Инфраструктурните облигации на Банката за развитие ще се търгуват на борсата

Облигациите на Българската банка за развитие, които бяха записани от пенсионните фондове, скоро ще се търгуват на Българската фондова борса. Това стана ясно след днешното заседание на Комисията за финансов надзор, която е одобрила проспекта за допускане на емисията до регулирания пазар.


През май ББР издаде петгодишни дългови книжа за 20 млн. евро, които бяха записани от пенсионните фондове с цел парите да се използват за финансиране на инфраструктурни проекти. Парите ще се използват за финансиране на завод за преработка на боклук и проекти за възобновяеми енергийни източници.


Облигациите на ББР бяха пуснати след като пенсионните дружества настояваха да се включат във финансирането на големи инфраструктурни проекти в България. Целта е от една страна парите на осигурените в тях да се инвестират с минимален риск и гарантиран доход, а от друга – средствата да остават за подкрепа на българската икономика. С издаването на облигациите ББР, която е собственост на държавата, гарантира за тях.


Скоро банката трябва да издаде втория транш инфраструктурни облигации, които отново ще се предложат на пенсионните фондове. Те също ще бъдат качени за търговия на БФБ, защото фондовете могат да купуват само книжа, търгувани на регулиран пазар, или такива, за които се предвижда такава регистрация. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK