Емигрантските преводи стигнаха близо 1.5 млрд. лв.

Потокът от тях расте с 4-5% на година от 2007 г.

Емигрантските преводи стигнаха близо 1.5 млрд. лв.

© Надежда ЧипеваНад 600 млн. евро са превели от началото на годината до края на октомври българи, живеещи в чужбина, на близките си в страната. Това показват данните от платежния баланс на България, публикувани от Българската народна банка (БНБ). Само през октомври трансферите от емигранти са 57.4 млн. евро, или 112.26 млн. лв.


Спрямо предходния отчетен месец – септември, трансферите намаляват с 3.2 млн. евро (6.3 млн. лв.), но това понижение е типично за този период, показват данните. Така общо от началото на годината до октомври изпратените от емигрантите средства вече са 1.18 млрд. лв. (605.5 млн. евро), което е с 28.8 млн. лв. повече от натрупаната сума година по-рано.


За период от 12 месеца (октомври 2009 г. - октомври 2010 г.) средствата са общо почти 1.5 млрд. лв. (764.2 млн. евро). От началото на 2009 г. най-много са били преводите през май тази година (139 млн. лв.), а най-малко - през януари 2009 г. (100.1 млн. лв.).
По думите на икономиста от "Индъстри уоч" Георги Стоев сумата на тези трансфери се доближава до сумата на преките чуждестранни инвестиции в страната. "Това се обяснява с факта, че в момента инвестициите са на рекордно ниски нива. При тях беше и най-големият спад заради кризата."


Изчисленията показват, че през 2009 г. живеещите българи в чужбина са пращали в страната средно по 113 млн. лв. на месец. Спрямо 2008 и 2007 г. тази средна сума се е увеличила с по 5 млн. лв. на година. Така тенденцията е за сравнително постоянен и плавен растеж. Осреднено, годишното изменение през 2008 г. и 2009 г. е 4.52%.


Ако този темп се запази, на база получената за цялата 2009 г. сума (1.36 млрд. лв.) към края на 2010 г. средствата от чужбина трябва да надминат 1.4 млрд. лв.


"Можем да говорим по-скоро за запазване на тези потоци", каза още Стоев. Според него това, което се е променило заради кризата, е за какво се използват те. "Ако преди голяма част от тях са били влагани в недвижимо имущество, то сега те най-вероятно подкрепят спестяванията на българските домакинства. Това е така, защото очакванията за икономиката са все още по-скоро негативни."


"Твърде малко анализи са правени на тези трансфери", посочи пък Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. "На практика те зависят от две неща – броят на емигрантите и каква част от доходите си те изпращат у нас", обясни той.


"В такъв случай, ако европейската икономика продължи да се съживява, най-вероятно и трансферите ще продължат да растат. Възможно е също, ако има положителни сигнали за икономката на България, да се окаже, че част от тези средства не са необходими."


Според него тези пари отчасти подкрепят социалната функция на държавата. "Като сума средствата, които емигрантите пращат, са около 2% от БВП, т.е. не може да се каже, че българската икономика зависи от тях. Важна е обаче социалната им роля. Вероятно много от домакинствата, които получават тези пари, биха се нуждаели от социалните схеми на държавата без тях."Как БНБ изчислява трансферите


В началото на 2010 г. централната банка промени методологията си за изчисление на емигрантските пари, за да може да се отчитат както официалните трансфери през банки и специализирани дружества, така и тези по неофициалните канали - чрез познати и роднини, по пощата в плик, колет и други. За синхронизиране с европейското законодателство банките вече подават данни към БНБ, ако трансферите през тях са над 50 хил. евро, при 12.5 хил. евро преди. Въпреки по-ниския праг за 2007 - 2010 г. по споразумение с БНБ банките са отчитали всяка операция над 5000 лв.


Освен това повечето от кредитните институции са отчитали в допълнение и обобщена информация за транзакциите под 5000 лв., която не се включва в платежния баланс. "Става дума за значителни потоци, които в голяма степен поради своята характеристика е вероятно да обхващат преводи от български емигранти", допълват от БНБ.


Оценката на емигрантските преводи се прави, като се умножи броят на българските емигранти, превеждащи пари към техни близки, по средния трансфер и от официалния, и от неофициалния канал. Като източници за броя на емигрантите БНБ използва Държавната агенция за българите в чужбина и българските консулства в чужбина. В по-голямата си част информацията се базира на сведенията от агенцията, защото те отразяват и нелегално пребиваващи в чужбина българи, посочват още от БНБ.


БНБ използва данни от проучване на границата между август 2007 и юли 2008 г., за да определи процента от емигрантите, които пращат пари в България, средния размер на трансфера и по какъв канал е направен той.

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 434 Весело

  Спрямо предходния отчетен месец – септември, трансферите намаляват с 3.2 млн. евро (6.3 млн. лв.), но това понижение е типично за този период, показват данните.

  =======

  Лошо, регистрира се спад на чуждестранните инвестиции. )))

 2. 2 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  По тази причина Михаил Михайлов (СДС) и Екатерина Михайлова (ДСБ) внесоха преди няколко дни в правната комисия предложение да не могат емигрантите да гласуват извън дипломатическите представителства. Това е за да им се отблагодарят за паричните преводи. Догодина в много градове в чужбина, няма да има избирателни секции, защото процедурата е оцчайващо сложна. Благодарение на СДС и ДСБ. В интерес наистината, БСП се обяви в защита на правото на глас на емигрантите. До какво доживяхме ...

  Любомир
 3. 3 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#2] от "Любомир Гаврилов":

  Аз лично съм против даването на право на глас на хора не живеещи тук. Съответно подкрепям даването на това право на всеки избрал страната като място където да живее. Пращането на пари на свои близки съвсем не дава това право да решават как аз ще живея тук. Ако им дадат право на живеещите в чужбина да гласуват там - ок. Все пак там живеят и това е нормално. Не казвам на тези, които твърдят че са българи да не го правят. Националността е едно. Тук живеят много националности. Както и в чужбина живеят българи. Но нека не смесваме понятията.

 4. 4 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 701 Весело

  Ех, да ще и на мен, така някой да ми се отблагодари с 1 преводче за празниците...

 5. 5 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Покрай сметката на "внасящите" бих искал да направят статистика на "изнасящите". Защото познавам много хора, които плащат най-малкото на децата си в чужбина обучението, Помощи докато си намерят работа и др. Както и познавам някои, които си продават абсолютно всичко и напускат страната. Дори има и такива, които имат кредити в чужбина, сещат се че имат имот в страната от преди това или наследен наскоро, продават го с цел отново да изнесат парите. Та въпроса е спорен поне за мен дали тези 2% от БВП са внесени или толкова са изнесени.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 754 Весело

  Като гледам колко изкарват тези емигранти с работа, за разлика от управниците- не да гласуват, ами да управляват имат право!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 8. 8 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Любопитно

  "Като източници за броя на емигрантите БНБ използва Държавната агенция за българите в чужбина и българските консулства в чужбина. В по-голямата си част информацията се базира на сведенията от агенцията, защото те отразяват и нелегално пребиваващи в чужбина българи, посочват още от БНБ."

  нещо не ми е ясно... как така те отразяват като (нелегален) емигрант, когато никога по никакъв повод не си се свързвал с тях, например?.. в моите представи поне всяко използване на други данни за пребиваването ти би било нелегално следене....

  Fortuna favet fortibus!
 9. 9 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Като сума средствата, които емигрантите пращат, са около 2% от БВП, т.е. не може да се каже, че българската икономика зависи от тях."

  като сума въпросните средства са колкото всичките останали съвкупни преки чуждестранни инвестиции...ебаси икономиката, дето зуьо от испания и грую от чикаго инвестират наравно с коропорации дето идват тук само заради евтиния труд или заобикаляне на местни регулации...

 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  Сумите са многократно по-големи, до 10 000 Евро се внасят на ръка без декларация и минават "под радара" на статистиката.

  Тъжно е, но е факт - емигрантите са най-значителните "чужди" инвеститори в БГ икономиката.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на kykyy
  kykyy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Оценката на емигрантските преводи се прави, като се умножи броят на българските емигранти, превеждащи пари към техни близки, по средния трансфер и от официалния, и от неофициалния канал. Като източници за броя на емигрантите БНБ използва Държавната агенция за българите в чужбина и българските консулства в чужбина. В по-голямата си част информацията се базира на сведенията от агенцията, защото те отразяват и нелегално пребиваващи в чужбина българи, посочват още от БНБ."

  Ъ! Някой разбра ли нещо?
  Иначе въпросът как БНБ съставя тази статистика е много интересен и заслужава поне още една статия.

 12. 12 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#6] от "wornoxmaniak":

  Акъл имам, това е сигурно. При теб наличието и двата ресурса е под съмнение.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  елементарно - средствата ще се увеличават щото ще се увеличават и емигрантите - по-умната и решителна част от Българите

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на kykyy
  kykyy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "vat69":
  "ебаси икономиката, дето зуьо от испания и грую от чикаго инвестират наравно с коропорации дето идват тук само заради евтиния труд или заобикаляне на местни регулации..."

  Преди време наградата "инвеститор на годината" я дадоха на МЕТРО, защото построили един... МАГАЗИН. Смятай!

 15. 15 Профил на sgt_troy
  sgt_troy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "bobix":

  И това пък защо. Аз може да не живея тук последните години, ама от парите, които харчат подпомогнатите от мен в България месечно, само ДДС-то плаща една-две пенсии.
  Да не говорим, че години преди това съм плащал осигуровки и данъци тук, да не говорим, че, колкото и минимална да е, винаги има вероятност да се върна...
  Да, много хора, които познавам, пращат пари на близките си тук, но и на това ще му дойде края...по различни причини.
  Намерете си други "инвеститори"

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#15] от "sgt_troy":

  що така злобно ? не е хубаво това , което казваш

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#12] от "УЛАФ":

  Кой те пита пък тебе бе? Ама щом си се припознал в улавия...

 18. 18 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "Любомир Гаврилов":

  Като компенсация за невъзможността за гласуване в чужбина и пращайки пари, те могат да си "купят" гласовете на получаващите парите и да ги посъветват за кого да гласуват. Мисля, че това е справедливо.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 19. 19 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#15] от "sgt_troy":

  Защото бъркаш нещата. Много хора дават пари тук. Например инвеститорите и туристите. Да дадем права и на тях? Аз като съм от софия не гласувам в Благоевград, защото ми е любим и там прекарвам летата си и защото може и да отида там един ден ако хората се потрудят и си направят града още по хубав. Просто ти не живееш тук и нямаш право да ми казваш как да живея аз. Нормално нещата са такива - живееш в даден град - гласуваш за кмет на тоя град, не примерно за кмет на Париж. Живееш в българия - гласуваш за президент на страната и парламент. Не гласуваш за президент на Франция или тяхна политическа сила. Част сме от ЕС - ако искат от нас да гласуваме за президент на ЕС, ще го направим ние от Европа, не от африка или Америка.

 20. 20 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  ...Ха,значи и аз съм един от т.н."Чуждестранни ИНВЕСТИТОРИ" в България...!!???...Поздравете ме,де...!!!
  Зная,че ДЪРЖАВАТА /то пък една държава /не разчита на тези пари,но пък има хора на които тези пари са им нужни...!!!
  А за гласуването съм съгласен.Аз имам право да гласувам тук в местни избори и НЕ бих искал да гласувам за хора в България,които НЕ познавам,въпрки,че съм против КОМУНИСТИТЕ и ЕТНИЧЕСКИТЕ партий...!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 21. 21 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobix":

  Докато се водя български гражданин имам право да гласувам.
  Да не говорим че българската дървава ме притиска да остана такъв. Това лято на летището едвам ме пуснаха защото нямах бг паспорт (а другия имам право да стоя 90 дни без виза). Е, какво бихте казали за това че ме принуждават да имам български паспорт, въпреки че не могат да ми го издадат (знаете за опашките).

  А парите, които ние емигрантите пращаме са поне два пъти повече (нали всичко минава на ръка), т.е. поне 3 милиарда. Което означава че са поне 4% от БВП. И като се има предвид че такива преки инвестиции генерират между 2 и 5 пъти повече БВП (дълго е да обяснявам - виж Уикипедия по въпроса, но най- кратко - аз давам пари, майка ми си купува дреха, магазина печели + продавачката има заплата (която харчи) тази дреха е изработена от фирма - заплати във фирмата + печалба, фирмата купува машини, гориво и др от друга фирма и т.н.)

  Така че емигрантите генерират поне 10% от БВП на майка България и съответно би следвало да имат права. Не че аз ходих да гласувам на парламентарните избори, ама тези дето искат да ми забранят да го правя сякаш ми завиждат (а пък аз се скъсвам от работа за да ги имам тези пари).

 22. 22 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 701 Весело

  До yu22:
  Ила, заповядай в РЗС! Ние ни сме нито от КОМУНИСТИТЕ, нито сме ЕТНИЧЕСКА партия. Да ти пратим ли ибан за едно преводче? Лидера ни, той много ИБАН.

 23. 23 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobix":

  пич по твоита логика ако сам в Берлин - трябва да имам право да гласувам за кмет на Берлин така ли?.... странна логика... а и "вервай ми" повечето имигранти се интересуват и знаят повече за състоянието на България от колкото голяма част от хората населяващи територията й... а хора като теб пък грам не ги разбирам.. ти предпочиташ баба Гинка - която гласува и ще гласува винаги за БСП, да даде глас пред един интелигентен висшист работещ на запад... само се моля да не са много хората като теб в БГ, че иначе няма да се оправим....

 24. 24 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#21] от "Minddestruction":

  Напълно подкрепям твоята теза+++

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
 25. 25 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  На този етап е важно българите живеещи в чужбина да могат да гласувт за Парламент и Президент.

  Само така може да се неутрализират гласовете на неграмотни крадливи хора и дядовци и баби с придружители на средна възраст 118 години.

  Който плаща на оркестъра да има право да поръчва песните.
  Стига сме слушали Ален мак, моля !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 26. 26 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#3] от "bobix":

  Пи, в този форум 70% от пишещите са емигрантоси. Така, че освен плювни и псувни друго няма да получиш. Но аз съм абсоллютно съгласен с теб. Това са хора, които са направили съзнателен избор ДА НЕ живеят в България. За разлика от мен. За разлика от теб. Тогава откъде-накъде ще имат право на избор наравно с мен, не е правилно.

  Не приемам тезата за "немили-недраги" емигранти, които били "принудени" от мизерията да напуснат/ Мизерията е обща за всички, а и те продължават да пишат колко добре и колко богати са там, т.е. те са предпочели кинтите пред родината. Така, че е малко смешен този плач.

  А още по-малко приемам, че понеже пращали пари едва ли не трябва да им се кланяме. Тея пари ги пращат на леля си, майка си, сестра си, баба си и на прочие безработната си фамилия. Не са ги изпратили на болни хора за операция, или дом за безпризорни деца. Има разлика.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 27. 27 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Бай дъ уей...
  Т. нар. "емигрантски пари" и манталитета на майките и лелите им, са една от причините за имотния балон.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 28. 28 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#20] от "yu22":


  До коментар [#21] от "Minddestruction":

  Така , ВОДИШ се български гражданин...
  Само се водиш, обаче !
  И това не налага на никого задължение да търпи и простотията ти !

  Много е лесно да отидеш в консулството и да се " изсереш на метеното ", като гласуваш за някой малоумник като Боко Тъпото !
  Проблемът е , че НЕ ти , който се водиш български гражданин , а аз трябва да налапам лайната, които ти си изсрал н консулството и то ТУК , в БЪЛГАРИЯ !
  Казваш, че пращаш пари !
  Дори и да приема, че това е така, категорично трябва да ти заявя , че аз не съм получил нищо , дори цент от тези пари !
  Така че с НИЩО не съм ти длъжен!!
  И не ми прави тези БАКАЛСКИ СМЕТКИ - баба ти си купувала гащи , пък била плащала ДДС , което пък отивало в държавата ...
  И какво ме интересува това, след като си гласу,вал за малоумниците от ГЕРБ , които е@@@аха мамата на нормалните български граждани, които НЕ САМО СЕ ВОДИМ за такива ?
  От " твоето " ДДС идиотите, които ТИ СИ ИЗБРАЛ ДА УПРАВЛЯВАТ , правят спортни зали , искат да строят стадиони и разни други глупости , в КОИТО НИТО СЪМ СТЪПНАЛ, НИТО ИМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА СТЪПЯ , НИТО НЯКОЙ ОТ БЛИЗКИТЕ МИ ЩЕ СТЪПИ или ще ползва !!!
  Там ще се събират само хуманоиди с ЧАЛГАРСКИ ВКУС и ЛИПСВАЩО МИСЛЕНЕ , поради празното пространство между ушите им...
  А вие сте БЕЗРОДНИЦИ, защото истинските българпи са тук и се борят да променят не само положението , но и принципите , с които да живеят ! ...
  Единият от тях е САМИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ кой да ги управлява , а НЕ водещи се като български граждани чалга-мислители , като тебе !!!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 29. 29 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Нека се определят и разграничат по някакъв начин статусите на имигрантите: Тези, които са ВРЕМЕННО, да кажем сезонно, за няколко месеца в годината извън родината, но в един момент се връщат и си продължават живота тук, нека ТЕ да имат право да гласуват /да определят кой, какво и къде за в бъдеще/. Но тези, които ТРАЙНО са се установили в чужда държава, придобили са МЕСТНОТО си там гражданство и се сещат за България само в спомените от щастливото си детство и не се връщат с години - тези хора в никакъв случай не могат да бъдат определени като БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ и е резонно ТЕ да не се намесват в делата ни тук. Това, че пращат пари, не ги прави МЕСТНИ хора - та на тях живота,ь душата, настоящето и бъдещето е узаконено чрез местния им статут на чужди граждани, така че не е редно техните гласове да се отчитат. Не че има кой знае какво значение за крайния резултат, който винаги е ясен и известен на когото трябва.

  Истината е някъде там ...
 30. 30 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Извинете !
  Моля, патриотите живеещи в Родината да кажат с какво крадлив ром е повече от работещ българин в чужбина, който изпраща пари на леля си ????
  Когато мерите с една мерна единица червена баба, която не знае къде живее и в кой век е с изпращащ пари на майките си ТОГАВА ке имате право да плюете !!!
  Нали ?
  Крадливите хора защо имат право на глас ?
  Неуките хора защо имат право да се движат безплатно в БДЖ ?
  Слезте на земята.

  Е има и хора на които се плаща да пишат по коментарите кърваво червени пропаганди.
  Дано живеят дълго и да плащат за мизериите си !!!

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 31. 31 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#30] от "Владимир Йосифов":

  като ти гледам какво си написал отдолу по поста си, се вижда каква дребна душичка си. Това ли са БГ емигрантите ? Аз изразявам публична позиция, ама ако може ...имам едно апартаменче разбийш ли на НДК...да го бутнем ...нещо наемче....

  Андрешковци !

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 32. 32 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#31] от "незнайния войн":

  В България се смята за героиство когато пишеш анонимно.

  Така е защото дори 118 годишната ви партия е без регистрация.
  В РъБъ най-добрите престъпници се изучават в учебниците по история и литература.

  За Андрешко, бай Ганьо и друга паплач децата научават още в Детската градина.
  ---
  Анонимник, понеже не държа да работя с другаре, откраднале апартаментчета около НДК се рекламирам НАВСЯКЪДЕ !
  ---
  Вашите хора се сдушват като свински чревчета,
  а ние се плюваме и се услушваме.
  Защото сме културни и етични.

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 33. 33 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#21] от "Minddestruction":

  Както написах в коментар по-горе, незнам дали повече внасяте, отколкото изнасяте. Едни внасят, други изнасят. Аз лично не натискам никой, който не иска да е български гражданин да бъде такъв. Хубаво ти пращаш на някой пари да му помогнеш да живее по-добре. Ако този някой беше в Бангладеш и в Бангладеш ли щеше да искаш права да гласуваш? Този някой като не е вече на този свят примерно по сметка в бюджета ли ще ги даваш тези пари, за да имаш правото да гласуваш? Каво е по - различно твоето от примерно някой чужд благотворителен фонд дал пари за нещо.

 34. 34 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 488 Гневно

  До коментар [#30] от "Владимир Йосифов":

  Защото всеки който живее В БЪЛГАРИЯ си търпи последиците от избора !
  Не искаме обаче да търпим последиците от избора на работещ в чужбина малоумник , КОЙТО НЕ ТЪРПИ ПОСЛЕДИЦИТЕ от собствения си кретенизъм !
  Така че , аршинът е един ! ...

  Говориш за крадливите хора !...
  Ами най-крадивите хора не само имат право на глас, но сега се намират и в ПАРЛАМЕНТА и В МИНИСТЕРСТВАТА и пак благодарение и на дебилните избиратели от чужбина !

  ПС И още нещо - форумът НЕ ТИ Е РЕКЛАМНА АГЕНЦИЯ и ТО БЕЗПЛАТНА , Андрешко !
  Като искаш да си правиш реклама - плати си и я прави , Бай Ганьо ...
  Андрешковския ти манталитет и байганьовският ти табиет е показателен за това КОЙ КАКЪВ Е в позицията по темата ...

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 35. 35 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#23] от "nikoi":

  Естествено, че като живееш в Берлин ще си гласуваш в берлин. Това не ти е томбола. Така е правилното да бъде. Всеки определя как иска да живее. Това е демокрацията. Всеки да има правото да реши как да бъде устроено мястото където живее. Без значение дали някой друг знае или незнае повече от него! Ако си толкова интелигентен би знаел, че това е един от рисковете на демокрацията върху, който са мислели и древните елини. Как при решаването на някакъв въпрос малцина са запознати, но се взима гласа на мнозинството.Въпреки "пробойните" това е правилното!Това е демокрацията!И свободата всеки да решава как иска да живее. Не да му го налагат. От освобождението все знаещите от запад или от изток ни казват как да живеем. Вместо да се освободим всички българи примерно се освобождава едно малкко княжество България, защото знаещите казват, че трябва да има баланс на силите, нищо че българите са по-голямата част от населението в териториите от Санстефанския мирен договор.

 36. 36 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#29] от "Михал Мишкоед":

  това е добра идея, с която съм съгласен. Аз също понякога ходя в командировка в чужбина макар и за максимум седмица. Но се налага, защото внасям пари в тая страна с моята дейност, а не изнасям. Което ме прави повече от емигрантите Подобно нещо правят и тези сезонни работници. Но живеещите трайно вън освен да превъзнасят чужбината и да "серат" по нашенското друго не правят. А това определено уронва престижа ни и дори ни вреди във всеки един аспект. Има си и изключения това правило, разбира се. Но са малко.

 37. 37 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#31] от "незнайния войн":

  Тези парички от наема или отиват при него в чужбина или тях ги брои към "даренията" към леля си Аз затова във втория пост бих искал да видя и обратната статистика на изнесените пари.

 38. 38 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#28] от "Naschenec":
  Ами да вземеш да прочетеш,какво съм писал...!!!!!
  Живея в чужбина,с двойно гражданство съм,но НЕ БИХ ГЛАСУВАЛ на избори,отнасящи се до БЪЛГАРИЯ..!!
  Разбирасе,гласувам ТУК,където живея ПОСТОЯННО...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 39. 39 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#31] от "незнайния войн":

  Да не говорим, че наема ще го плаща такъв като мен. Аз и в момента плащам наем в този район и храня човек, който живее в страната. Всъщност храня доста хора покрай мен. Не би ли трябвало да имам право на няколко гласа?

 40. 40 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#29] от "Михал Мишкоед":
  Абсолютно си прав,поздрави..!!! ++++++++++++++++++++

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 41. 41 Профил на babayaga
  babayaga
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До geny77
  Липсата на довод срещу мнението на опонента не е основание за обиди.Доста е пресилено да се каже че всички емигранти са малоумници,кретени и дебили.Още по несправедливо е да се твърди че конфигурацията на парламента е в резултат на гласовете от чужбина.Чужбина не е само Турция и никъде другаде по света не се извозват избиратели с автобуси,за да гласуват.Напротив,правото на глас на българите емигранти е силно ограничено,защото малцина биха пропътували стотици километри за да стигнат до изборната секция в посолството или в консулството.

 42. 42 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#39] от "bobix":

  Абсолютно сте прав. Не хубаво българи да бъдат срещу българи. Аз казвам 2 неша: (1) Не бива хора направили съзнателен избор да живеят извън страната да имат право на глас. Причините ги изясних. (2) Изключително е дразнещ манталитета на емигрантите. По горе някой беше написал "който плаща - той поръчва музиката". Алоооо, селски, чекай бе, освен емигрантските пари и тука има успели хора и тук има икономика. Не са емигрантите двигателя на БГ икономиката, не са те най-важното. Още повече именно те са една от причините за надутите имоти.

  П.П. А манталитета на другаря Йосифов, "апартаментчето да бутнем колега" , показва целия манталитет на тия хора, авантюристи препускащи по целия свят подир личната изгода.

  Жалка картина. Андрешковци.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 43. 43 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ДОСТАТЪЧНО умните и кадърните печелят ДОСТАТЪЧНО и в България !...
  Камъкът си тежи на мястото ...


  До коментар [#32] от "Владимир Йосифов":

  Абе , МАЛОУМНИК ,
  Ти кого наричаш "най-добрите престъпници" , които " се изучават в учебниците по история и литература" ?

  Левски , Ботев , Захари Стоянов , Бенковски или Васил Априлов , Елин Пелин , братята Евлоги и Христо Георгиеви , които се изучават и трябва да се изучават !...

  Подобно изявление може да направи само самовлюбен идиот , който с нищо не се различава от Андрешко и Бай Ганьо , чиито достоен наследник е !...

  Такива като тебе ни натресоха патологични персони за управници , такива като тебе , дребни душици, набутаха България в тинята !!!

  И не ми говори , че подобни изроди сте културни и етични !
  Вие сте нагли , безочливи , безскрупролни и неморални изроди ! Нищо повече !!!

 44. 44 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#43] от "caravagqio":

  Левски , Ботев , Захари Стоянов , Бенковски или Васил Априлов , Елин Пелин , братята Евлоги и Христо Георгиеви , които се изучават и трябва да се изучават !...

  ----------------------------
  Абе човек...аз съм бил свидетел как БГ емигрантоси в САЩ наричат Сара Пейлин .... "такава си е НАшАТА Сара ", ти ги питаш за Ботев и за Левски. Отдавна са ги заебали те, и Ботев и Левски.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 45. 45 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чета ви от сутринта и се чудя на акъла ви! Абре аланкоолу, защо се делите бре, защо делите героите и литературните такива на добри и лоши? Те всичките са НАШИ. И мисля ,че както има улица Бойчо Огнянов, така трябва да има и улици на името на Андрешко, бай ви Ганя, Кириак Стефчов - а бре все БЪЛГАРИ?!? А вие се дърлите за политическите трохи, които ви подхвърлят така наречените политици, което обслужва техните и на задграничните им поръчители интереси май? Я вижте какво се случи с родината ни от такива ежби! Жалко е че има имигранти от една страна в която имаше работа и сносен живот за всеки. Жалко е , че в една обезлюдена страна сме останали само нефелни хора! Е тука ми се пъчат разни мееестни мутри и раздават акъл, правосъдие ит.н. Докато сме като орел, рак и щука, нищо добро не ни чака, освен затриване на моята и вашата РОДИНА! Във всяко общество има всякакви "герои", но в нормалните всеки герой е на мястото отредено му от ЗАКОНА. Сега само ще плюете най вероятно по мен- вместо да се замислите защо се стигна до тук и какво и как да се направи за да се случват само хубави неща на България и българите? А вие от чужбина и от тук знаете ли колко е трудно да работиш като вол в тази "шибана" държава и да преживявяш без медицинска, правна, полицейска и каквато се сетите още защита въпреки всички ПАРИ, които ви взема ТЯ наистина ШИБАНАТА държава??? Хайде със здраве и на "добрите" и на "лошите" българи, защото и лошите имат шанс да станат добри, но не и мъртвите!

 46. 46 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Г-н Гаврилов #4, даскал в Бордо(или Тулуза), от години води борба за отваряне на секция там. Били 20 човека. Защото не може да си позволи веднъж на четири години да иде до Париж. Все си мисля, че човек би могъл да се поразтъпче до Париж през уикенда, има кво да се види там, надали г-н Гаврилов е разгледал всеки музей. Да съчетае гласуване с разходка. Но това щяло да му излезе цели 200 евро! Много му се виждат за 4 години. Да ти имах проблемите Гаврилов.
  Същият е съставител/съавтор на избирателен проектозакон. Пълен с недомислици според мен. Загрижил се как по-добре да се избираме. В същото време загриженият не му се броят 200 евро за път.

 47. 47 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "bobix":

  Ти не си съгласен някой, който живее в чужбина, гласувайки, да определя ти как да живееш в Абсурдистан. Ха, ха, ти сам вярваш ли, че блатото, наречено България, в което си затънал и самият ти до гуша, се дължи на гласовете, дошли от чужбина? Или ти се страхуваш от тези гласове, защото блатото е желаното от теб състояние - в края на краищата в мътна вода някои (а може би и ти самият) най-добре ловят рибки. Аз пък напуснах България, защото не искам такива като теб да определят моята съдба и съдбата на децата ми.

  А твърдението ти, че българите от България изнасят повече пари в чужбина отколкото българските емигранти внасят в страната, е не само смешно, но и глупаво. Ако вземеш най-простите статистически данни за размер на брутен национален продукт на глава от населението, произведен в България, просто няма как да обосновеш твърдението си, че е възможен износ на средства в размер по-голям от 600 милиона евро (или 1 200 000 000 лева) на година.В заключение: Болшинството от българите в чужбина ще минат и без твоето право на глас, но болшинството от българите в България (в това число косвено и ти) едва ли ще можете да преживеете без изпращаните ви пари. Нещастник!!!

 48. 48 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#47] от "chbg":

  Наистина така им е удобно на мутрите. Те си мислят, че в калните и изровени улици и пътища, като се движат с джиповете си всичко им е наред. Защото в блатото живеят само крокодили и непискащите им жертви. Е, като понапълнят гуши, тръгват и те на запад, щото цял живот в гумени ботуши се скапват скъпоценните им крачета. Най смешно ми беше кагато в един форум някой разказа за един такъв умник, който откраднал от България 100 000 000 долара, а американските играчи му взели почти всичко във вид на данъци и такси. Една стара , стара българска поговорка гласи, че който умее да краде, той трябва да умее и да лъже иначе....

 49. 49 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Любомир Гаврилов":

  Не мога да повярвам, че СДС и ДСБ сами си режат клона по този начин! Та много от техните потенциални избиратели са именно в чужбина - успелите, амбициозните, оправните.

  Разбира се, че емигрантите трябва да имат право да гласуват. Нещо повече, трябва да ги улесним максимално - да може да се гласува с писма, примерно. Най-добрите от приятелите ми от детинство отдавна не са тук. Искам тези хора да продължават да се чувстват ангажирани с нас на село. Искам не само да пращат пари но и да определят бъдещето ни, защото го правят по-добре от мангали, селяни и пенсии. Искам надежда, че някой ден някои от тях може да се върнат.

  gradinko.bg
 50. 50 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#47] от "chbg":
  "България (в това число косвено и ти) едва ли ще можете да преживеете без изпращаните ви пари. Нещастник!!! "
  Дааа вижда се къде е отишла "интелигенцията" ни. И се вижда кой нарича родината "Абсурдистан". Ето затова трудно се продаваме. А вече сме пазарна икономика ако не знаеш. За да си добре - трябва да си продаваш продуктите и услугите. Т.е. трябва да ги хвалиш. Но няма да те уча неща, които нямаш капацитета да осъзнаеш.
  Първо аз ти говоря за демокрация и свобода. За правото всеки да определя живота си сам! Без значение дали взима добро решение или лошо! Ако не можеш да го разбереш това означава, че не знаеш какво е свобода и демокрация! Дори в болницата доктора ти казва какво трябва да се направи и знае много по-добре от теб. НО! Ти решаваш в крайна сметка. Защото това се отнася до твоя живот!
  Второ. Знам много много примери само аз на хора, които продават имущества за стотици хиляди левове, за да си ги изнесат тези пари. Не ти говоря по слухове. А ако сметна, че става дума само за 0.001% вероятно от случаите които знам ми се струва съвсем логично да мисля, че повече се изнася, отколкото се внася.
  Трето от известно време съм си пренасочил бизнеса към външните пазари и не завися толкова от парите ти. И ти гарантирам, че внасям много повече от теб в страната. И генерирам някакъв продукт тука вътре. И се опитвам да оправя визията на моята родина, по която ти така лекомислено плюеш и обиждаш нея, мен и всеки живеещ тук! Буквално си срам за нас!

 51. 51 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#49] от "gradinko":

  Да се чувстваш ангажиран е едно. Похвално е да се грижат. Но има разлика и то много съществена и тя засяга именно свободата на човек да си решава как да живее. Това няма нищо общо с пращаните пари от някои, за да помагат на някой в страната, докато този човек съществува. Няма общо и с националността. Става дума за два идеала, за които се борим, а именно свобода и демокрация! И не може да парадират отвън с това, че те се грижели за демокрацията и свободата тук. Как? Като отнемат правото ни да решим как да живеем? Както скоро имаше една реплика сред политиците: ние сме против расизма и черните.
  Пак ще се изясня. Който се чувства българин и извън пределите на страната - прави му чест особено ако и децата му знаят поне езика (което е рядкост.за националност да не говорим). Който иска да помага на близки от вън - да го прави и му прави чест. НО ако се прави със цел да управлява това вече е съвсем друго! Всеки сам определя как да живее в дома си. Жителите на един град определят как да се развива града им. Народа на една страна без значение от националност опрделя пътя на тази стана. Държавите членки на някакъв съюз определят сами целите и същността на този съюз. Чисто, просто и ясно дори за хората с нисък коефициент на интелигентност!

 52. 52 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Статистиката не разделя емигранти от гастарбайтери. Няма как. А разликата е чувствителна. Емигрантът може би заделя 100-200 евро за близките си, ако са на зор, ако му искат, ако ги има(близките), ако има излишни. Никой не може да ме убеди, че човек с доход 1500-2000 евро, праща по 500 тука. Едно, че ще му дойде нагорно, второ, на двамата му пенсионери им стигат спокойно и 200, плюс пенсиите, за да живеят добре.
  Докато гастарбайтерът връща всичките си пари тук, предимно за лично ползване. Коя група според вас, има по-голям дял в цитираната сума? Очевидно гастарбайтерите. Те са по половин година тук, по половин там.
  Аре да не се надуват толкова емигрантите, че имат голям дял в икономиката ни.

 53. 53 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#51] от "bobix":

  21ви век сме, да напомня. Границите нямат особено значение. Например аз живея в България, но далеч по-често в деня си говоря на английски, защото всичките ми колеги са чужденци, каквито са и клиентите ни. Националната принадлежност е по-дълбока от това дали географски в момента се намираш в пределите на тия 111 хил. кв. км.

  gradinko.bg
 54. 54 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#53] от "gradinko":

  Точно така. И аз това казвам, че сме 21 век. Светът е глобален и тук не става въпрос щом си българин, ще гласуваш само в българия дори да си в бангладеш. Или в англия нищо, че живееш в Българско село. в българия има много националности. Тук не говорим за националности. Както каза света е глобален. Тук говорим за място на живеене. Моля прави разлика.

 55. 55 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#54] от "bobix":

  Искам да те питам нещо защото изглеждаш разумен човек - за кой гласува на последните избори?
  Ако си гласувал за СДС или ДСБ няма за какво да се притесняваш 95 % от емигрантите, ако има избори, ще гласуват по същият начин което е само в твоя полза или както казваш в полза на народа - защото ДПС и БСН си имат твърд електорат. Виж ако си гласувал за друг има за какво да се притесняваш....ама тогава няма смисъл да си говорим вообще ....

 56. 56 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Любомир Гаврилов":

  Ей циганин! Внесоха протест против предложението им секции да се разкриват извън посолствата, за да не се разкриват такива на места където няма представители на нито една партия, а после се дават списъци със 99.99% гласували за ДПС.

  Я ми кажи една единствена страна във света която прави това?
  САЩ гласуват само и единствено на американска територия - в посолството. С охрана и ред. Всяка страна от ЕС е така. Русия и те така гласуват. Всички не откриват секции извън посолствата или макс консулските отдели.

  ама комунистите като теб викат - аз пращам пари. Какво като пращаш бе? Знаеш ли че по закон трябва да ти ги обложат тука с данък и да си го приспадаш по СИДДО от там от където го пращаш? Не нали, и не си платил една стотинка данък.
  Би трябвало всеки входящ превод между ФЛ да е с 10% данък тука.
  Аман бе!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 57. 57 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Който не живее в България, който не работи тук и не изпитва плодовете на вота си - грешен или правилен - няма право да гласува и да определя съдбините на страната!

  Решението на ГЕРБ да се откриват секции извън посолствата е равносилно на национално предателство и е повлияно само и единствено от натиск от Турция.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 58. 58 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#55] от "nikoi":

  Бях почнал да пиша за кои съм гласувал и да те успокоя, но после реших, че не е уместно да го правя, защото въпроса тук не е дали се притеснявам или пък ми харесва, че сме на едно мнение. Въпросът е принципен относно правото на всеки да "кове съдбата си" както виждаш има хора, които ви казват "натресохте ни тези или онези" и с пълно право. Може да не сте вие виновни, но реално не сте вие тези, които после изпитват последствията върху гърба си. Отново въображаеми поради вродения ни песимизъм или реални. Но обирате негативите. Имате близки, на които пращате пари - ок. Вашите близки гласуват надявам се по свое осмотрение, а не както им кажете вие, т.е. не сте купили глас. Защото вашите близки живеят тук. А вие сте просо наблюдатели. Било то и наблодатели-изчакватели да видите ще избутаме ли тая държава нагоре или ще я дозакопаем. Защото за нас борбата е ежедневна. Тук останаха над 2 милиона пенсионери, на които макар и да им пращате помощи, ние им плащаме пенсии поравно с на нашите родители. А сме само 1 300 000 в частната сфера и 800 000 бюджетни. Така че дори е редно да им пращате помощи след като не внасяте осигуровки тук. Но няма пак да задълбавам. Просто правилното е това - всеки да си гласува и да си решава как да живее сам.
  Между другото на това трябва да се научат много от живеещите в страната. Че не постоянно да плачат на държавата да направи нещо. Не сме комунизъм. А да мислят какво те могат да направят за да си помогнат и да помогнат на държавата. Да правят избори, да си носят последствията и да се научат да са отговорни.Надявам се да се случи и това един ден

 59. 59 Профил на iron_cross88
  iron_cross88
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#32] от "Владимир Йосифов":

  Владко, бая евтинджос го отдаваш тоя офис бе.... без майтап! Толко ли нема мющерии за тази супер локация?

 60. 60 Профил на juukkk
  juukkk
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Хора,
  българското револиционно движение през 19 век се е зародило от емигранти и какъв е бил резултатът? Освобождение от Османско робство.

  В наши дни се гледа с лошо око на емигрантите, заради подигрвката, която си направиха от НДСВ -> комунисти под прикритие убеждаваха, че ще ни спасят от комунизма...
  За щастие сега вече зад граница има и хора, които не са деца/внуци на партиини лидери и ако историята ни е научила на нещо, то тогава не ни отнемайте правата да гласуваме. Ние не сме врагът!

  Благодаря.

 61. 61 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 488 Неутрално

  2% от БВП е несъществен дял?!?!

  Добра статия до монта на изказване на лично мнение!

  До Дневник. Ако не можете да правите коментари недейте!
  Поднасяите само фактите.

 62. 62 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#60] от "Niki5":
  През 19в така е било.
  В наши дни моето мнение го казах няколко пъти и то е съвсем простичко ясно и напълно в духа, който именно искате да се наложи тук - демократично. Т.е. всеки да има свободата и правото да определя живота си. Аз не гласувам в Пловдив или Бургас, защото аз живея в София. Няма да им казвам на мойте български съграждани как да живеят. Но това не означава, че нямаме общи интереси за страната. Не означава, че ви смятаме за "врага".
  Искате да сте полезни - тогава говорете добри неща за България. Създавайте идеали, които да се следват. Защото в момента нацията откровено да си кажем изпростява и деградира именно защото се показва само лошото. Дори един вид се поощрява. Имам в предвид, че лошото се превръща в нормално. И всичко това всъщност влезе именно отвън. Хората спряха да оценяват това, което имат. Дори спряха да се грижат за него с вперен поглед някъде "на запад" или изток. Затварят си очите за някои факти и остават с илюцията, че всички "на запад" живеят в 100 къщи с градинки, с минимум една прислужница, ходят само на ресторанти и в чужбина поне по 10 пъти в годината. Но се смятат, че съществуват именно такива хора като прислужницата, като сервитьора, таксиметраджията и т.н., които са значителна част от това общество.
  Тъкмо приключих една книга на позната - емигрантка в израел. От уважаван доктор се превръща в болногледачка на стари хора. Живее като куче в малка стаичка и е 24 часа на разположение да се отнасят с нея отвратително.Чак тогава почва да оценява какво е имала. Но какво казва тя, за да се подлъже. Че успелия емигрант парадира с успеха си. Но той е 1 на 10 най-малко. Неуспелите им е неудобно да си признаят, че са нямали късмет или че не е така както са си го представяли и са се излъгали. За да не изглеждат глупаво или лъжат за успеха си или просто нищо не казват. Това е една пропаганда, която правят емигрантите и реално унищожи обществото ни. Вероятно и робското ни съзнание ни прави податливи на такива манипулации, незнам.
  Та ако искате да сте полезни - просто говорете хубави неща и те ще се случат! Настоявайте да се случат. Помагайте на българския бизнес да излезе навън. Да се докаже и да изгради име. Рекламирайте го. Тогава нещата ще се оправят от самосебе си. Но дори тогава няма да е правилно да определяш живота на друг и трябва така да бъде, защото така е правилно.България е родина и на българи и на арменци и на още много други националности.И не трябва да се делим. Всички сме български груждани тук. Както във франция се набляга на това, че всички са френски граждани и се претопяват и сливат в обществото.

 63. 63 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Моите оценки говорят за значително по големи потоци към Бг. от емигрантите!Мисля ,че съм прав!Мисля също че БНБ са наясно!Чудя се защо се подценени паричните потоци !

 64. 64 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#60] от "Niki5":

  А само да попитам тогава, защо непрекъснато убеждавате хората по форумите да напуснат страната и да се присъединят към вас? За да остане на циганите и комунистите ли?
  За мен вече няма съмнение, че тук, в България се води целенасочена кампания да се изгони всяко образовано и мислещо същество. И с не много обмислените си изказвания вие емигрантите само наливате вода в тази мелница.
  От 10 години слушам все една и съща упойна песничка - "Бягайте, бягайте, бягайте! Не мислете, не се съпротивлявайте, няма смисъл, вземайте си багажа и се махайте, те са по-силните!"
  В момента се свири и на една още по-тънка струна- "като си толкова умен защо си още в България?" или "Който е останал в България е некадърник"
  Народът се обезвери, страната се обезкърви и тези които действително с можеха да променят нещо я изоставиха, търсейки по-доброто заплащане.
  Не мога да ги обвинявам. Но ако толкова държите на страната си както обявявате тук, значи можете да положите поне усилието да отидете до съответните посолства.
  От уважение към НАШИТЕ усилия тук на място да се сражаваме за да променим нещо.
  Не може този, който е напуснал битката изоставяки съратниците си да претендира за същите права, като тях.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 65. 65 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#64] от "rapidfire":

  Това мисля и аз.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobix":

  Абе правиш се на уж разбиращ от демокрация ама си пълен невежа по въпроса какво е това държава. Модерната държава не е териториално понятие а съвкупност от хора - общество с прънадлежаща към него територия. И членовете на това общество определят от гражданството им а не от местожителството. И понеже започна някъде с пример за античните полиси е добре да знаеш, че още тогава решаващият критерий за принадлежност към тях не е местоживеенето а гражданството и сиракузанецът който живее в Атина няма абсолютно никакви права там а само и единствено в Сиракуза. Така и днес германеца живеещ във Франция гласува на изборите в Германия а на във Франция. И това е правна норма и няма нищо общо с това дали някой праща пари в България или дори дали владее Български. Това е практика във всички модерни цивилизовани страни и тя има своя смисъл.
  Мога да говоря много за това колко глупаво е държането на голяма част от Бг-населението към емигрантите което често вариира между завист злоба и презрение. И това е именно причината връзката с родината на българите в чужбина да е толкова слаба и да се ограничава само близките им роднини. По-зрелите нации като ирландците, поляците, италианците и най-вече арменците са разбрали каква печалбаза страната им могат да бъдат емигрантите и за това полагат големи грижи за връзките с тях и ги подпомагатнезависимо дали са първо второ или трето поколение извън родината. А всеизвестната истина е че се изнася най-вече най-ценната част от нацията: младите образовани и амбициозни българи. И това само по себе си дори е много хубаво, ако те се доизучат поработят и поживеят на различни места и след това се върнат в България за да я убогатят. Такива хора на времето са били създателите на нова България. Но хора като вас сякаш правят всичко възможно да ги изгонят окончателно, вместо да се опитват да им предложат стимули да се ангажират именно за България. Това е: пазарна икономика и борба за човешки капитал, която ние губиме.

 68. 68 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#50] от "bobix":

  "За да си добре - трябва да си продаваш продуктите и услугите. Т.е. трябва да ги хвалиш. "

  Е с това разбиваш рекордите по тъпизъм... Само да кажа че колкото и да хвалиш един боклук от това тойняма да стане по-конкурентноспособен. Може да излъжеш един двама да го купят но третия вече не...
  Та само да те светна че масовата емиграция не се състои защото се говори колко е лошо в България а напротив: защото ситуацията действително беше и Е потресаваща. Но същества като вас, добре обучени от времето на комунизма да наричат с пълна самоувереност черното бяло и лайняното розово, твърдят че не било никак лошо и проблемите произтичали от това че някои назовават колко е ужасно. С други думи перспективата за истински, дълбоки промени е равна на 0. А пътят към такива промени е да се назовът проблемите с истинското им име, да се вземат на сериозно и да се решът. И чак тогава идва хваленето...

 69. 69 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#50] от "bobix":

  Но само да се допълня, този ви манталитет + отношението ви към емигрантите водят до това не само кажи речи никой да не се върне но и все повече българи да се изнасят. И така няма защо да се чудите след време, когато единствено вашите "сърбащи попарата" "българи" ходят да гласуват, но се окаже, че в голямото си мнозинство те са с доста тъмен тен и не особено "български" общетвени порядки... и естествено говорят все по-малко български...

 70. 70 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#67] от "antikommunist":

  "сиракузанецът който живее в Атина няма абсолютно никакви права там а само и единствено в Сиракуза."
  това е така. Но има няколко особености в елинската демокрация, която изключва също така и жените и т.нар. роби. И не е непремено добър модел. Колкото до сиракузеца - той живее временно в Атина. Като настане война си събира багажа и се връща в сиракуза. И между другото докато е в атина не гласува в дори в сиракуза.
  Но защо трябва да взимаме всичко само защото го имало и другаде? Без да премислим това добро ли е или не е? това, че някъде наркотиците са позволени под някаква форма добре ли е или не? Правото да се пуши на обществени места правилно ли е или не е?
  Аз ти говоря кое е правилно. А правилното е всяка територия да се определя самостоятелно от населяващите я. Като квартал, град,държава, съюз, планета. В този смисъл не трябва да сме шовинисти и расисти и да казваме : само българите ще живеят на тази територия, другите вън. И само българите да имат специалните права да гласуват и от марс какво да се случва на тази малка територия, дори да не я знаят къде се намира вече на картата.
  Ако си временно извън страната - ок. Гласувай в посолството на българска територия.

 71. 71 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#68] от "antikommunist":

  "Но същества като вас, добре обучени от времето на комунизма"
  Аз съм на 30 години и съм прекарал съзнателния си живот след годините на комунизма. И именно защото съм интелигентен правя разлика между качествено и рекламирано. И че българско не означава непременно некачествено, но изглежда някои хора съдят по себе си за качеството им на труд и го оценяват като ниско. Или не. Те всъщност са можещи и знаещи, но държава им е виновна, работодателя е виновен, глобалното затопляне е виновно, но никога проблема не е в мързела им, никога не е в желанието да поемат инициативата да започнат примерно собствен бизнес и да направят нещата така, както смятат че е правилно. И не ми казвай, че "би го направил ама нямаш пари". Нещата стават и с много малко пари, с много риск и още повече труд, за да компенсираш първоначалната им липса. И време. Аз съм на 30 години, както казах. Не избягах, както имах възможност. Почнах от 50 лв на месец и спестени 1000 от баба ми. За 10 години не съм станал Рокфелер. Но съм независим. Назначил съм хора, Плащам наеми, данъци. Продавам и на вътрешния и на външния пазар. И точно защото виждам нещата и от другата страна ги пиша тези неща. Човек стига да иска - успява навсякъде макар и бавно и трудно. Ето отново една често разказвана случка в моята практика: отивам на конкурс, конкурента е италианец. Моята оферта е два пъти по-добра.Избират италианеца, защото е..италианец. Но се случи така, че италианеца потърси мен за подизпълнител, който всъщност да свърши работата. За по-малко пари. Аз отказах. Загубих и аз и клиента.

 72. 72 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#69] от "antikommunist":

  Вече нееднократно написах, че българина е бил роб прекалено дълго време - общо 7 века в 13 вековната си история. Той още дълги години ще гледа с влажен овчи поглед я на запад, я на изток, но няма да седне да запретне ръкави и най-малкото да измете пред входната си врата и да си пооправи къщурката. И именно този манталитет ще доведе до "потъмняването" на избирателите. Защото тези като мен сме малцина. Едната част от мнозинството мрънкащи овчедушни душици напускат страната, защото не искат да се борят за нея, а чакат освободителя и наставника (реално поробителя) отвън. Другата част от мрънкащите предпочитат да останат в страната и тук да мрънкат, че все нещо не им е както трябва, защото са свикнали този митичен герой "държавата" да им поднася всичко на тепсия, а те като едни роботи да пушат, пият, маат мезета и с..ат. Ама пак ще са недоволни, защото трябва да излязат поне да напазаруват, а метрото или автобуса им е на цееели 50 метра, пък са чували, че в чужбината спират направо в хола и то само като ти потрябва.

 73. 73 Профил на venzie
  venzie
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#72] от "bobix":

  Вашето желание да се отнеме правото на глас на имигрантите е опасно за същата тази демокрация за която милеете. Такъв прецедент отваря възможността да се отнемат правата на всеки с който силата на деня не е съгласна, включително и вашите. И е крайно опасно да се делим на Българи и по-Българи. Нито знаете защо някой е решил да напусне нито имате право да дискриминирате срещу тях. Вие сам написахте че всеки има право сам да си определя живота. Тази кутия на Пандора е най-добре да стои затворена, понеже не предвещава нищо добро.

  В крайна сметка ако някой имигрант е достатъчно заинтересуван от Родината за да гласува си остава Българин, не само по рождение но и по съзнание. Това трябва да се поощрява, не да се наказва. Същината на демокрацията се състои в правото на ВСЕКИ да гласува за убежденията си, колкото и да не ни харесват тези убеждения.

  "Get your facts first, then you can distort them as you please" Mark Twain
 74. 74 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#73] от "venzie":

  Не е "отнемане правото на глас", по-скоро трябва да се разглежда като "даване на правото" на живеещите в българия да определят сами как да живеят там. А не емигранти от турция, европа или америка да го решават. За мен е и "даване на правото" на глас на хора, които са избрали тези географски ширини като място на живеене. Това дори може да бъде стимул за реално трайно установили се тук западно европейци осъществяващи бизнес тук. Защо да не приемат тази държава като място където могат да се чувстват като у дома си. Да съблюдават нейния интерес, защото се явява техен вече, а да не ни разглеждат като "пазар".
  Именно не трябва да се делим на българи и по-българи. Но не трябва да смесваме понятията "българин" и "български гражданин", защото именно там рискуваме да почне деление. Именно когато българската нация е застрашена да стане малцинство трябва да променим малко ограниченото си мислене. Трябва да приобщаваме към нас, защото с поколенията хората почват да се чувстват именно американци, французи и др, нищо че бабите са им от другаде. А това няма да стане като се капсуловаме българската нация.Рискуваме единствено да станем нещо като евреите. Заобиколени отвсякъде с врагове. Но ние нямаме нито ресурса нито влиянието им, за да оцелеем в такава среда. По-скоро трябва да сме като Рим, защото все наблягаме на историята. Но Рим във възхода си, когато е приел други като равноправни граждани само срещу ангажираността им ако има външен враг града - веднага да му помагат.
  Никой не казва да не се интересувате от Родината. Нито да спретеда й помагате докато се чувствате обвързан с нея най-малкото заради успокоението, че винаги има къде да се приберете и да ви приемат дори след като тези, на които пращате пари вече ги няма на този свят. Тогава именно според мен отново получавате правото си на глас като част от нашето общество.
  Ето още една от безбройните причини, които мога да изброя защо всеки сам трябва да решава. Хората избират някакво правителство, което води някаква външна политика. Това правителство решава да изпрати военнен контингент някъде. Този военен контингент е съставен от хора граждани на РБ. Не от емигранти. В последствие сме въвлечени в международни проблеми и дори атентати вътре в РБ, а не в домовете на емигрантите. Кой ще е виновен за политика, която няма подкрепата на живеещите вътре в страната, а е взета от хора извън нея? Хора, които нямат реално отношение с икономическия, социалния, военния, културния живот на страната?
  Пак ще го кажа - да помагаш е благородно. И всеки сам избира дали да го прави или не. Всеки избира къде да живее. Избира дали да се бори да за нещо или да избяга от нещо. Това е свободата. Всеки емигрант избрал да ни представя добре по света, а не да ни обижда, да помага финансово, морално и по всеки друг начин, избрал да остави българското наследство в своето поколение като език, обичаи и др. има пълната ми лична благодарност. И именно затова бих чувствал такъв човек близък. Още повече ако не се срами да казва, че е българин. Без значение дали е френски или друг гражданин. Днес е такъв, утре се връща в страната и борбата му за родината добива друга форма. Вкл от доброволна се превръща в жадължителна. И именно тога получава правото да гласува и да определя какво да се случва с останалите български граждани.

 75. 75 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Темата е стара вече, но се завърза някакъв диалог, което е добре.
  Та според мен не е добре да се гледа само в момента, а в перспектива. А перспективата не е никак розова. И тя е, че без значение дали ще се премахне правото на глас на неживеещите в България да гласуват или не дори няма такова голямо значение в перспектива за емигрантите с българска националност. А това е така, защото след грубо казано 20ина години няма да има вече кой да подпомагат в страната. Децата им дори не знаят езика им. Вплетени са в местните си проблеми и съвсем естествено България остава да заден план и дори забравена след още някоя година. Докато за турските емигранти - те няма да забравят. А дари и да забравят, техните турски ръководители ще им го напомнят. Защото имат едни не много чисти помисли. А ние нашите български турци няма да сме ги приобщили към нас и те съвсем естествено ще се подават на външни манипулации, които не само няма да им подобряват живота, а ще го влошават, защото това е техния интерес.С други думи в перспектива гласуването на българите като процес ще се самозакрие по естествен път. казвам го отново от лично наблюдение. Знаете, че всеки има познат или роднина емигрант. това, което забелязвам в повечето е, че те са продали всичко, в едни случаи пращат пари на родителите си в друг са продали дори тяхното жилище и са ги дали в стачески дом, където "внасят пари в държавата" като им плащат издръжката и идват 2 пъти годишно или пък никога в страната. Като децата им в 99% не говорят български. Децата гледат на произхода си като нещо по-скоро екзотично, отколкото да го чувстват.

 76. 76 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Коледен поздрав за емигранти-гастербайтери )

  http://www.youtube.com/watch?v=TCe38pF67fI

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 77. 77 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Гневно

  До коментар [#72] от "bobix":

  ''овчедушни душици напускат страната, защото не искат да се борят за нея''?!

  Е ти, като искаш да те еб@т - стой си тук! Смелчааага!.. . Няма що! СмелЧалга си ти.
  Разбирам да кажеш, че няма как да се махнеш, но да наричаш реализираните на едно ниво със световно признати професионалисти - ''овчедушни'' - Не!

  Казано е, че докато има балъци ще има и тарикати. Ти от кой си?

  Повече, защо не бива да стоите в Б-я:
  http://3.ly/xmPm

 78. 78 Профил на venzie
  venzie
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#74] от "bobix":

  Говорите за даване на права, но другата част на тази монета е че който дава може също и да отнема. В края на краищата родените в БГ са Български граждани по Конституция и това е най-важното. Като живеещ в чужбина за мен е важно моите права като Българин да не подлежат на разискване. Разбирам тревогата ви относно малцинствата, и отговора идва от това държавата да приласка тези от нас в чужбина. Никой не може да отрече че България никога не е имала сериозна политика относно имигрантите, никаква целенасочена стратегия която да се следва от правителство на правителство. А би трябвало да има такава. Погледнете ирландците: трети поколения американци от ирландски произход продължават да се наричат ирландци. Това е резултат от дългосрочна правителствена стратегия. Крайно време е БГ да последва този пример. Понякога имам чувството че правителствата по-скоро се страхуват от диаспората и целят да я отблъснат отколкото да я привлекат. И за такива като вас ние имигрантите сме ви виновни. По-добре да потърсите сметка от правителсвото, което продължава да тъпче на едно място без да предприеме никакви мерки за борба с истинките проблеми: корупция, организирана престъпност, и липса на функционираща съдебна система.

  "Get your facts first, then you can distort them as you please" Mark Twain
 79. 79 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#77] от "imaligoogle_hr":

  Нали разбираш, че точно това поведение не ни е в полза каквото и да говорите? Аз нямам нищо общо със чалгата. И въпреки, че съм останал тук мога да твърдя, че не си и на половина толкова интелигентен, колкото съм аз. И всеки с поне малко мозък може да прочете какво пиша аз и какво пишеш ти и да прецени.
  "реализираните" нали знаеш, че е много общо. Реализирани като какво? Като сервитьори? Берачи на ягоди? Не отричам, че има и реализирани специалисти, но % им е спорен.
  А защо мислиш, че няма реализирани специалисти и тук в страната? Какво като живея в страната? това пречи ли ми да реализирам своите продукти не само в страната, но и в чужбина? Още повече, че не работя за някой неизвестен и далечен собственик на междугалактическа компания. А защо не искам да го правя? Именно защото съм идеалист и вярвам в демокрацията, свободата и средната класа. А средната класа са именно малките компании, които създават новостите, подвастни са на пазарните закони и те създават именно новостите. Защо мисля така? Ето ти само едно доказателство - тази година гугъл закупува 30ина малки компании и техните иновативни(различни) продукти, за да ги приобщи. Т.е. ако го разбираш това - идеята е родена другаде. Това е и именно за което се борят всички разумни хора - силна средна класа.А тя намалява в световен мащаб В германия от 75% вече е 40%. И затова почват да нервничат. А голямата компания прилича по-скоро на една тоталитарна система.
  А за това дали съм към тарикатите или балъците - изглежда съм сред балъците, защото съм избрал по-трудния път на ежедневната борба в тази държава да се живее добре. Въпреки че съм много много малък и не зависи нищо толкова от мен, но разчитам на факта, че не съм сам.

 80. 80 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#78] от "venzie":

  Така е, всяко нещо има две страни. Но не може да не признаете, че българина не е като ирландеца. Той дори и добре да живее - пак ще се оплаква просто за всеки случай. И винаги мисли, че на вуте му е по-добре, а не си гледа да си оправи собствената къщурка. Може да прочетеш как пишат тук останалите избягали. Ползват думи като "нещястник", като "абсурдистан", "смелчалга" и хвърлят постоянно камъни в нашата градина, която тези като мен трябва да чистим. Това кажи ми - полезно ли ни е или не? Налагат мнението, че трябва да си глупак, за да останеш в страната. Това ли е прочутата им подкрепа? да се махнем всички и да загаси лампите последния може би? хубаво, махнали сте се, но запазете уважението към нормалните хора тук. И тук има специалисти и интелигентни хора. И на вън и тук има простаци.
  Пак казвам, че не отнемам правото нито гражданството на някой. Единствено не искам друг да решава аз как ще живея при условие, че той е избрал друг път. Ако има нужда аз ще му помогна. Контактувам с емигранти. Ако може и не му представлява трудност - да помогне на мен. Това къде живее някой не пречи на отношенията между хората. Но пак казвам, че не е правилно друг да решава как някой да живее. Без значение някъде по света мислят ли така или не. Моя бизнес е иновативен. Различен. Ако следвах някой друг какво е направил не бих създал нищо. Ако един творец чака да види какво е нарисувал друг и прерисува - не е творец.

 81. 81 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 960 Неутрално

  няма черно и бяло, но не разбирам каква е методиката да се разбере парите по какъв повод влизат в страната - например ако руснаците перат пари в България, тези какви са?

 82. 82 Профил на Georgi Angelov
  Georgi Angelov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Любомир Гаврилов":

  Като съпоставиш над 100 000 гласа за дпс от турция срещу 10-15 000 гласа от целия останал свят то е логично това да се направи. По-добре е всички партии да се лишат от тези 15 000 гласа и да пресекат стоте хиляди за дпс.

 83. 83 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Разстроено

  До коментар [#80] от "bobix":

  Достатъчно бях възпитан и показвах''уважението към нормалните хора тук.'' (Б-я)
  ''И тук има специалисти и интелигентни хора.'' Аз съм от тях, но ми омръзна не-специалистите и смотаняците да ме използват. Нагло.

  ''И на вън и тук има простаци.'' Вероятно. Но досега не съм имал сблъсък с тях. А и да ме намерят, ще се обърна към закона. Мога ли да го направя в Б-я и да очаквам решение най-късно до година?

  Ти твърдиш, че даваш работа?! Може ли най-ниско платения служител при теб да изплаща ипотека със 100% заем; да кара всеки ден чисто нов личен автомобил на лизинг; да плаща за детегледачка / детска градина / училище / колеж / университет - все частни; да си купува дрехите от МОЛ-овете; той и семейството му да посещават частен лекар и зъболекар всеки път, когато имат нужда; да ходят на почивка по една седмица, 2 пъти годишно в смятаните за екзотични, а всъщност - нормални дестинации, а единият от съпрузите да не работи? И каква ще им е пенсията след години

 84. 84 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#83] от "imaligoogle_hr":

  След като си специалист и знаеш какво трябва да се направи и си недоволен, не виждам какво ти пречи да се поинтересуваш как да поемеш нещата в свои ръци. Свой бизнес или търсиш някой да те финансира или теглиш кредит. Аз бях недоволен и почнах дори от под нулата. Бавно се гради име, контакти и т.н. Но вече от 7-8 години съществувам. Ако имах "летящ старт" щеше да е друго, но всеки се простира според чергата
  Моли се да не попадаш на тези простаци и на вън и тук. За сега за този тип простаци навън съдя по филмите и ми се струва, че дори изоставаме. В българия може да видиш някъде "масово сбиване" от 10ина човека в разни квартали. Но не можеш още да видиш меле от 50ина какато са ми разказвали свидети за гар дьо нор в Париж. И от тогава човека си има едно на ум и не ходи там и въобще из гетата. И аз не ходя в столипиново. Но не казвам, че това е нормално. Нито успокоително. Хубаво - има проблеми тук. Но ако само наблюдаваш отдалеч и не правиш нищо - как очакваш това общество тук да се промени. Много удобна позиция. Но и много недостойна. Но както казах - всеки сам си избира живота. И дали ще яде на баницата мекото. Или ще си направи труда да я умеси и да я сподели.
  "изплаща ипотека със 100% заем; да кара всеки ден чисто нов личен автомобил на лизинг; да плаща за детегледачка / детска градина / училище / колеж / университет - все частни; да си купува дрехите от МОЛ-овете;... " Хайде пак сложихме розовите очила и отлетяхме. Прочетете ми предните постове. И помислете, че за да има някой детегледачка, друг трябва да е детегледачката. Не всяко дете е отишло в елитен колеж, не всеки кара нов автомобил, не всеки има дори собственост в чужбина особено. А ако я има... Една позната тъкмо се върна и тя от париж. Сподели, че домакина й я гледал от високо, защото е парижанин. Но реално апартамента му се побира в голямата стая в офиса ми. Все едно в хола на някой българин. Гледай и предаването на Карбовски за един успял българин в париж. В какъв "разкош" живее. Защото не всеки там живее в мезонет с чистачка. Някой трябва да е чистачката. Но извън положението на човека искам да не ме разбирате грешно! аз искрено се ЗАРАДВАХ на човека. Не за друго, а защото за препитание е избрал да продава български качествени стоки там! И не само да ни популяризира, а и да прави бизнес, който вкарва редовни пари в страната! Това не е точно емигрант. Това е като командирован българин, който наистина прави нещо за страната ни!
  Колкото до какви заплати давам - каквито мога да си позволя да дам. най-ниско платената колежка ходи до швейцария. Но не казвам, че не й е било нанагорно. Колко пъти могат да отидат примерно момчетата, работещи в мръсната закусвалня в НАЙ- ПОСЕЩАВАНИЯ ОБЕКТ в света Айфеловата кула, който генерира безумни приходи, някъде? Като вероятно плащат близо 400 лв за транспорт, огромен наем и ядат череши в сезон за 18 лв? И работят в буквално мръсно заведение, където с този приход могат да сменят всяка вечер мебелировката?дори градинката около кулата не си бяха оправили. А тук около националния стадион дето носи 0 лв приходи сменят цветята на 2 седмици, за да са винаги цъфнали.
  Колкото до пенсията. Смятай 2 млн пенсионери, защото някои избягаха. 1 300 000 работещи в частната сфера плащат пенсиите им и хранят още 800 000 в бюджетната сфера. И почти всеки е на някакви помощи, дори и да работи. Колко да е пенсията на тези хора? На баща ми включително. Майка ми още не е пенсионер. Ако хората мислят как да внасят пари тук, а не да изнасят като пазаруват примерно чужди боклуци с изтичащ срок на годност в чужди хипермаркети и почнат да мислят, а не само да се оплакват на държавата все едно сме комунизъм - тогава ще са високи пенсиите.

 85. 85 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  И ако не съм го споменавал - аз съм 30 годишен. С много много много малък бизнес. Засега. Но аз и жена ми работим от 8 до 20. Понякога и събота и неделя. служителите си тръгват в 17 и идат в 9 - 10. Когато им се налага и идват по-късно или тръгват по-рано. Покрай тези на заплата даваме за наем, на външни подизпълнители, на счетоводител, адвокат, куриери, преводачи и др.
  Та правя каквото мога, но не очаквай от мен единствено да променя света За да се получи трябват още хора. Аз работя с български (не чужди филиали) фирми и те правят същото. Но българина просто гледа замечтано през прозореца за тези приказни светове, за които е чувал. и не работи

 86. 86 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#64] от "rapidfire":
  "Не може този, който е напуснал битката изоставяки съратниците си да претендира за същите права, като тях."

  Евалата! Много точно казано.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 87. 87 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  bobix,смятам,че си прав,че съдбините на държавата трябва да се определят от тези които живеят в нея,защо тогава обаче тези хора не го правят?Знаеш ли бих позволил да ми отнемат правото на глас,защото съм напуснал България,но само при условие,че гласуването стане абсолютно задължително и в деня на изборите бай Иван от Равадиново отиде до секцията вместо да си бърка във всички възможни отверстия оригвайки се доволно.Проблемът не се състои в 900 000 души , които гласуват от чужбина,проблемът е в 3-те милона малоумници,които не гласуват.Защото правото на глас,не е само право,то е задължение за всеки един човек с гражданско самосъзнание.Страшното в статията обаче е другаде,а именно във факта,че емигрантските пари са толкова или почти,колкото чуждите инвестиции,а това предполагам всички ще се съгласим е един тотален абсурд.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 88. 88 Профил на venzie
  venzie
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#80] от "bobix":

  И вие сте прав до известна степен. Факта е че бай-ганьовщината е част от националния характер на всеки Българин. Но това е за мене признак на лошо възпитание в къщи и в училище, мисля че ще се съгласите с мен. Но въпреки че живея в чужбина от 23 години продължавам да се вълнувам за България, и не ми е приятно да ми се казва че не трябва да имам право да определям съдбата на родината си. Мисля че не по-малко я обичам от вас, и определено повече отколкото много други живущи в нея. Просто съдбата ми отреди да я напусна на доста млада възраст. Така че каква полза има да се отблъсква имиграцията? Не знам колко от нас са реализирани де факто или само във фантазиите си, но няма никаква полза да се затваря вратата зад всеки един Българин имигрант. Прав сте че не сме ирландци, но не мисля че е прекалено късно да последваме един добър пример.

  "Get your facts first, then you can distort them as you please" Mark Twain
 89. 89 Профил на venzie
  venzie
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#87] от "Nan_Kurunir":

  Много добре обмислено и казано.

  "Get your facts first, then you can distort them as you please" Mark Twain
 90. 90 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За правото за гласуване на емигрантите:
  Като знаем че процента на пенсионерите в бг с право на глас е над 60% (!!!), т.е. хора, които не могат да дадат определение на думата демокрация или разделение на властите, я викам по-добре емигрантите да могат да гласуват.
  Дори като се има впредвид досадния факт че в щатите твърде много гласуваха за Боко, а не за синята коалиция!

 91. 91 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Понеже по-нагоре стана дума за гласуването и правото на глас на емигрантите, ето ви един цитат от статия преди предишните избори:


  "Общо 57 346 избиратели са подали заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители на 5 юли, става ясно от информация на Министерство на външните работи.

  На основание броя на заявленията, получени в дипломатическите и консулските представителства (ДКП), са образувани общо 259 секции в 141 населени места в 58 държави, от които 123 са в Турция, където заявления са подали 44 174 гласоподаватели."


  А някъде има ли статистика от кои дъжави са емигранските преводи?

 92. 92 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#87] от "Nan_Kurunir":

  Това е така. Единствено за чуждите инвестиции е малко спорен момента до колко са полезни. Стратегически инвестиции, които се отнасят до производство, чиято продукция или услуга се предлага основно на външен пазар е добра инвестиция. Тогава печели не само интвестиралия, но и ние. И то в перспектива. Но инвестиция от типа комуникационни компании, вик, енергоразпределителни дружества, хипермаркети не само, че не са полезни, но са и дори вредни. Защото не са "инвестиции" реално, а просто се превръщаме в друг вид пазар за тях, от койта пазар от тук не само, че не се вливат средства, а изтичат и то в количества, които не можем да компенсираме. Нормално следва обедняване.
  Допълнително инвестиращия е в страната по две причини и едно следствие. Следствието е максимизиране на печалбата. Поради двете причини - ниска цена на труда и географско местоположение. Ако някак дигнем икономиката и заплатите спрат да се компенсират от местоположението ни - инвестиралия просто си тръгва. А ние отново сме в поза партер.
  Затова инвестициите - добри са сравнително и до време ако са стратегически. Но единствения начин да почне да става добре е българската икономика и българските икономически субекти. Защото дори да поскъпне труда, дори да си измести производството, той пак ще внася тук някакви пари. Чисти пари. Това се нарича БНП. Реалния измерител.

 93. 93 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ако не бяха тези пари, до сега и държавата и БНБ да са фалирали за 3 път, в рамките на 20 години.

  Парите бягат от България: http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=511516&df=8&dflid=3

  investments.dir.bg
 94. 94 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#80] от "bobix":
  Надяваме се да успееш в бизнеса си!
  Имам възражение относно неуважението, което твърдиш, че изпитвали емигриралите българи към БГ. Неуважението не е към БГ, а към Абсурдистан - такъв, какъвто го познавам в по-голямата му част, в това число включвам всички агенти от ДС, 'дедовците-партизани и бабите-ятачки, децата на тази номенклатурна измет и внуците им-настоящи парвенюта и откровени простаци или изтънчени подлизурковци и помияри.
  Смятам, че БГ елита, БГ мениджмънт, правителство, академичен състав, полиция, съдебна система, ВМА, мениджмънт-банкова система, Общини, БГ бизнес-над 20 души е основно формиран от такава ръководна или изпълнителна паплач!!!
  Какво бъдеще очакваш, че може да има БГ, при такава шуробаджанашка хранителна пирамида от комунистически произход?! Аз, доста съм се блъскал и борил с тази родна действителност, стандартът ми на живот в БГ беше много над средното ниво, може би по-висок и от твоят с малкия ти бизнес, но нервите, които съм похабил и безобразията, които съм видял ме изпълват с омраза и ненавист, и отчаяние към и от тази номенклатурна измет! Не искам да пропилея най-хубавите си години в опити да спася БГ, при положение, че за малко не загубих и здравето си, а надеждата за това е минимална, защото забележи, няма "гражданска енергия", "обществена воля", "изразено национално самосъзнание" в народа(масата)! Докато не се променят нагласите и очакванията на обществото и то не излезе на улицата да ги отстоява, не да сваля правителства(само ако е крайно наложително, разбира се!), тогава ще има надежда за БГ, дотогава единственото нещо, което препоръчвам на младите и способни хора е да емигрират час по-скоро от АБСУРДИСТАН, защото бъдеще за тях няма, номенклатурата ни се опитва да върне страната ни във феодалния строй - там здравето, човешкия фактор, възможностите на човек и желанията му са на последно място или нямат място - ЕКСПЛОАТАЦИЯ ДО СМЪРТ, БЕЗ СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ ИЛИ НЕРЕАЛНИ ТАКИВА...
  Защо в ЕС е по-евтино да се живее:
  1. Не се налага да карате всеки ден колата си, заради неуредената инфраструктура!
  2. Ако карате колата си, няма опция да корумпирате ченгетата и се държите цивилизовано, спасявате човешки животи-по-евтино е!
  3. Опрете ли до съд, не се налага да давате подкупа на адвоката си, за да корумпира съда от вашо име и да се надявате на снизхождение или правда!
  4. Хранителните стоки са по-евтини, с изключение на био плодовете и зеленчуците!
  5. Ако се разболеете работодателя ви оставя на работа и получавате безплатно медицинско обслужване, болничен и най-вече качествено медицинско обслужване, при положение че не плащате нищо!!!
  6. Домът ви не се обира, защото нямате охрана или супер защитен дом!
  7. Не ви нападат и обират на улицата, защото работите и не сте мутра!
  8. Не плащате откуп за колата си, за да си я карате!
  9. Не трябва да се опитвате да издържате входа си, за да имате стълбищно осветление, да се заключва, да не тече и да е остъклен!
  10. Не се налага да сте с последен модел кола или телефон за да ви уважават хората от псевдо-елита ни!
  11. Не се налага да плащате за училище в ЕС, за да не расте детето ви с пройдохи и изроди, и асоциални деца!
  Смятам да спра до тук, на всички мазохисти пожелавам най-искрено, ако могат, да спасят България, ако не, да не ни обвиняват, че сме се опитали, но сме емигрирали, защото Аз наистина опитах, макар и с нищожната си гражданска енергия!!!

  Vankata
 95. 95 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Забравих, под този профил съм, защото са ми спрели достъпа до профила Иван Петров(на латиница, ПР и Маркетинг) до 24.12.2010 - модераторите на дневник са ме шкартирали, по-комунистически способ!!!

  Vankata
 96. 96 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#63] от "jelev_jelqzko"
  За да не се умаловажи нещастната ни икономика!

 97. 97 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Добре че са работещите навън, иначе досега да сме стигнали до гражданска война, озверели от немотия и глад.

 98. 98 Профил на bisserina
  bisserina
  Рейтинг: 427 Неутрално

  В България изборните резултати се изкривяват от недоброто дефиниране на условията, при които имаш право да гласуваш, т.е. да определяш как да се живее в България , на кого даваш доверието си да те управлява. Не съм съгласна един абсолютно маргинализиран циганин(или ром-наричайте го както щете) да има право на глас със същата тежест на моя. Защото съм работила толкова много и дълго, платила съм и плащам данъци доста над средните . Не съм съгласна и една турска баба, която не говори една дума български да определя бъдещето ми(по-скоро това на децата ми). Не съм съгласна даже и емигрантите, които отдавна са забравили пътя към България да избират вместо мен.Даже и да пращат пари на роднините си в БГ. Не знам дали се отчита и обратния паричен поток. Защото и такъв има.

 99. 99 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#94] от "Vankata_820":

  Съгласен съм и с това. Отново с малка забележка:
  "Не искам да пропилея най-хубавите си години в опити да спася БГ, при положение, че за малко не загубих и здравето си, а надеждата за това е минимална, защото забележи, няма "гражданска енергия", "обществена воля", "изразено национално самосъзнание" в народа(масата)!"

  аз съм избрал изглежда по-трудния път. И това е непрестанна борба. Не само с държавата, хората, а понякога дори вътре в семейството. Това "давай да бягаме" го чувам и от жена си при всяка възникнала трудност. Може да избягам, но няма да изпитам вътрешна удовлетвореност. Никога не съм бягал от проблемите, а напротив - винаги съм се опитвал да ги реша до колкото мога.

  няма "гражданска енергия", "обществена воля", "изразено национално самосъзнание"

  няма и да има, докато всеки се затваря или в черупката си или пък избира другия лесен път на бягството. По този начин хората с "гражданска енергия", "обществена воля", "изразено национално самосъзнание" се явяваме малцина, които не сме достатъчни да обърнем нещата. Трябва и други да се включат.

 100. 100
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:56 на 20/12/2010 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK