Огнян Донев, един от новите издатели на "Труд" и "24 часа": На една медийна група и отива да е публична компания

Огнян Донев

Огнян Донев
Нямам очаквания за бърза възвращаемост. Компанията първо трябва да се стабилизира.


Една съвременна медия трябва да взима отношение и по сериозните икономически теми на обществото.Нямам очаквания за бърза възвращаемост. Компанията първо трябва да се стабилизира.


Една съвременна медия трябва да взима отношение и по сериозните икономически теми на обществото.
Ще се включите ли като акционер в "Медийна група България" и кога точно? С какъв точно дял ще бъдете вие и Любомир Павлов?
- Скоро ще стане ясно, нека да изчакаме вписването в регистъра. Не бих искал да коментирам разпределението на дяловете сега.


Как точно се финансира сделката за медийния холдинг?
- Основно със собствени средства и по-малко с привлечени. Само това мога да кажа, тъй като имаме споразумение за конфиденциалност с консултанта "Ротшилд" и продавача ВАЦ.


Какви са очакванията на инвеститорите за възвращаемостта на инвестицията в компанията? Обикновено в такива сделки финансовите инвеститори разчитат на 20-40% годишно.
- Значително по-скромни са и са съобразени с икономическата ситуацията. Не съм хедж фонд и мога да си позволя по-занижени очаквания. Гледам на инвестицията си като на стратегическа такава. Нямам очаквания за бърза възвращаемост. Компанията първо трябва да се стабилизира.


Доволни ли сте от финансовите резултати на компанията?
- Разбира се, че резултатите са неудовлетворителни. Промяната на собствеността обаче ще даде възможност за подобряването им. Нещата зависят от състоянието на икономиката. Медийният пазар не е независим от общостопанската конюнктура. Прогнозата е за леко оживление и да се надяваме, че това ще се отрази и на медийния пазар.


Кое ви накара да предприемете инвестицията във "ВАЦ медийна група България" и случайно ли е съвпадението й във времето с избирането ви за председател на КРИБ?
- Няма връзка между двете събития. Едното е инвестиционно решение, а другото е свързано с това, че колегите от КРИБ решиха да ме изберат. Започнах преговорите с ВАЦ далеч преди да стане ясно, че ще оглавя работодателската организация. Няма как да се планират двете неща едновременно.


Как си представяте бъдещето на изданията от медийната група? Какво бихте искали да четете в тях?
- Многократно съм казвал, че не съм специалист. Мога само да изразя лично мнение. Една съвременна медия трябва да взима отношение и по сериозните икономически теми на обществото. Леко засилване на съдържанието в тази част няма да навреди. Това обаче е мое лично мнение и не го налагам. Има си редакционна самостоятелност.


Кое ви е спирало да инвестирате в медии досега?
- Това, че възможностите за инвестиране са повече от финансовите възможности на човек. От десет проекта може да избереш само един-два.


Вашите компании са публични. Да очакваме ли и медийният холдинг да стане такъв?
- При всички положения. Вече съм предложил тази идея и предполагам, че колегите ще ме подкрепят. Петимата инвеститори сме дискутирали този въпрос и, общо взето, всеки е настроен положително. Всеки, който ме познава, знае, че подкрепям публичния статут на компаниите, още повече че на една медия й отива да е публична, така както на един производител на лекарства.


Нека не избързваме обаче. В началото на следващата година съдружниците ще вземат своето решение и след това ще работим по този въпрос. Проектът вероятно ще отнеме поне 12 месеца. Все още е рано и да се каже дали това ще стане чрез увеличение на капитала, или като предложим част от сега съществуващите акции.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на rali1977
    rali1977
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Вчера Христо Грозев говореше за "европейски стандарти", днес Донев - за "съвременна медия". Обнадеждаващо...
    Защото те двама, а вероятно и другите нови собственици, правят сравнения с добрите медийни практики по света и виждат, че 24 часа и Труд са далеч от тях... Въпросът е дали двамата виждат в покупката си единствено бизнес или и някаква мисия извън правенето само на пари. Отговорът - скоро...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK