Държавните и общински фирми може да печелят процедури без конкурс

Това е заложено в новата концепция на закон за обществените поръчки

Държавните и общински фирми може да печелят процедури без конкурс

© Красимир ЮскеселиевДържавните и общинските фирми да печелят обществени поръчки без конкурс предвижда концепцията за изцяло нов закон, която ще бъде гласувана от Министерския съвет през януари. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Емил Радев, който е член на работната група за изработването на документа.


Условие процедурите да се дават на вътрешни фирми е те да са 100% собственост на възложителя. Поръчките ще се наричат in house и ще влязат в новия закон, който трябва да бъде написан до 21 август 2011 г. По думите на Радев работната група, в която участват държавни чиновници и депутати, се е позовала на решение на Съда на европейските общности, според което поръчките могат да се възлагат директно на 100% държавни фирми.


Засега идеята е това да засегне поръчки на държавата, общините и министерствата, но за агенциите да се запази задължителният конкурс. Радев уточни, че това все пак е концепция и всичко подлежи на промяна.
Според бизнеса, ако бъде направена поправката, тя би противоречала на конкуренцията. "Не трябва да има преференции за държавните и общинските фирми. Целта на закона е бюджетните и общинските средства да се изразходят най-ефективно. Това се гарантира най-добре с конкурентна борба между фирмите, независимо от това каква е тяхната собственост – държавна, общинска или частна", коментира пред "Дневник" зам.-председателя на БСК Камен Колев.


"Досега не са ме канили за участие в заседания на работната група. Трябва да има превенция на входа на всички процедури, да има контрол, който сега не съществува. Трябва да има орган, който да преглежда процедурите и да отсява тези, които са зле подготвени. Най-добре е това да бъде Агенцията за обществените поръчки", коментира новата концепция Йордан Кисьов от КРИБ.


По думите му задължително в новия закон трябва да бъде заложено фирмите, които помагат на държавните институции за изработка на конкурсната документация, да не могат да участват в същите процедури.


Концепцията за нов закон за обществените поръчки предвижда в него да бъдат включени и сега действащите подзаконови нормативни актове. "По този начин възлагането на малки обществени поръчки ще се провежда по същите правила и процедури, по които се възлагат и големите", обясни Радев. Работната група обмисля в новия закон да бъде задължително включен конкретен дял, с който могат да участват подизпълнители в поръчката.


Обсъжданите варианти са от 30% до 60%. "В момента в един конкурс участват пет-шест фирми, но всички те са с един подизпълнител, което прави безсмислена процедурата", коментира Радев. Той уточнява, че задължително в закона трябва най-после да се регламентира и понятието "разделяне на поръчките", което е основна причина за заобикаляне на правилата. Сега възложителите разделят една поръчка на части и така избягват обявяването на конкурси или ги провеждат по наредбата за малки обществени поръчки.


От ГЕРБ са си поставили за цел да въведат списък с нелоялните фирми изпълнители, който да се поддържа от Агенцията за обществени поръчки (АОП). Той би трябвало да съществува и в момента, но проверка на "Дневник" установи, че няма нито една компания в него. Причината е, че вътре влизат само осъдени дружества.


"Черният списък трябва да стане реалност, но тепърва ще уточняваме по какви критерии ще влизат компаниите в него и за какъв период ще преседяват вътре", каза още Радев. Той не отговори на въпроса как ще се третират лицата с много фирми, от които само една част влизат в списъка.


Друга промяна, която ще бъде направена в новия закон, е да се регламентират случаите, в които сключените договори ще могат да бъдат променяни. Сега се обявяват допълнителни поръчки в случай на оскъпяване. Забавянето на поръчки невинаги се третира по някакъв начин.


"Това е много важно при строителството на магистрали например, защото може изведнъж да бъдат открити археологически разкопки, което ще забави строителството. Може и да се стигне до оскъпяване, което също трябва да се предоговори, но в точно определени случаи", допълни Радев.


Част от препоръките на работната комисия са били да отпадне от закона за обществените поръчки доставката на лекарства и неприоритетни услуги. В тази група влизат и консултантските договори. Според Радев обаче е малко вероятно тази промяна да мине през Министерския съвет.Някои предложения в концепцията:


- Държавни и общински фирми да печелят без търг поръчки
- Ограничаване на дела на подизпълнителите до 30-60%
- Изготвяне на регистър с нелоялните изпълнители
- Лекарствата и консултантските услуги да отпаднат от закона

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 688 Гневно

  комунисти... комсомолци... пионери...
  сте от един и същи строй...
  на малоумните идиоти
  гербери.

 2. 2 Профил на hristo1951
  hristo1951
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо няма нито един коментар,бе?

 3. 3 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абе почвам да се чудя дали тия новини не са от 81 година? В едната министъра се разправя с цени на търговци, в другата държавните фирми нямало да се състезават в частни ами ще бият служебно. Направо да връщат член 1 от комунистическата си конституция и последния да дръпне шалтера на т.нар. България

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Много жилава се оказва тази частна собственост и г-н д-р Бойко Борисов и неговите хора още не могат да се преборят с нея, затова с такова нетърпение чакат закона на правосъдната министърка Кушлевица.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Хахахах, е браво бе! Комунизма си отива... Да бе, да...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Лошо няма, стига да има ограничение в разходите на съответните държавни и общински фирми. Така парите няма да заминават по частници за неща които и общинските и държавни фирми могат да свършат.

  Щото е глупаво да викаш непознат дърводелец вкъщи, ако имаш дърводелец в семейството нали?

  А тия обществени поръчки.. миришат - цените по които се сключват договорите са често над цените на дребно в магазините. На това му викам пладнешки обир.

 9. 9 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Частен бизнес, който зависи само от държавни поръчки.. не е частен бизнес, а далавера. И конкуренция явно не е имало.

 10. 10 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "- Изготвяне на регистър с нелоялните изпълнители"

  Само тази точка ми хареса от цялата работа, а ограничаването на конкуренцията е много лош ход според мен.

 11. 11 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1193 Любопитно

  С тия темпове до следващите избори ще е задължително гласуването, и бюлетината ще е само една....

 12. 12 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ха така, ново двайсе!
  ..."Държавните строителни дружества трябва да се приватизират, за да се избегне конфликт на интереси", обяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев при отчета на дейността си за първата година от управлението. Това са държавното предприятие "Строителство и възстановяване" и "Техноекспортстрой". За "Автомагистрали" все още обмисляме дали да я продадем, уточни Плевнелиев...."
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/07/26/937789_durjavnite_stroitelni_drujestva_shte_se_prodavat/
  пп: Туй речено на 26 юлий лето 2010. Та питам аз: Министерски съвет и парламентарната гърбава група говорите ли си, хер Плевнелиев?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#11] от "Офца":

  Две ще са. Очаквам да се появи и ОФ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Весело

  Аааа, ...ся разбрах, ...извинявам се! Това било след първата година на управлението. А вече сте във втората. Ква ли ша я родите, ако додрапате до трета?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 15. 15 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Весело

  Плевнелиев, ...ти може да не харесваш гусевето, ма парламентарната група явно си пада по трудовашките работи, да знаеш! ....Сичкото на баламатума!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 16. 16 Профил на kodichev
  kodichev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#7] от "be_google":

  Ти пък къде си видял досега конкуренция в България бе? Какво се правиш на голям демократ. Нали виждаш че досега всички обществени поръчки в строителството се лапаха от такива тгкато ГЛАВБУЛГАРСТРОЙ или Балканстрой. Или някоя фирма близка на министъра на БРРБ. Стига сте се правили на демократи, като явно сте се наплюскали с крадени пари.

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#16] от "kodichev":

  Да де, сега същото ще е подплатено със закон. Викаш, напредък, а?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:22 на 16/12/2010 от неговия автор.

 20. 20 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 740 Весело

  Започва Голямото източване!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#20] от "plamen2299":

  Не започва, напротив. По-скоро е към края си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "mick":
  И сега като се засили Инф. обслужване към търговете...юруууш на държавните маслини

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#22] от "dqdomart":

  Те там повечето шефове не са ли в ареста

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Идиоти! Не мога да повярвам, че толкова малоумни хора са депутати!

 25. 25 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "debutant":
  А най ме е яд, че малоумни хора нас правят на идиоти. А трябва на тоя Емо Радев ушите да бъдат размачкани. Ма много здраво!Доде колабира ....или не каже за кой точно лобира.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 26. 26 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#6] от "Калоянчо":

  Завчера точно за този пасаж....Нема такава държава......във форума ме нападнаха като мухи на мед.
  И понеже тука сте от демо-кратуни до куци-кратуни и нагоре, да ви питам:
  Кой гласува за ГЕРБ?- Вие
  Защо сега се хапете отзад и пискате, тарикат човек не писка нали!
  Лустрация ми звучи като Народен съд.
  Давай да гоним лошите. Кой е критерия за лош и добър?
  А след години, ако дойде некой умник и иска и вас да лустрира, какво ще правим!

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Що мислиш, че лустрацията има за цел да определи добър и лош? Толкова ли е трудна за разбиране целта й?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Не лустрацията или дамгосването ще оправят нещата, мисленето трябва да се промени на всички.
  Запомнете, омразата няма как да роди демокрация, добруване, любов.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 29. 29 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ми да неразбираема е за мен..... след 1944 се проведе подобна лустрация, никой за който има и най-малко съмнение , че е бил с предишната власт(разбирай преди 1944) посмъртно нямаше как да заеме държавен пост.
  Сега се повтаря, по скоро това ми звучи като реваншизъм.
  Някой знае ли, че Цар Борис, преди да се срещне с Хитлер, прави тайна среща със Сталин, на която договаря България да не бъде изтрита от картата.
  Питам ви този негов акт като, продажен агент или като супер дипломат да го тълкуваме!!!

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 30. 30 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Този пример го давам, за да видите колко е тънка линията от осанна до разпни го.
  Винаги е било въпрос на гледна точка, и най-вече на интереси.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Ами бъркаш изначално целта на лустрацията. А всъщност, идеята е, че агентите са компроментирани личности, и като такива са под влиянието и контрола, на хората притежаващи досиетата им - а именно ДС. Хора, които могат да бъдат лесно изнудвани не е добре да бъдат на важни и отговорни постове във влиятелни структури, каквито са държавните и общински звена.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 419 Неутрално

  комунизма си отиде, да живее новия комунизъм !

  Урааааа !

 33. 33 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Винаги ще има марионетки, защо мислиш че сега няма хора които са подвластни на определени лица, партии, фирми или друго.
  Има и винаги ще има такива, поинтересувай се с какво се занимават повечето частни детективски агенции.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 34. 34 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Давам пример, един Лъчо мозъка- дали пък не е контролирана кукла, а Фидосиева......мисля, че няма смисъл да продължавам, щото ще трябва и парламента да закрием не само посолствата.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 35. 35 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Докато има монетарна система и мисленето ни е материално насочено, ще има стока за продан и стока за купуване(под стока разбирай всичко, дори и душата....за съжаление)

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 36. 36 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  И понеже впечатлението ми е, че в този форум повечето са реституирани "демократи" за тях е следната мисъл на Томас Джеферсън:

  „С демокрацията е свършено, когато започнете да отнемате от хората, които искат да работят, за да го давате на тези, които не искат да работят.“

  „Моят поглед върху историята е, че в повечето случаи лошото държавно управление е резултат от твърде голяма (всеобхватна) власт.“

  и не на последно място прозрението му за монетарната система и банките:

  „Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите права и свободи, отколкото въоръжените армии. Ако американците някога позволят на частните банки да контролират парите в обращение, първо чрез инфлация, после чрез дефлация, банките и корпорациите около тези банки ще отнемат цялата лична собственост на хората. Един ден децата ще се събудят бездомни на континент, завладян от техните бащи.“

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 37. 37 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Признание че ЗОП е скапан.
  Еми ние това си го знаехме

  Be all you can be.
 38. 38 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Споко бе, това е пушилка. Този закон няма да има съществени промени до края на мандата, щото е много удобен и за ГЕРБ. А ако това мине - ще бъде поредния гвоздей в ковчега...

 39. 39 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защо от герб не предложат един референдум сред гражданството (разбирай в циганските махали) на тема:
  ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА ЛИ ОРГАНИЗИРАНАТА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ?
  интересно дали герб имат свои хора притежаващи контролния пакет в общински фирми?

 40. 40 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Първо по темата, всяко изкривяване на пазарните принципи и липса на конкуренция води до злоупотреби и разхищения. Сравнете примерно БНТ и някоя частна медия, персонал, заплати, печалба, ефективност и т.н.
  Второ до Водо #35,36...
  За някой неща, като компетентност и тънката граница си прав, но за мен фундаметалната грешка е, че някой все пак разполага с тези досиета и този човек е потенциално зависим. От там нещата много загрубяват. Да не говорим, че част от тези хора са като хамелиони, тоест не може да им се има абсолютно никакво доверие.

 41. 41 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 508 Любопитно

  100 процента общинска фирма. Цената е 4 пъти нормалната. Надзора е друга общинска фирма. Актувано, прието, платено. Общинските съветници са много богати.
  За конкуренцията не говорим. Тя очевидно пречи на ГЕРБ и трябва да бъде забравена като понятие.
  Чудя се само кога подобни люде ще са в затвора вместо да пишат законопроекти?

 42. 42 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Работата вече е изтървана и няма връщане. Според мен държавата трябваше да си запази ЕРП-тата, ВИК-тата, монопол върху строителството на пътища, магистрали, мостове и по-големи инфраструктурни обекти. За малки поръчки - да има конкурс но без участието на държавните фирми, а за по-големите - да се строят от държавните фирми. Но всички големи фирми се приватизираха и това няма да стане.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 43. 43 Профил на kiki_mor
  kiki_mor
  Рейтинг: 4 Неутрално

  Поредният кьорфишек за сондиране на общественото мнение.
  Ако не се генерира много шум против тази откровена далавера/глупост (зле прикрита зад извадено от някоя прашна евро папка съдебно решение) - току виж и законопроектът минал. Все пак идат избори и оскъдните бюджети трябва да се усвояват "правилно", както е отбелязал [#22] "dqdomart.

 44. 44 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Вече всичко е под контрол! Високопарното и популистко говорене, отдавна е свършило своята работа и "Мат'риала" няма никакъв шанс в перспектива! Масираната медийна активност и самоотвержената борба с "тежкото" наследство от предишните, отдавна притъпи разпознаването на откровеното безочие, наглост, безскрупулност и чисто мафиотски интереси. Вече не се хабят усилия, за прикриване на каквото и да било, а всичко ще става на "законова основа" и абсолютно "прозрачно"!

 45. 45 Профил на urco
  urco
  Рейтинг: Неутрално

  Изумен съм! Не мога да повярвам че днес може да се направи такова предложение от който и да било нормален българин Остава сега да излезе декрет- че всички \и държавата\ ще пазаруват само от държавни фирми А що се отнася до декретите- ами той вожда и учителя със своя заповед е наредил да се прави промяна в ЗОП-а и то именно такава \вижте в сайта на правителството\ ЧЕСТИТО завръщане на комунизЪма другари!!!!!
  P.S. ЕВРОПАААААА КЪДЕ СИ?

 46. 46 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#40] от "stoiank":

  Напълно съм съгласен с теб, че някой разполага с досиетата тоест с ценна информация, и може да/и я използва за манипулиране и шантаж в нечия полза.

  В тази връзка разсъждавам върху следното:
  По един или друг начин ставаме електронно общество (разбирай: премахване на кешовото разплащане, вкарването на всички лични данни за отделния индивид в общодостъпна база данни) да не говорим за новите ни документи, дето са държавна собственост, но ние си ги плащаме!!!, с вградените микрочип и биометрични данни, а не след дълго всеки ще има имплантиран микрочип без който няма да можем дори да пръднем без да разберат.
  прочети линка:

  http://doktora757.blog.bg/politika/2009/12/22/mikrochipovete-elektronnite-karti-i-noviia-svetoven-red.459392

  Предполагам се сещаш, че тогава всички ще бъдем манипулирани. Чрез едно натискане на клавиш ние можем да изчезнем като индивид или да останем без сметки, имоти, да ни бъдат променени данните за здравословното ни състояние - или каквото се сетите.

  Фундаменталният въпрос е: Кой ще държи ключа от базата с данни на регионално (държавно) а и на световно ниво?

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 47. 47 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Тогава кой ще лустрираме?...а.. ))

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK