Заетостта в Европейския съюз остава без промяна


България е сред страните членки с най-силен спад на показателя

Нивaтa на заетостта в Европейския съюз и еврозоната останахa без промяна през третото тримесечие в сравнение с предишните 3 месеца, показват данните на Евростат. Агенция "Ройтерс" коментира, че това може да се дължи на икономическо забавяне вследствие от мерките на редица правителства от общността за понижаване на бюджетните им дефицити.


В сравнение с третото тримесечие на миналата година заетостта се е понижила с 0.2% както в ЕС, така и във валутния съюз, сочи информацията на Евростат.
Броят на заетите в еврозоната за периода юли - септември остава 144.5 млн. души. Секторите на промишлеността, строителството и земеделието са продължили да съкращават служители, докато повече наети се отчитат в сферата на финансовите услуги, публичната администрация, здравеопазването и транспорта.


"Фактът, че заетостта остава без промяна, означава, че работодателите не наемат, а се опитват да увеличат продуктивността на настоящите си служители", коментира Хауърд Арчър, главен анализатор за Европа от IHS Global Insight. "Съмняваме се, че пазарът на труда ще се подобри в скоро време, което означава, че безработицата ще остане висока", допълва той.


Притеснителна тенденция е, че България остава сред страните - членки на ЕС, с най-голям спад на заетостта. Той е 0.7% на тримесечна база, като по-зле се представя единствено Естония (отчитаща понижение от 0.8%).


На годишна база регистрираме рекордно за общността понижение от 5 на сто.
Заетостта в най-голямата европейска икономика - Германия, е нараснала с 0.3%, а повишението във Франция е 0.2%. Засегнатите от дълговата криза Гърция и Испания регистрират спад от по 0.7%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK