Трайков ще дава нови концесии за добив след два месеца


- Информацията трябва да се публикува в Държавен вестник

Икономическото министерство ще започне да раздава нови концесии за добив на подземни богатства от средата на февруари 2011 г., съобщиха от ведомството пред "Дневник". Във вторник Министерският съвет отказа да даде три разрешения за проучване на подземни богатства  и две концесии, стана ясно след последното за тази година заседание на кабинета.


Свои предложения за бъдещо изследване на територии за природни ресурси са изпратили от Министерството на околната среда и водите и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Досега на почти всяко свое заседание кабинетът раздаваше по няколко концесии за подземни богатства или разрешителни за проучване. До момента няма точна информация концесии върху какви площи са били отдадени за добив.
Мотив за отказа е, че вече влезе в сила промененият закон за подземните богатства, според който разрешенията ще се издават само от министерството на икономиката. Преди два месеца в интервю за "Дневник" директорът на новата дирекция за подземните богатства във ведомството Диана Янева разкритикува отдаването на нови концесии от Министерския съвет, което продължава дори и след като се знае, че редът за това ще бъде сменен.


От 1998 г. до момента икономическото министерство е предоставило близо 130 концесии, като дейността по тяхното раздаване не е прекратявана досега, показват данни на ведомството.


Реалната дейност по предоставяне на концесии от икономическото министерство ще може да започне едва след събирането на цялата информация от останалите две ведомства - на регионалното развитие и на околната среда и водите. Доскоро те също издаваха концесии за добив на полезни изкопаеми. Законът за подземните богатства беше приет на второ четене в парламента в началото на ноември.


Според последните промени в него общините ще получават половината от концесионното възнаграждение от добива на полезни изкопаеми вместо досегашните 30% от 1 юли догодина. Останалите 50% от концесионните такси ще останат за държавата. Кметовете по населени места да контролират добива, но не и да глобят нарушителите. В първоначалния вариант беше записано, че всички, заловени да добиват общодостъпни материали, ще трябва да платят от 200 до 1000 лв.


Икономическото министерство ще контролира разрешенията за проучване и концесиите за добив на полезни изкопаеми. Задължение на Министерството на околната среда и водите ще остане съобразяването на новите разрешения и концесии с екообстановката в съответния регион.


Съгласно закона решенията предоставените концесии за добив и разрешения за търсене и проучване се обнародват в Държавен вестник и се публикуват на официалния сайт на МИЕТ. Информация за сключените концесионни договори се изпраща за вписване в Националния концесионен регистър.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Гневник
    Гневник
    Рейтинг: 753 Неутрално

    Трайков ще дава нови концесии за добив след два месеца.
    До тогава Трайков още ли ще е министър ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK