ приватинвест" ще държи мажоритарния дял акции в издателя на "Труд", "24 часа" и "168 часа" - холдинга "ВАЦ медийна група България", а останалата част от капитала ще остане за бившия банкер Любомир Павлов и най-вероятно Огнян Донев, който засега участва в сделката като финансов инвеститор със заемно финансиране с опция също да стане сред съсобствениците на групата. Това стана ясно днес на пресконференция на новите собственици на медийния бизнес на германската "ВАЦ медиенбетайлигунгс унд командитен гезелшафт" в България.


Както стана ясно вчера "ВАЦ медийна група България" беше продадена на "БГ приватинвест" (чрез сепциално създадената за целите на придобиването "БГ Принтмедиа"), притежавана от Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. В сделката се включиха български партньори - мажоритарният собственик на "Софарма" Огнян Донев и бизнесменът и бивш банкер Любомир Павлов.


Сделката е за 100% от "ВАЦ медийна група България", което включва "Труд", "24 часа", "168 часа", "Седмичен труд", няколко на брой списания, 8 регионални издания, печатница, разпространителската компания "Стрела", целия сграден фонд на групата, притежаван в страната и други.
Абревиатурата ВАЦ е единственото нещо, което ще отпадне от името на холдинга и той вече ще се казва "Медийна група България", съобщиха от новия мажоритарен собственик на компанията. Цена на сделката така и не беше оповестена, като новите собственици се оправдаха с клауза за конфиденциалност с досегашните собственици. Спряганите засега суми са от порядъка на 60 до 120 млн. лв.


"Както е било и досега, няма да има вмешателство в редакционната политика на изданията. Единствено ще има още по-строги изисквания за придържане към журналистическата етика и проверка на фактите, които се отразяват", обяви Христо Грозев, един от управляващите съдружници в "БГ приватинвест". Според него изданията на ВАЦ са лидери на пазара и отговарят на изискванията за независими медии, за които има все още огромна ниша на пазара, а "24 часа" и "Труд" са вестниците, в които българското население все още има най-голямо доверие. "Имаме сили да удържим лидерските позиции на медийната група", каза още Грозев.


На пресконференцията присъстваха и партньорите на българина в "БГ приватинвест" - Карл Хабсбург и Даниел Руц. Според германският вестник "Виртшафтсблат" Грозев има 34% от компанията, а другите двама собственици притежават по 33% от дяловете.


Сред основните приоритети на новите собственици ще е засилване на присъствието на "24 часа" и "Труд" в интернет - ниша, в която според тях трябва да се развиват всички печатни издания в България. Съкращения извън планираните вече в рамките на групата не се предвиждат. "Има програма за оптимизация на разходите и персонала, която е реализирана наполовина и ние не предвиждаме нещо повече от това", каза Христо Грозев в отговор на журналистически въпрос.


Очакванията за финансовите резултати на медийния холдинг са те да отбележат спад спрямо миналогодишните, когато дружеството приключи с малко над 80 млн. лв. продажби и малко над 2 млн. лв. печалба. "Ще имаме оперативна печалба", обясни Христо Грозев. 


Силен интерес предизвика участието в сделката на Огнян Донев, един от най-големите български предприемачи и инвеститори, който съвсем наскоро оглави най-голямата работодателска организация в страната - Конфедерацията на индустриалците и работодателите (КРИБ). "Включих се в сделката със свои лични средства като физическо лице", уточни Донев. Двамата с Павлов са дългогодишни приятели, а чрез Финансова консултантска компания Павлов държи малко над 16% от акциите на фармацевтичната компания "Софарма", в която Донев е мажоритарен собственик. От думите му се разбра, че той гледа на участието си в придобиването на ВАЦ като на доходоносно вложение, без да има амбициите да става медиен експерт. "Сега е моментът за добри инвестиции", уточни той.


На брифинга стана ясно и че главният редактор на "Труд" Тошо Тошев  засега остава миноритарен акционер в "Медиа холдинг", на 60% дъщерно подразделение на "ВАЦ медийна група България", което издава "Труд", "Нощен труд", "Седмичен труд" и други. "Това е негово решение. За нас е абсолютно приемливо той да остане миноритарен акционер в "Труд". Ако има други очаквания и договорености ние сме готови да му ги купим", посочи Христо Грозев. Пред камерите на "Канал 3" Тошев заяви, че делът му е в размер на малко над 7%. Какво казаха новите собственици и инвеститори в медийния холдинг


Христо Грозев, управляващ съдружник в "БГ приватинвест"


Няма да има вмешателство в редакционната политика. Без да се приема като намеса, ще има по-строги изисквания за етика и проверка на фактите, които се изнасят. Това е единственото, което може да бъде засилено. Не идваме с идеята да създаваме нови брандове, а по-скоро, за да се съсредоточим към миграция на съществуващите брандове в интернет


Любомир Павлов, медиен консултант и бивш банкер


Това е най-мащабния проект, с който съм се ангажирал. Известно време се колебаех за инвестицията във ВАЦ. Говорих с моя приятел от детинство Огнян Донев, който няколко пъти безуспешно съм се опитвал да го накарам да се включи в инвестиции в медии. Този път обаче той отговори позитивно, включи се със собствени средства и реших, че и аз мога да го направя. Най-ценното като активи в придобитите от нас медии са главните редактори и екипите им.


Огнян Донев, професионален инвеститор и мажоритарен собственик на "Софарма"
"Софарма" не е участвала в тази сделка и няма нищо общо с инвестиции в медиите. Инвестирам във ВАЦ в качеството си на физическо лице. Нека не се бъркат двете неща.


Не съм специалист в областта на медиите, нито възнамерявам да ставам такъв. Кризата обаче е в разгара си, има първи симптоми, че излизаме от нея и сега е моментът за добри инвестиции.


Даниел Рут, управляващ съдружник в "БГ приватинвест"


Искаме да доразвием тези марки, които по същество са информационни центрове. Абсолютно задължително е развитието в интернет пространството. Това е нещо, без което всички вестници трябва да преминат.
 

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 768 Весело

  Това ще да е вица на деня

  malart.blog.bg
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  Клонингите атакуват!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Ъхъ. Не е зле, че при старите собственици етиката леко понакуцваше, дано сега Любо Пъпката да затегне нещата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1341 Весело

  "... Както е било и досега, няма да има вмешателство в редакционната политика на изданията. Единствено ще има още по-строги изисквания за придържане към журналистическата етика и проверка на фактите, които се отразяват..."

  Така...

  Още на първата си официална пресконференция, новите собственици обвиняват старите - WAZ, които наричат себе си една от най-големите и уважавани европейски медийни групи, - в меркантилност и непрофесионализъм?!...

  Виж ти!...

 5. 5 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Първо трябва да я въведат и после да я засилват!

  Klaatu Barada Nikto!
 6. 6 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Журналистите в споменатите медии наистина имат нужда от СЕРИОЗНО засилване на професионалната им етика...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1175 Весело

  "24 часа" и "Труд" са вестниците, в които българското население все още има най-голямо доверие"

  хахахах, в моята класация са на ниво "шок" и "уикенд".

  такива 'информационни' парцали не докосвам.

 8. 8 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#5] от "Karla":

  ...Music is the best

  I am gross and perverted
  Im obsessed n deranged
  I have existed for years
  But very little had changed
  I am the tool of the government
  And industry too
  For I am destined to rule
  And regulate you

  I may be vile and pernicious
  But you can't look away
  I make you think Im delicious
  With the stuff that I say
  I am the best you can get
  Have you guessed me yet?
  I am the slime oozin out
  From your tv set

  You will obey me while I lead you
  And eat the garbage that I feed you
  Until the day that we don't need you
  Don't got for help...no one will heed you
  Your mind is totally controlled
  It has been stuffed into my mold
  And you will do as you are told
  Until the rights to you are sold

  Все едно е писано за наште ДС дружки! Само, че е за медиите в УСА и то преди близо 40 години.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 9. 9 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#8] от "G. H.":

  Видя ли , в УСА е можело да се пишат такива неща и преди 40 години , докато на други места ... ами и сега не може.

  Klaatu Barada Nikto!
 10. 10 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 434 Весело

  Интересно при такова засилване на етиката, мадам Велева ще остане ли на работа?

  Те е добре да почнат първо от засилване на журналистиката, пък етиката после....

 11. 11 Профил на bubana
  bubana
  Рейтинг: 381 Неутрално

  По-лошо няма как да стане. "Труд" и "24 часа" написаха най-мрачната страница на българската журналистика. Те създадоха поръчковата, платена журналистика, вярно служиха на олигархията и на агент Гоце Седефчов Сирищника. Те създадоха цяла школа, която обви в поквара една достойна професия. Унищожаваха хора по поръчка, издигаха хора по поръчка. Който и да е собственик сега, ако иска да се върне поне малко част от авторитета на тези издания, трябва да прочисти до дъно тези клоаки. Ако не, те ще си отмрат бързо. С невероятно гнусни личности като Тошо, Венелина, Зюмбюлев, Мадам В, Джамджииева нищо почтено не може да се върши. Те биха били полезни на младите хора само с едно - да се използват публикациите им като учебно помагало за дъното, до което може да се стигне, ако няма и грам почтеност, чистоплътност и професионализъм.

 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1986 Весело

  "Труп" и "24 фаса" и журналистическа етика?!
  Шегувате се, нали?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  В "24 часа" и "Труд" имало журналисти? Хм...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Фактът, че трите вестника минават от ЩАЗИ (ВАЦ) в австрийски ръце (а и в български) показва, че става дума за най-тъпа маневра. ДС чрез виенската си централа ще запази контрола си върху вестниците, ВАЦ се отърваха от тях, защото трите парцала вече бяха натрупали прекалено отрицателен обществен образ. Сега новите стари господари от ДС ще предприемат първо маневра по изчистване на образа и фалшива кампания с мото от рода на "Вижте, ние не сме като предишните". Но реална промяна няма да има, трите парцала ще си останат рупор на червената мафия.

 15. 15 Профил на Bagryan Malamin
  Bagryan Malamin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тиа вестници са съвсем умреа!

 16. 16 Профил на kirkdouglas
  kirkdouglas
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "УЛАФ":

  Кой по-точно от новите собственици е ченге? Това са твоите приятели - седесарчетата, така че не се прави на луд.

 17. 17 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 541 Весело

  Да живей СТЕФАН СОФИЯНСКИ!!!!!!!!!!!!!!!Да му мисли КОСТОВ!!!!

 18. 18 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Хубаво е повече български вестници да попадат в добри ръце. Не знам за другите нови собственици, но Огнян Донев е един от най-интелигентните и предприемчиви българи с култура коренно различна от профанската мутрафония на повечето ни богаташи. Надявам се това да окаже влияние и върху етиката и съдържанието на тези два вестника, които в момента са по-гола вода и от Шок.

 19. 19 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 622 Весело

  Приятелски Ви съветвам, драги форумци, не поствайте в часовите парцали, защото оттам известиха, че по ІР намирали критикуващи форумци и им чупили краката.

  Ваш

  07

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 20. 20 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#16] от "kirkdouglas":

  Българският пълнеж е само за фасада. Мен ме вълнува виенският компонент....

 21. 21 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#19] от "07":

  Къде ти, братле, аз не ги отварям, ти ме пращаш коментари да пиша в тях

 22. 22 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пъпката ще оправи етиката.Особенно на по младите и с готини цици журналисти.Ще ги вози с лимузина из София и ще им ближе пъпките

 23. 23 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Любчо Пъплето и етика - мухахахахахахаха....Ще препере некоя парица от Общинска банка и айде....*Бахти прехода ,* бахти чудото....

 24. 24 Профил на taco
  taco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЕВРЕИ И ЕТИКА??? Тия като ти кажат добър ден не гледаш слънцето защото е сред нощ!

  Каквото и да ви говорят става дума за любов!
 25. 25 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Каква етика в най-долнопробни парцали?

 26. 26 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Значи : "Овца блъсна камион", става: "Камион блъсна овца"-все пак ще е нещо !

  4itatel
 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До авторите: Номинирайте заглавието на тази статия в конкурс за най-кратък виц.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "Биволъ откри в базата Булстат данни за свързани интереси на собственика на "Софарма" Огнян Донев с Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Ирен Кръстева чрез инвестиционно дружество "Надежда", което е едновременно в собствеността на "Софарма" и на полиграфическия комбинат Родина, който е печатницата на "Нова медийна група". http://www.webcafe.bg/id_1863572275_BivolA_razkri_koy_kupi_VATs
  Ако е вярно, тия вестници ще станат още по-големи парцали. И жална й майка на българската природа, щом Цеко Минев засилва медийното си влияние.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 29. 29 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#28] от "moreni":

  Това да го беше адресирал към № 16, който е спец по произхода на парите на родния бизнес...

 30. 30 Профил на smarf
  smarf
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тошо и Венелина остават. Ние обаче отдавна сме си отишли. Тези жрици от бардака на ВАЦ са ни до болка познати.С тях могат да ловят най закъсалите мераклии. Но и те вече не са клиенти,защото са дементирали.

 31. 31 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 808 Неутрално

  ако са верни слуховете, че имат общо с Ирена Кръстева си представям накъде ще засилят журналистическата етика

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 32. 32 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#30] от "smarf":

  И освен в екипа, няма да има промяна и в редакционната политика. Тоест - ДС си остава както и по-рано.

 33. 33 Профил на kirkdouglas
  kirkdouglas
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не мога да разбера какво сте се разсмърдяли. Се едно вестниците могат да станат по-зле отколкото са сега.

 34. 34 Профил на kirkdouglas
  kirkdouglas
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всъщност можеше, ако ги бяха купили Цецо Василев и Доган, но явно всички тук това искат.

 35. 35 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#33] от "kirkdouglas":

  "могат, могат", казал оптимистът

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 36. 36 Профил на kirkdouglas
  kirkdouglas
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "moreni":

  хахаха

  За по-зле не знам, но мижитурките Тошо и Венелина трябва да ги изритат. Тошо направо да си търси нов дроб.

 37. 37 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Абе кой чете тия парцали? Тука май само бакшиши сте се събрали...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 38. 38 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  Я па тия!? ...И що, вее? ....Я как убаво си смърди на Бор и на Бреза.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 39. 39 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поредните перачи на пари !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK