Още 577 млрд. евро трябват на банките, за да отговорят на Базел III

Председателят на Базелския комитет по банков надзор Нут Велинк

© Reuters

Председателят на Базелския комитет по банков надзор Нут ВелинкОколо 577 млрд. евро не достигат на най-големите банки по света, за да отговорят на новите капиталови регулации Базел III, съобщи Банката за международни проучвания (БМР). Резултатът е от проучване, което показва какво би било състоянието на банките, ако новите изисквани съотношения бяха въведени в края на 2009 г.


Освен данните от изследването БМР публикува и официалния текст на новите разпореди за капиталова адекватност и ликвидност, приети още в началото на септември и одобрени от лидерите от Г-20 на срещата им в Сеул през ноември.


По думите на председателя на Базелския комитет по банков надзор Нут Велинк "стандартите Базел III постепенно ще повишат качеството на капитала в банковата системя и ще увеличат ликвидните резерви, за да се намалят нестабилните структури за финансиране".
Проучването на БМР сочи, че банките с капитал над 3 млрд. евро и развита международна мрежа (Група 1) ще се нуждаят от още 177 млрд. евро основен капитал, за да отговорят на минимума за 4.5% от рисковопритеглените активи.


Числото нараства до 577 млрд. евро, когато се добави и изискването за допълнителен капиталов буфер от 2.5%. На останалите банки, включени в проучването (с капитал под 3 млрд. евро) ще са необходими още 25 млрд. евро.


Според новите изисквания, ако капиталът на някоя банка падне под това общо съотношение от 7%, тя ще трябва да ограничи дивидентите и мениджърските възнаграждения. Въвеждането на повечето от новите правила започва от 2018 г.


В съобщението си БМР посочва още, че банките имат недостиг и по отношение на ликвидните активи, които трябва да имат в портфейлите си.


За тях регулаторите разработиха едно краткосрочно и едно средносрочно изискване. Проучването показва, че банките от Група 1 имат само 83% от активите, с които биха преодоляли евентуален ликвиден шок в рамките на месец.


БМР публикува и насоки за въвеждането на национално ниво и на друга част от Базел III - антицикличния буфер в размер на още 2.5% от активите. Според тях националните регулатори ще трябва да предупреждават банките в срок до 12 месеца преди вдигане на буфера.


В случай обаче, че те решат да го намалят, това ще бъде въведено веднага, за да могат банките спокойно да кредитират при икономически спад. От БМР предупреждават националните регулатори "да не използват този буфер за въздействие върху икономическите цикли или цените на активите", защото основната му идея е всъщност защита от потенциални загуби.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK