Китай отново повиши основната лихва

Повишението идва само два месеца, след като Китай предприе подобен ход на 19 октомври, когато увеличи основната лихва с 25 пункта.

© Reuters

Повишението идва само два месеца, след като Китай предприе подобен ход на 19 октомври, когато увеличи основната лихва с 25 пункта.Китайската централна банка повиши вчера основния си лихвен процент за втори път през последните два месеца в подкрепа на усилията на правителството да намали инфлацията в страната, пише "Файненшъл таймс".


Централната банка на страната обяви, че ще вдигне лихвата по едногодишните кредити в юани от 5.56% на 5.81%, а лихвата по едногодишните депозити в юани се увеличава от 2.5% на 2.75%. Подобно повишение с 25 пункта тя предприе на 19 октомври, което беше първото вдигане на основната лихва от декември 2007 г. насам.


Този ход на Пекин също така показва, че втората по големина икономика навлиза в период на затягане на монетарната политика и че досегашните инструменти за охлаждането й не работят достатъчно ефективно, за да облекчат нарастването на потребителските цени, коментира "Уолстрийт джърнъл".
Инфлацията в страната достигна 28-месечен връх от 5.1% на годишна база през ноември спрямо 4.4% през октомври, поради това повечето експерти очакват Китай да затегне допълнително монетарната си политика през идните месеци.
"Това повишение показва стремежа на китайските власти да овладеят инфлацията", заяви Уанг Чин, икономист в Morgan Stanley. "По-силната от очакваната перспектива за американската икономика след удължаване на данъчните облекчения ще подтикне китайските власти да засилят тези мерки."


Китайската централна банка също така повиши шест пъти през тази година и задължителните минимални резерви на банките, което има за цел да се намали ликвидността на пазара и да се овладее инфлацията, коментира "Файненшъл таймс".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK