Икономическият растеж в САЩ се повиши до 2.6% през третото тримесечие

Американският икономически растеж за третото тримесечие достигна 2.6% за третото тримесечие на годишна база, след като министерството на търговията на САЩ ревизира предишните данни за периода, пише "Ройтерс".


Предишните изчисления на министерството бяха за ръст на брутният вътрешен продукт (БВП) от 2.5%, въпреки това новите ревизирани данни са под очакванията на експертите, които прогнозираха той да нарасне с 2.8%. През второто тримесечие, страната отчита икономически растеж от 1.7% на годишна база.


Тенденцията на повишение ще се запази през четвъртото тримесечие и ще БВП ще продължи да се увеличава и през 2011 г., коментира "Ройтерс".
През последните две седмици, икономистите увеличиха своите прогнози за четвъртото тримесечие, след като правителството отчете по-високи от очакваните данни за търговията на дребно в САЩ през ноември, коментира "Блумбърг". Това, както и приетото удължаване на срока за данъчни облекчения, които администрацията на Барак Обама прие в края на тази година и допълнителните финансови стимули от 600 млрд. долара, които Федералния резерв (Фед) ще отпусне се очаква да засилят икономиката.


Главният икономист за САЩ на JPMorgan Chase, Майкъл Фероли преди по-малко от две седмици ревизира своите очаквания за икономически растеж през четвъртото тримесечие от 2.5% на 3.5%.


Обаче икономиката не нараства достатъчно силно, за да може да свали нивата на безработица. Тя достигна 9.8% и в момента е основен проблем на експертите от Фед, допълва "Блумбърг".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK