Строителният контрол катастрофира в незаконните вили на язовир "Искър"

Дори постройките във вододайната зона не можело да бъдат съборени

Милка Гечева

© Дневник

Милка ГечеваТри четвърти от незаконните строежи край язовир "Искър" са узаконени или са сменили собствениците си и затова няма да бъдат премахнати. Това става ясно от отговор на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) на въпроси на "Дневник" защо построените без разрешение вили, установени през 2007 г., изведнъж намаляха в пъти.


В понеделник строителният контрол премахна първите 26 незаконни постройки край "Искър". Повечето обаче бяха огради и бунгала, а масивни вили във вододайната зона остават непокътнати.


След проверките от преди три години са започнали процедури за събаряне на 150 постройки край язовира. Близо 60 от тях обаче са прекратени почти веднага, тъй като собствениците са представили документи за законността на строежите - удостоверения за търпимост (издават се за незаконни сгради, направени преди 2003 г., и важат, докато бъдат узаконени), актове за узаконяване, разрешения за строеж, обяснява ДНСК.
"Нямаме право да премахваме строежи, които са със строителни книжа, имат актове за узаконяване, разрешения за строеж или удостоверения за търпимост", каза и шефът на дирекцията Милка Гечева пред "Нова телевизия" вчера.


След като първите здания са отпаднали от списъка за събаряне след 2007 г., в него са останали 97 обекта. Заповедите за премахване на една трета от тях обаче междувременно са били отменени от съда или от строителния контрол след представяне на документи за узаконяване. "От нашата проверка се установява, че актовете за узаконяване и разрешенията за строеж са от 60-те, 70-те, 80-те, 90-те години, т.е. издаването на строителни книжа не е станало изведнъж", каза Гечева.


Списъкът с постройките за събаряне намалява с още 12, тъй като собствениците им междувременно са се сменили и процедурите трябва да започнат отначало. Такъв е случаят с къща на брега на язовира с висока подпорна стена и кей за яхти. Тя беше в списъка за събаряне, но в последния момент премахването й беше спряно. Имотът е на Велизар Величков, собственик на фирмата за строителни смеси "Центрум строй".


От ДНСК обясниха, че "в хода на административното производство е установено различие в собствеността, във връзка с което на 29.11.2010 г. издадените заповеди за премахване на строежи в този имот са връчени на новия собственик". От строителния контрол обясниха, че при проверките през 2007 г. не е имало данни кой е притежавал къщата. "В тази връзка за момента премахването е отложено, но не е отменено", пише в отговора на ДНСК.


Три години след първите актовете за събаряне край язовира все още се точат дела за девет от постройките и заради това те не могат да бъдат премахнати. Така в списъка на ДНСК към днешна дата остават едва 40 незаконни строежа - 26 от тях бяха съборени в понеделник, 9 са премахнати от собствениците им, а за още 5 в момента се търси фирма да ги бутне.


"Относно предстоящото принудително изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи не трябва да се очаква, че предмет на тези действия са голяма част от вилните сгради. Предстои да бъдат изпълнени влезлите в сила заповеди за строежи, представляващи предимно бунгала, едноетажни сгради и огради", предупредиха от ДНСК.


В параграф 22 попадат повечето строежи във вододайната зона на язовира. По закон в нея е абсолютно забранено да се строи. Въпреки това ДНСК не може да премахне вилите, които имат строителни книжа или са узаконени от общината.


"Как са се оказали строежи със строителни книжа в тази зона на язовира, как се оказва, че са върнати земи там, ДНСК няма как да е компетентен орган, който може да изследва този проблем", каза Гечева и прехвърли към общината и съда. В понеделник от Столичната община обещаха да дадат обяснение как се разрешават строежи на забранени за това места, но после отложиха брифинга за следващата седмица.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Събориха на бабата и дядото бараката, от 20 м3 и това е.

  Къща на митничат няма да се пипне, то си бе ясно като бял ден.

  investments.dir.bg
 2. 2 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Обясненията на Гечева са още един аргумент, за срастването на държавния апарат с мафията.
  Строителният контрол реагира само срещу имотите на бедните хора и тези без връзки.
  Всяко едно от така наречените "узаконявания" означава парички под масата за главния архитект и кмета.
  Делата в съда, за всички е ясно как ще завършат - там съдиите ще намажат и обектите ще се окажат абсолютно законни.

 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  И как точно се узаконяват обекти във вододайната зона? Куршум или по-добре въже за рушветчиите на държавна служба, които са ги узаконили. Да не говорим, че такова "узаконяване" би следвало да е недействително.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 4. 4 Профил на Закилица
  Закилица
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В един от форумите читател даде ефективно решение на проблема - напълване на язовира до максималния му обем.

 5. 5 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 608 Неутрално

  И защо да е катастрофирал строителния контрол - бараката на бай Стоил я събориха.

 6. 6 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Гневно

  Жалки говна, това са лайнарите в ДНСК.

  Хесапов - герой на нашето време
 7. 7 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "Хесапов":

  Пропускаш лайнарите в ГЕРБ. Те са още по-жалката пасмина.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 8. 8 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Като не могат да си вършат работата да ги съкратят. И без това държавната администрация ни струва 5 милиарда лева годишно, а от нея полза няма!

  Колко пари струват на България чиновниците и държавните служители: http://borsi.blog.bg/novini/2010/03/11/kolko-pari-struvat-na-bylgariia-chinovnicite-i-dyrjavnite-sl.509036

  investments.dir.bg
 9. 9 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Разбрахте ли сега защо тази кочина никога няма да се оправи? Защото няма кой и от къде да помете тази измет на върха на държавата.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Какви "узаконени" постройки във вододайна зона?!

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#6] от "Хесапов":

  Да,ама съществителните в поста ти се вливат в язовира

 12. 12 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  От цялата дъндания разбрах едно-събориха бараката на известния престъпник Бай Стоил. Защо обаче не са коинфискували и черно-белия му портативен телевизор, не стана ясно! Според мен престъпникът е подкупил някого......

 13. 13 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Още един от кьорфишеците на Голямата Уста ББ не гръмна.
  Защото на всички е ясно, само на него и неговата пасмина не е, че трябва да се започне отгоре надолу - от кметовете, главните архитекти и останалите чиновници, които стоят зад цялата тази каша. И които продължават, като например главният архитект на София, да се правят на вода ненапита.
  Вместо отдавна да гният в някой пандиз.

 14. 14 Профил на se_nau
  se_nau
  Рейтинг: 616 Весело

  аа разбрахте ли сега от къде са имотите на ЦЕЦКО таралежко и др в столична община -- Герджиков да ги влючи в новия план на София ( 1 зона )

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Аре стига герберастки номера бе, милиционерите! Каква е тая Гечева? Къде е селския ерген Плевнелиев? Къде е оня плашипутарник Цецо да изтръшка собствениците от вододайната зона. Къде е Боко Тиквата да въздаде справедливост? Е-ееех жалки милиционерски душици.

 16. 16 Профил на se_nau
  se_nau
  Рейтинг: 616 Неутрално


  До коментар [#4] от "Закилица":

  хе хе и ти вярваш ли че ще стане добро решение но невъзможно в БГ

 17. 17 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Язовирът да се напълни до преливника!

 18. 18 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Всичко е един голам ЦИРК приятели.

 19. 19 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Гневно

  Да запитам: Как се продава/купува НЕЗАКОНЕН обект? Направиха ме ЛУД да уреждам документи на ЗАКОНЕН НАСЛЕДСТВЕН ИМОТ, в който имам дял... а как ли се прави ЗА НЕЗАКОНЕН, ПОДЛЕЖАЩ НА СЪБАРЯНЕ бре???? АЛООООУУУУ!!!!!!

 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  ....По закон в нея е абсолютно забранено да се строи. Въпреки това ДНСК не може да премахне вилите, които имат строителни книжа или са узаконени от общината.....
  Значи някой от общината е извършил престъпление и да се озове където трябва. И не мога да разбера как някой живее във вододайна зона. В България има сигурно 50 служби за безопасност и ми е много весело, как къща без канализация и т.н. изобщо може да се ползва в такава зона.

 21. 21 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#19] от "Коки":

  Прави се с едни специални малки зелени документи на които трябва да стои подписа на американски президент

 22. 22 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 782 Гневно

  Честито на софиянци! Оказва се, че фекалиите в питейната им вода са узаконени!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 23. 23 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Пак казвам:

  - Които са узаконили строежите във вододайна зона - на СЪД.

  - Язовирът - догоре.

 24. 24 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 561 Гневно

  Не съм юрист, така че бих помолил някой да ми разясни каква е тая простотия "удостоверение за търпимост"? Тия наглеци да не са си ги издавали един на друг по съседски във вододайната зона? Страхотни закони имаме явно, защо не са предвидили и "заявление за нетърпимост"....

  Боян Р.
 25. 25 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#19] от "Коки":

  Правилният въпрос е не "как", а "колко". Иначе и в Парламента и в общината със зъби и нокти се борят срещу корупцията....

  Най-тъпото е, че си заслужаваме съдбата: мълчим си като говеда, не протестираме, журналистите не правят скандал от това... Ако беше другаде (западно от Калотина) много шум щеше да се вдигне и щяха да изпопадат поне разни бушончета като зрели круши.

  Боян Р.
 26. 26 Профил на Martin Moutafchiev
  Martin Moutafchiev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хайде Плевнелиев твой ред е сега да те видим или и ти там виличка си скатал!

 27. 27 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Какво ли ще стане, ако столичани излязат по площадите с плакати "НЕ ИСКАМ ДА ПИЯ ПОМИЯ!"
  Време е да вземете нещата в свои ръце!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 28. 28 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Щом за такова крещящо наришение като строеж в чашата на язовира не могат да се преборят, за каква борба с мафията говорим. Смях.
  Всички "узаконявания" са недействителни. Кратко и ясно. Как са станали "собственици"?
  Ами Дневник още през 2006-та описа "процедурата" - http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2006/08/15/277600__vododaina_zona_ili_pomiina_iama/
  На малки стъпки - всяка от която законна.
  Юридически хаос. Нарочно създаден.

  Затова се създава нова карта на язовира с точно описание на зоните, всичко реституционните актове се обявяват за нищожни и точка.

 29. 29 Профил на andrea33
  andrea33
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В понеделник от Столичната община обещаха да дадат обяснение как се разрешават строежи на забранени за това места, но после отложиха брифинга за следващата седмица."

  Ще чакаме!

 30. 30 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Узаконителната мафия действа. На мой познат са му искали 5000 лв за да не му бутнат къщата която е строена без книжа.
  Обикалят и гледат къде няма да ги убият или застрелят и тръгват с багера. Мъкнат се по селца и паланки, а тука пред медията се прави на неразбрала защо и как общината е веърнала и разрешила.
  Ами върнала е и е разрешила защото там рушвета не е 5000 а 4500.
  ДНСК е тотално излишна институция.
  Разрешаването, забраняването и бутането са си работа на местната община, а държавата трябва да може да само и единствено да провежда ревизии по изпълнението на закона и да глобява ако общината не го налага.
  Разбира се въз основа на друг зут, а не на тоя.
  Преди време беше - плащаш глоба и те узаконяват. Ако строителството отговаря разбира се на стандартите.
  Какъв им е проблема да го въведат отново ще попитате вие.
  Ами проблема е че глобата влиза в общинския бюджет, а рушвета - в частния джоб.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 31. 31 Профил на plamen_p
  plamen_p
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Зорница за статията!

  Ясно защо България е, и ще си остане, държава от третия свят.
  Щом за такива случаи, най-нагло, демонстративно и пред очите на всички, законът не се прилага, какво да говорим за останалите?

  Кочина.

 32. 32 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 406 Неутрално

  КОЛКО ЖАЛКА ДЪРЖАВА СМЕ.

  НОВОТО СТАРО УПРАВЛЕНИЕ И МОРАЛ ЗА 1 МЕСЕЦ ПОКАЗА ЧЕ С НИЩО НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ НДСВ,ТРОИНАТА И СИНИ.

  СРАМ Е Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН И ЖИВЕЯ В ТАЗИ МАФИОТСКО- ДС - ПОЛИЦЕИСКА СТРАНА

  Аз Съм
 33. 33 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Сега като чуете проф. Вучков да казва "сера ти в устата" на някой зрител, да знаете какво има предвид.

 34. 34 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 551 Неутрално

  КЪДЕТО БОКО И ЦОКО ИМАТ ПРЪСТ, ТУРИ МУ КРЪСТ!

 35. 35 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1009 Весело

  Хааа - Хаааа - Хаааа. След като строителството във вододайна зона е абсолютно забранено и незаконно, значи няма начин постройките да бъдат узаконени. Ясно и просто. И сто документа да имат собствениците, в които да пише, че са законни това просто значи, че тези сто документа са менте и издалите ги са клиенти на прокурора. Или има закони в държавата или утре и аз ще отида и ще си построя къща там или на всяко друго място където ми харесва в България. Затова ДНСК изпълнявайте закона, моля! Иначе и вие ставате клиенти на прокурора.

 36. 36 Профил на RockyCoast
  RockyCoast
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#12] от "kirsner":

  Чакай де...за телевизора му има комисията Кушлев,тя ще му го конфискува защото през края на 80-те години тоя телевизор струвал около 400лв. ,а бай Стоил е работел за около 120 лева тогава и има разминаване в доходите му....може да му конфискуват и радиоапарата дето го даваха по телевизията като изнасяше покъщнината си човечеца,както и леката му кола,пак поради същата причина....Няма по-жалки управляващи от българските,предишните ограбиха националните ресурси и богаства ,а тия ще свалят и кожите от гърбовете на нещастните хорица,скоро време ще очакваме некоя акция ДНСК "дограмите", естествено тя ще е насочена срещу бандитите обитаващи панелни блокове,дръзнали да остъклят балконите си да се спасят от студовете през зимата,къщи на добре облечени бизнесмени в баровските квартали и курорти няма да се проверяват,те не си остъкляват терасите,защото имат достатъчно пари да си купят дърва за масивните камини вътре...

  .
 37. 37 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 616 Весело

  Неа проблем!!
  Тиквата да прекръсти зоната от вододайна в лайнодайна и да реже лентичката.

 38. 38 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  тъй като собствениците им междувременно са се сменили и процедурите трябва да започнат отначало
  - това не мога да го разбера! Защо не се прави акт за незаконната постройка без значение на кой е - ако иска после собственика да дойде да обжалва!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 39. 39 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Кенефистан! Ненапразно ни изрисуваха така на европейската карта.Такива неща се случват в държави като Нубия...

 40. 40 Профил на gencho_penchev
  gencho_penchev
  Рейтинг: 395 Гневно

  Напълнете язовира!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 41. 41 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Не строителният контрол, а държавата катастрофира.
  Като няма друг начин - язовира на макс!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 42. 42 Профил на unufrii
  unufrii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не се притеснявайте за десетина постройки до вододайната зона , в Самоков ще се строи суперсметище до река Искър, което ще прибира боклука и на Ихтиман, Костенец, Долна баня и евентуално софийските бали, само на десетина километра от язовира!

  unufri
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK