Поделенията в България запазиха позиции


Гръцките банки тук реализират много по-голяма възвращаемост от банките майки
Димитър Костов, подуправител на БНБ

Дъщерните дружества на гръцките банки у нас също попаднаха под вниманието на анализатори и агенции. Предупрежденията за повишен риск в България накараха както някои от институциите да потвърдят дългосрочния си ангажимент към страната, така и БНБ да опровергава притеснения за изтичане на капитали.  


По изчисления на финансовото министерство петте гръцки банки, които оперират в България (NBG, Юробанк, "Пиреос", "Алфа" и "Емпорики"), държат около 30% от банковия пазар. Именно заради голямото им присъствие чуждестранни анализатори предупреждаваха през годината, че България може да бъде засегната от гръцката дългова криза. Мненията обаче не бяха еднозначни. Част от експертите посочиха, че възстановяването на Югоизточна Европа ще издърпа със себе си и печалбите на гръцките банки. 
"Гръцките банки продължават да бъдат нетен инвеститор в българската икономика в милиарди евро, а тяхното поведение и финансови резултати са по-добри от средните за страната", заяви в началото на ноември в интервю за "Дневник" главният изпълнителен директор на ОББ Стилян Вътев. Той допълни, че ОББ "продължава да бъде важен стратегически стълб на групата на NBG" и че "заедно с другите дъщерни звена в България имаме амбицията да бъдем доминираща банково-финансова група на българския пазар". 


Още в началото на март и от БНБ потвърдиха, че няма изнасяне на капитали от страната към банките майки в Гърция. "Гръцките банки тук реализират много по-голяма възвращаемост от банките майки и няма никаква логика в това да се унищожава нещо, което работи добре и е печелившо", посочи тогава подуправителят на БНБ Димитър Костов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK