От сектора прогнозират: Лизинговият пазар се събужда догодина

Все още обаче е рано за прекален оптимизъм

От сектора прогнозират: Лизинговият пазар се събужда догодина

© Надежда Чипева
"Надяваме се икономиката на страната да се поразбуди през следващата година, което нормално ще бъде последвано от по-голяма активност сред нашите клиенти и ще доведе до повече сделки"
Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на "Ти Би Ай лизинг"


"Вероятно новият бизнес постепенно ще започне да нараства, което ще ограничи свиването на общия лизингов портфейл, а е вероятно да отчетем и някакъв ръст в края на годината"
Пламен Павлов, изпълнителен директор на "И Еф Джи Лизинг"

Събуждане на лизинговия пазар през втората половина на 2011 г. и обръщане на продължаващата две години тенденция за спад на портфейлите в сектора. Такива са очакванията за следващата година на шефове на лизингови компании, до които "Дневник" се допита.


Подобрение прогнозират и при необслужваните задължения по лизингови договори. От компаниите обаче предупреждават, че е рано за прекомерен оптимизъм.
Надяваме се икономиката на страната да се поразбуди през следващата година, което нормално ще бъде последвано от по-голяма активност сред нашите клиенти и ще доведе до повече сделки, коментира Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на "Ти Би Ай лизинг". По думите му обаче нивата отпреди две години няма да бъдат постигнати бързо.


Сред причините са все още големият риск пред лизинговите компании, които предпочитат да отпускат нови средства на напълно сигурни проекти, и това, че представителите на малкия и средния бизнес свиха доста дейността си, обясни Гълъбов. Той все пак очаква ръст, особено в сегмента на леките автомобили, където и в момента се наблюдава раздвижване. Но това зависи от състоянието на икономиката, допълни той.


И според Пламен Павлов, изпълнителен директор на "И Еф Джи лизинг", очакванията са сегашната тенденция за спад в общия лизингов портфейл постепенно да се обърне през 2011 г., като е по-вероятно това да стане през втората половина на годината. "Вероятно новият бизнес постепенно ще започне да нараства, което ще ограничи свиването на общия лизингов портфейл, а е вероятно да отчетем и някакъв ръст в края на годината." И Валентин Гълъбов е на мнение, че ръстът на новия бизнес през следващата година няма да бъде голям.


В сектора очакват подобрение и в управлението на текущите портфейли и овладяването на ръста на необслужваните лизингови договори (виж графиката). Това е другото основно предизвикателство пред лизинговите компании в последните две години освен свиването на бизнеса. Има дори и по-смели надежди - че необслужваните договори ще спрат да растат или темпът от последните две години ще се забави значително.


"В положителен аспект за 2010 г. може да се каже, че това беше годината, през която необслужваните лизингови договори преустановиха растежа си. Очаквам през 2011 г. да наблюдаваме известно подобрение в тази насока. Но все още е рано за прекомерен оптимизъм", коментира Павлов. Според представители на сектора просрочията са достигнали вече пика си. Освен това дава резултат и преструктурирането на договори с клиенти, които поне частично обслужват задълженията си, посочиха от лизинговите компании.


Просрочията са основно на клиенти от малкия и средния бизнес, които не могат да обслужват редовно дълговете си не само по лизингови договори, но и банкови кредити, доставчици и др. поради огромната междуфирмена задлъжнялост. Ако в това отношение процесите се "отпушат", бизнесът ще започне да обслужва редовно дълговете си, допълни Гълъбов.


Клиентите сега балансират между банките и лизинговите компании, погасявайки по малка част от задълженията си с цел да покажат, че имат желание да го правят, но нямат пълна възможност, посочи още той. По думите му счетоводните баланси на компаниите от реалния сектор все още показват неполучени вземания. За първи път лизинговият бизнес отчете


спад през първото тримесечие на 2009 г.

като постепенно към средата на тази година темпът на свиване започна да намалява, а очакванията тогава бяха, че все пак това ще продължи поне до края на тази година. Това е така, тъй като прогнозираното подобряване на реалната икономика се отразява с известно забавяне както на лизинговото финансиране, така и на банковото кредитиране.


Данните за дейността на лизинговия бизнес за последното тримесечие на 2010 г. предстои да бъдат публикувани в началото на следващата година. Именно заради нестабилната икономическа ситуация в резултат на кризата компаниите от лизинговия сектор през тази година бяха фокусирани предимно в управлението на текущия портфейл, а към новия бизнес подхождаха доста консервативно.


От своя страна и фирмите се въздържаха от инвестиции в дълготрайни активи, а лизингът е свързан точно с това. Така отбелязаният ръст в новия бизнес (новоотпуснато финансиране по лизингови договори) през второто и третото тримесечие на годината не беше достатъчен да компенсира изплащането на изтичащите договори, което е и причина за свиването на общия портфейл. Според представители на сектора наблюдаваното нарастване на новия бизнес тогава беше по-скоро резултат на сезонни фактори. Традиционно при лизинга това е по-силен като активност период.


Свиването на общия портфейл от миналата година насам беше съпроводено от


ръст на необслужваните задължения

Те отбелязаха първото си драстично нарастване (виж графиката) също през първото тримесечие на 2009 г. и продължиха да растат. Така към края на септември тази година делът им от всички вземания по лизингови договори е 18.4% (малко над 785 млн. лв.). В началото на 2009 г. делът им беше 8.6%, а към края на септември 2009 г. – 13.1%. През тази година те също имаха своя звезден миг", като обемът им отбеляза лек спад две поредни тримесечия (първото и второто).


Тогава това беше обяснено като вероятен резултат на няколко фактора. Това са прекратяване на договори и изземване на актива (в този случай вземането се отписва като необслужвано); клиентът е започнал да изплаща редовно лизинговите си вноски или договорът е преструктуриран, или са предприети правни действия по принудително събиране на вземането (и в този случай то се отписва като необслужвано).


Понижението беше с по-малко от 1%, но тъй като се случи две поредни тримесечия, беше определено като добър сигнал от представители на сектора с уговорката, че е рано за по-категорична оценка. При отчитането на данните за просрочията трябва да се има предвид и фактът, че липсата на достатъчно нови сделки в сектора води до допълнително нарастване на дела на необслужваните задължения."Надяваме се икономиката на страната да се поразбуди през следващата година, което нормално ще бъде последвано от по-голяма активност сред нашите клиенти и ще доведе до повече сделки"
Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на "Ти Би Ай лизинг"


"Вероятно новият бизнес постепенно ще започне да нараства, което ще ограничи свиването на общия лизингов портфейл, а е вероятно да отчетем и някакъв ръст в края на годината"
Пламен Павлов, изпълнителен директор на "И Еф Джи Лизинг"

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Прочетохме за забавените държавни поръчки, прочетохме за междуфирмената задлъжнялост, прочетохме за крзата. Но отново нито дума за безразсъдното потребителско поведение тип "Господин за едни ден" с Тошко Колев в ролята на главния герой Пурко.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1777 Весело

  Гладна кокошка просо сънува.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 3. 3 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Весело

  По Колега и Нова Година е нормално човек да мечтае и да сънува розови сънища...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK