България може да си върне правото да търгува емисии до края на 2010 г.

Експерти на ООН са преценили, че страната вече измерва адекватно парниковите газове

Половин година след като на България беше отнето правото да търгува с квоти парникови газове, звеното на ООН, което отговаря за прилагането на Протокола от Киото, е преценило, че страната вече се е поправила и е започнала процедура по връщането на акредитацията. Това съобщи пред БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова.


Тя посочи, че въпросът за България е бил повдигнат на конференцията на Обединените нации за климата в Канкун и там е станало ясно, че посещението на експертите на ООН в страната през есента е приключило с положителна оценка.


Акредитацията за търговия с емисии бе отнета в края на юни. Причината беше лошата национална система за инвентаризация на годишните парникови емисии в страната през 2007 и 2008 г. Оказа се, че игнорирайки забележки от страна на ООН, държавата не е отчитала емисиите от някои сектори като отпадъците - освен общинските и регионални депа в България в предишните години имаше и стотици незаконни сметища.
Въпреки препоръките тя не е измервала и емисиите в резултат от промяна на предназначението на земята като залесяването или обезлесяването. Освен това достоверността на данните беше под съмнение заради липсата на редовен обмен на информация между екоминистерството, което отговаря за инвентаризацията, и другите отговорни ведомства - министерствата на икономиката, на земеделието и на вътрешните работи, както и Националния статистически институт.


През октомври държавата покани на проверка в София екип на ООН, който е заключил, че всички пропуски в системата за инвентаризация са отстранени, обясни Караджова. Това означава, че до края на месеца или в началото на следващата година България вероятно ще си върне правото да търгува с емисии, каза тя.


Това е добра новина за българските предприятия, защото много от тях разполагат с излишък от квоти за продажба, коментира пред "Дневник" зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. В момента 140-те български компании, включени в европейската схема за търговия с емисии, търгуват квоти само помежду си, тъй като националният регистър на транзакциите на квоти, където са въглеродните им сметки, е отрязан от европейския и международния.


Фирмите участваха на европейския пазар по-малко от 3 месеца, тъй като едва през април тази година Европейската комисия допусна България до търговията. До края на юни, когато ООН ни отне акредитацията, фирмите успяха да изтъргуват общо 9.4 млн. квоти.


Връщането на акредитацията ще ни позволи да продаваме и от 200-те милиона държавни квоти по Протокола от Киото, посочи Караджова. Резултатите от срещата в Мексико обаче не са обнадеждаващи за търговията с тези активи, защото не се постигна споразумение за намаляване на емисиите след 2012 г., когато изтича Протоколът от Киото, обясни Бранков. Единици са държавите, които дотогава ще са в недостиг, а потенциалните продавачи са много, така че шансовете за продажбата им са намалели, смята той.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ма какво право бе? Вие в тая медия като ги пишете тия работи вярвате ли си?
  Имаше пет месеца дискусии в ООН за и против правото да се търгуват, заменят или прехвърлят и накрая се реши да не се разрешава всякакви заменки и търговийки.
  Никой няма право да търгува емисии.
  Разберете го най-сетне

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нещо си се объркал.
  Ще ни върнат правата и най-верочтно ше има сделки. Но тези пари отиват стриктно за "зелени политики" - повишаване на енергийната ефективност, ВЕИ, рекултивация на замръсени терени и тн. Няма никакъв шанс и цент от тях, за ужас на ББ и Дянков да отидат в бюджета или по "антикризисни мярки"!
  Между другото няколко човека си скъсаха задниците за да ни върнат правото за търговия и никой не оценява къртовския им труд!

 3. 3 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Каквото си искат, това и правят с нас!!! Имате право и нямате право-ха ха ха! Смешно, особенно когато сте зависими и то от кого!??? От Ротшилдовци и Сие!!! Роби ненагледни!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK