TВ рекламата на туризма пред българи тръгна с преработени клипове

Кадър от имиджовия клип на БългарияИзбори 2022

Прибирате се вкъщи и решавате да гледате телевизия. Превключвате на National Geographic. Някъде в рекламния блок виждате бързо сменящи кадри на море, планина, залез над пловдивския античен театър, купон в дискотека, танцуващи върху огъня нестинари... Клипът завършва с познатата жълто-оранжева роза, символ на българския туризъм, и изречението "България - магията живее тук".


След известно време решавате да гледате bTV. Някъде в рекламния блок виждате отново бързосменящите се кадри на море, планина, купонът в дискотеката и нестинарите... Вместо жълто-оранжевата роза обаче рекламата завършва с картина от страната под формата на пъзел с липсваща част. Новото мото пък ви приканва "Потърси България".


Ако сте видели това, грешката не е "във вашия телевизор". Рекламните клипове на българския туризъм, които се излъчват по паневропейските и българските телевизии, са еднакви, но завършват по различен начин. Едната причина е, че те са част от два различни проекта - за промоция на туризма на външните и вътрешния пазар, финансирани от европейската програма "Регионално развитие". Втората е желанието на икономическото министерство да преработи клиповете за пред българската публика, която още при представянето им през лятото изрази резерви към тях.
Според проектите кампанията "България - магията живее тук" се излъчва по каналите National Geographic, Discovery, Eurosport и Euronews на две вълни. Едната е през есента - малко преди началото на зимния сезон, а другата - в първите месеци на следващата година, когато вървят и ранните записвания за лятото. Клиповете за нея започнаха да се изработват през 2008 г. от компанията "Идо стил" и са четири - имиджов клип на страната, както и такива за културен, еко- и селски и за СПА туризъм.


Почти по същото време е планиран и стартът на кампанията за промотиране на българския туризъм пред българи, която се изпълнява по друг проект и предвижда повече дейности. Освен излъчването на ТВ реклама такава ще има и в радиата, пресата и интернет изданията. Според проекта, изпълняван от консорциума "Проивент бизнес груп партнерс 3" ("Огилви",  "Реформа адвъртайзинг", "Метрополис" и "24/7"), в страната ще трябва да бъдат разположени и билбордове в центровете на големите градове и по магистралите. Паната, също показващи пъзели с картини от България, вече са могат да се видят по пътищата към някои от големите зимни курорти.


ТВ клиповете обаче трябваше да бъдат същите, както и в международната реклама. Именно това накара преди време част от представителите на туристическия бранш да разкритикуват кампанията, казвайки, че няма смисъл "по българските телевизии да вървят клипове с едно лого, а външната реклама например да е с друго". В отговор на това пък от икономическото министерство съобщиха, че визиите ще бъдат уеднаквени. Така е било взето и решението да се добавят картината с пъзела и мотото "Потърси България" в края на клиповете.


Икономическото министерство работи по различни проекти за реклама на туризма. Преди няколко седмици от ведомството съобщиха, че през следващата година трябва да бъдат усвоени над 26 млн. лв. за тази цел от програма "Регионално развитие".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK