България ще трябва да плати 600 хил. долара на "Адвент" по казус с БТК

Причината е в неправилно подадена жалба към американската компания

България ще трябва да плати 600 хил. долара на "Адвент" по казус с БТК

© Живко Ангелов
Делото ще продължи да се води само срещу "Вива венчърс" и "Неф телеком"


60 млн. лв. са делата за неправилно съкращаване на персонал след приватизацията

България ще трябва да плати 600 хил. долара на американското дружество "Адвент интернешънъл", защото неправилно е адресирала жалба към него за неспазване на следприватизационни задължения по договора за покупката на БТК.Това е решил Международният арбитражен съд в Париж, стана ясно днес.


От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) потвърдиха пред "Дневник", че късно вечерта във вторник са получили решението на съда, но все още не могат да излязат със становище, тъй като юристите им не са се запознали с казуса.
"Адвент" закупи българския телеком през 2004 г., но чрез своето дъщерно дружество "Вива венчърс", а впоследствие БТК беше продадена на "Неф телеком" чрез опция, която държеше исландеца Тор Бьорголфсон. Делото от държавата е заведено, защото "Вива венчърс" не е изпълнила приватизационните си задължения, като е намалила драстично персонала в телекома.


Проверка на "Дневник" в регистъра на вече несъществуващата Агенция за следприватизационен контрол (тя се сля с АП - бел. ред.) показа, че сделката по продажбата на БТК подлежи на контрол до 2009 г. На "Вива" са начислени неустойки за неизпълнение на задълженията през май 2009 г., а малко по-късно е заведен и искът за изплащането им.


Проблемът с жалбите до арбитража обаче е дошъл заради неясноти в приватизационния договор, според които именно конституирането на ответник, който да носи отговорност за нарушение на договора, е било един от сериозните проблеми по делото, признаха източници, близки до казуса. Това е било и причината да се отправят жалби към "Адвент", "Вива" и към "Неф телеком".


В приватизационния договор е имало клаузи, според които голяма част от акционерите могат да носят отговорност по задълженията на компанията до определен процент, сред тях е било и "Адвент интернешънъл".


В крайна сметка парижкия съд отсъжда, че трябва да се образува само срещу "Вива венчърс" и "Неф телеком", а на "Адвент" трябва да се изплатят 600 хил. долара. По неофициална информация санкцията, наложена на България, е при разглеждане на жалбата по допустимост. Тя ще бъде обсъждана пред съда и по същество.


Според информация на в. "Труд" в решението на съда е записано още, че България трябва да плати и разходите на юристите по време на двудневното дело в Хага, където се е провело второто заседание на съда. Те са изконсумирали сандвичи, кафета и сокове за 2000 лева.


Освен това в решението са включени и други разходи за 7000 лева. Юристи коментираха пред "Дневник", че решението може да се обжалва, но не е препоръчително, тъй като България може да загуби и малкото спечелено, а именно възможността да съди "Вива" и "Неф телеком".


Представител на държавата в арбитража е адвокатската кантора "Камбуров и партньори", избрана с конкурс в средата на 2009 г., месеци преди да изтече срокът за водене на дело по арбитража. Дружеството следи продажбата на БТК от 2002 г. и е участвало във всички процедури по препродажба на компанията.


Стратегията, по която се води делото, е одобрена от финансовото министерство. Потърсени за коментар, оттам заявиха, че информацията както по приватизацията на БТК, така и по водения арбитраж е конфиденциална и не може да бъде предоставяна. Подобен отговор беше получен и от адвокатската кантора "Камбуров и партньори".


"Освен съществуващата клауза за конфиденциалност отделно от това и с оглед стратегията за водене на делото и запазване интересите на доверителя ни е недопустимо да се предоставя такава информация в хода на настоящото производство, тъй като същото не е приключило.


В допълнение, съгласно правилата на Арбитражния съд публичното предоставяне на информация се извършва само със съгласието на всички участници в арбитражното дело", обясни адвокат Владимир Рангелов от "Камбуров".


България в момента води две дела за съкращение на персонала срещу купувача на БТК на обща стойност 60 млн. лева. Освен това държавата има претенции към препродажбата на телекомуникационната компания, защото по силата на друга клауза в приватизационния договор би трябвало да получи определена сума от цената, но вече три години не е събрала ресурс, за да стартира процедура в Париж.


В края на миналата година, зам.-министърът на финансите Владислав Горанов изнесе информация, според която "Вива венчърс" е предложила компенсация на България от 20 млн. евро по постигната при продажбата цена. Предложението е било отхвърлено от Агенцията за следприватизационен контрол като финансово неизгодно. В момента част от имуществото на БТК е запорирано от АПСК заради дълговете на собствениците й.


Настоящ директен собственик на дружеството е "Неф телеком", зад което стои Pinebridge, бивше инвестиционно звено на американската AIG, което в момента е в процес по смяна на контрола.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Не България, а ние с вас трябва да платиме тези пари. Пак само ние сме виновни. Аман от тъпи журналисти, които не искат да кажат истината.

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Камбуров пак оплеска нещата.
  Ами вие да не би да очаквахте друго?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 467 Гневно

  "Адвент" закупи българския телеком през 2004 г., но чрез своето дъщерно дружество "Вива венчърс", а впоследствие БТК беше продадена на "Неф телеком" - ами нали затова е използвала друго дружество - за да може да се разграничи от загубата и нарушенията си евентуално!? Ебати кантората, щом не съобразява далаверата на затворилите очите си 'продавачи' прз 2004г... Ми те са се направили на утрепани - ще 'търсят отговорност' от тоя дето си я е ограничил до дружеството 'купувач' - Вива ли е , Мортос ли е... Хахаха
  Гати дебилната държавица сме.

 4. 4 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#2] от "Десен":

  А ти представяшли си колко ще трябва да платиме на руснаците заради тъпите ни зайгравки

 5. 5 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Червените мутри продават и получават парите, българския народ връща на купувачите обратно парите заради различни умишлено договорени от същите червени мутри с купувачите клаузи.

  Отделете време навреме.
 6. 6 Профил на Tihomir Todorov
  Tihomir Todorov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхотна картинка, от едно време.

 7. 7 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Няма проблем. Вместо просто да се влошава, положението става безнадеждно. Един юрист в държавната администрация трябва да получава минимум 7000 лева, за да бъде качествен.

 8. 8 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 434 Весело

  Тия, от това правителство, не знаят и една жалба правилно да адресират! Да е жив и здрав избирателят - данъкоплатец! Каквито си ги е надробил..........!

 9. 9 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#7] от "moon74":

  А това прочете ли го ?

  "Представител на държавата в арбитража е адвокатската кантора "Камбуров и партньори", избрана с конкурс в средата на 2009 г., месеци преди да изтече срокът за водене на дело по арбитража. Дружеството следи продажбата на БТК от 2002 г. и е участвало във всички процедури по препродажба на компанията."

  Май само на теб не ти е ясно, че адвокатската мафия нарочно проточва делата защото печалбите са гарантирани.
  Защо не каже "Камбуровеца" колко пари е взел да "защитава" интересите ни ? Или ,защо не ги е защитил?

 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#7] от "moon74":
  Високата заплата не е магическата пръчка, която ще превърне заемащите съответните работни места в блестящи специалисти. Между другото условията, при които се трудят много от служителите в държавните фирми и в администрацията не са от най-неатрактивните. Публична тайна е, че при назначаването важи правилото "Да намерим на човека работа."

 11. 11 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това означава, че хем ни ебат, хем им плащаме пари!!!???Това е вашата демокрация, която аз от цялата си душа мразя,...защото много от Вас не знаят какво означава демокрация!???

 12. 12 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Едно еврейче-ешкенази попитало баща си: -Татко, какво е това "демокрация"? Таткото погладил брадичката си и отговорил: - Това е такава система сине, чрез която ние отнемаме парите на гоята, като за заблуда все им говорим за "свобода" и "равенство"!!! --А те не се ли сърдят татко???-пак попитало еврейчето-ешкенази. ---Аааа, не сине, те нямат право да се сърдят! Защото в противен случай ще ги обвиним в "антисемитизъм"! А това означава, че ще лежат в затвора и ще плащат големи глоби!!!///////$$$ТА ТОВА Е ВАШАТА ГОЛЯМА ДЕМОКРАЦИЯ....ЗАБЛУДЕНИ ОВЧИЦА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не след дълго...Контрапартията ще дойде на власт и ще ...конфискува всичко и всички пари, ...така, че не се притеснявайте! Ще крадат и съдят това, което прилича на държава у нас ...още малко! После няма да могат, защото Европа или ще се разтури и ще се създаде ново сдружение на европеъските страни с нови закони и нови принципи или нищо от тях ...няма да важи в България!!!??? А те тогава сами ще фалират и ще искат помощ от България!??? Но ние ще си помислим...дали да им даваме, докато не са станали ...вярващи в Бога!???

 14. 14 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Въпросната сума да се намали от гласувания на ведомството бюджет за 2011 г. Пък те, ако искат да правят съкращения в щата, намаление на заплатите. Във всички случаи обаче прекратяване на договора с Камбурови и сие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK