Свързана с "Химимпорт" компания купи животозастрахователя на KD

Продажбата на "КД Живот" на "Финанс консултинг" най-вероятно е заради дългове

Свързаното с "Химимпорт" дружество за събиране на вземания "Финанс консултинг" е придобило 100% от животозастрахователя "КД живот" от словенската група KD. Това става ясно от решение на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев, с което се одобрява промяната в собствеността. Засега цената не е известна.


Заявлението за одобрение на новия акционер е подадено още през октомври, но одобрението е получено чак на 14 декември, тъй като са изисквани допълнителни документи.


Вероятно именно загубите са станали причина KD да продава животозастрахователя. През пролетта беше прието минималният гаранционен капитал на застрахователите да се покачи от 6.4 на 7 млн. лв., като "КД живот" беше едно от малкото дружества, които трябваше да увеличат капитала си.
Според информация от Търговския регистър това се е случило в началото на септември. KD притежаваше в България и инвестиционен посредник, който беше закрит през 2008 г. В момента словенската група остава само с управляващото дружество "КД инвестмънтс".


Според статистиката на КФН към деветмесечието на 2010 г. "КД живот" има 952 хил. лв. загуба. Дружеството е реализирало 1.86 млн. лв. премиен приход към края на септември, което му отрежда 13-о (от общо 17) място с 1% пазарен дял.


С тази сделка продължава тенденцията на изграждане на цяла финансова група около "Финанс консултинг". Компанията е вторият по големина акционер в пенсионно-осигурителното дружество "Съгласие" с 19.95% от капитала след "Химимпорт", която държи над 49% от капитала. През пролетта на 2010 г. "Финанс консултинг" придоби първо малкия инвестиционен посредник "АВС финанс". По-късно през годината компанията купи и "Синергон асет мениджмънт".


"Финанс консултинг" не е пряко свързано с "Химимпорт", но е регистрирано на софийската улица "Ал. Батенберг" 1, където са регистрациите и на много дружества от групата. До 2004 то е собственост на ЦКБ, когато е прехвърлено на швейцарската PHL Group. Малко преди срока за разкриване на действителните собственици в нефинансовия сектор пред КФН, на 10 септември, акциите са прехвърлени с джиро на девет физически лица - повечето млади адвокати.


Публичният холдинг "Химимпорт" отдавна има интерес във финансите, като в портфейла му влизат Централна кооперативна банка (която придоби и две македонски банки), застрахователят "Армеец", животозастрахователят "ЦКБ живот", пенсионното дружество "ЦКБ сила", управляващото дружество "ЦКБ асет мениджмънт" и др.


Отделно компанията - майка на "Химимпорт", "Химимпорт инвест", притежава посредника "Кепитъл инвест" и управляващото дружество "Инвест кепитъл". А чрез свързаното "Холдинг Варна" контролира и групата "Реал финанс", в която влизат едноименните посредник и управляващо дружество.


Като се избягва пряката свързаност, финансовите институции в орбитата около "Химимпорт" успяват да заобиколят ограниченията да инвестират в компании от групата и една в друга.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK