Ръст в предлагането на бизнес площи се очаква и през 2011 г.

Офис площи за близо четири бизнес парка като този в "Младост" са в процес на строителство

Ръст в предлагането на бизнес площи се очаква и през 2011 г.

© Анелия Николова
650 000 кв.м офиси са в процес на строителство, по данни на Forton


105 кв.м търговски площи се падат на 1000 души у нас, докато средно в Европа са 200 кв.м по данни на GVA

С довършване на започнатите по времето на инвестиционния бум бизнес проекти и пускането на мащабни офис и търговски центрове ще се запомни отиващата си 2010 г. Идващата се очаква да продължи с ръст в предлагането на офис и търговски площи при намалено търсене, което ще натиска наемните цени надолу. Това показват анализите на GVA Sollers Solutions, "Елта консулт" и "Фортън".


През изминалата година в София са завършени над 203 хил. кв.м нови офис площи по данните на GVA. В момента в процес на строителство на различен етап са 430 хил. кв.м офиси, като от тях 187 хил. кв.м трябва да бъдат завършени през 2011 г. по данните на "Фортън". Според GVA в строеж са 650 хил. кв.м офиси, като над 30% от тях се очаква да бъдат завършени в началото на 2011 г. За сравнение - офис сградите в "Бизнес парк София" в "Младост" са с обща площ 180 хил. кв.м.
Наемните нива на първокласните офис площи в центъра на София и по основните булеварди се очаква да бъдат между 8 и 12 евро/кв.м месечно, а в периферията от 4.5-5.5 евро/кв.м през следващата година. Излизащият голям брой нови офиси на пазара ще продължи да оказва натиск върху цените. От "Фортън" очакват да спре падането на наемите на първокласните офиси.


Пазарът ще продължи да бъде доминиран от оптимизация на разходите на компаниите, които се местят в нови и модерни офиси при по-добри условия и цени, посочиха от Елта консулт". Търсят се предимно малки до 75 кв.м и средни до 200 кв.м офиси, каза Добромир Ганев, управител на GVA Sollers Solutions. Той допълни, че компании от ИТ сектора и аутсорсинга търсят предимно по-големи площи.


Всички досегашни рекорди бяха счупени при търговските площи през 2010 г. Близо 338 хил. кв.м нови търговски площи бяха пуснати в експлоатация през годината по данни на "Фортън". Това е над 4.6 пъти повече в сравнение с предходната година, което ни нареди на първо място в Европейския съюз по нови търговски площи на глава от населението, сочат още данните на "Фортън".


Някои от новите молове в провинцията отвориха врати с по един или двама ключови наематели и празни магазини, които се надяват да бъдат наети през следващата година. В същото време България остава с най-нисък коефициент на модерна търговска площ на 1000 души и с население с едно от най-ниските нива на покупателна способност в Европа, посочи Добромир Ганев от GVA.


София е на 6 място сред българските градове по брой на търговска площ на 1000 души население, като този показател е най-висок в Русе, следван от Плевен, Стара Загора, Варна и Габрово, по данни на GVA. Според компанията към момента в процес на изграждане са над 255 хил. кв.м търговски площи. Реално се очаква през 2011 г. да бъдат пуснати три нови мола в Пловдив, Плевен и Русе с 62 хил. кв.м търговски площи, по данни на "Фортън". 


Търсенето на магазини в търговските центрове се движи основно от веригите, които искат разширяват мрежата си от обекти, както и от навлизането на нови марки на българския пазар. Трите консултантски компании очакват наемните нива на търговските площи да не падат през следващата година, а при увеличаване на покупателната способност на населението през втората половина на 2011 г. е възможно да тръгнат нагоре.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  2011г. ще е годината на спуканите балони и масови MALL - фалити !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2 Профил на chekanitsa
  chekanitsa
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Финалът не е особено логичен пред вид съдържанието на статията.

  Наемните нива ще падат.

 3. 3 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 581 Неутрално

  През почти миналата вече година, приятели си смениха офиса. Сега плащат близо 2 пъти по-малко, а офиса е много по -добър от стария.
  Така, че лошото за едни е добре дошло за други. Това което, чета на мен поне ми звучи като добра новина - цените от 07-08 си бяха нечовешко раздути.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 4. 4 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Кофтито е друго.
  Строим и предлагаме офисни площи, а не халета и произвоствени сгради.
  Затова и говорим за наеми, а не за покупки.
  Щото и за тези дето било добре, не се знае докога бизнеса им ще ги държи на повърхността.
  Просто такъв им е бизнеса щом не произвеждат.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK